Formula–3: többször elhalasztott rajt, szakadó eső – Tóth a 25. helyen Spában

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2021.08.28. 11:41
Lorenzo Colombo aratott győzelmet a Formula–3-as spái versenyhétvége első futamán. Mellette Jak Crawford és Roman Stanek állhatott még fel a dobogóra, míg Tóth László a 25. helyen látta meg a kockás zászlót.

Lorenzo Colombo zárta a tizenkettedik helyen a pénteki esős időmérőt, aminek értelmében ő várhatta az élről a piros lámpák kialvását a szombati első versenyen. Mellőle Jak Crawford rugaszkodhatott el, míg a második sorban Roman Stanek és Jonathan Hoggard foglalhatott helyet. Lorenzo Colombo zárta a tizenkettedik helyen a pénteki esős időmérőt, aminek értelmében ő várhatta az élről a piros lámpák kialvását a szombati első versenyen. Mellőle Jak Crawford rugaszkodhatott el, míg a második sorban Roman Stanek és Jonathan Hoggard foglalhatott helyet.

A magyar induló Tóth László a 25., míg Juan Manuel Correa – aki két évvel ezelőtt súlyosan megsérült az F2-es spái hétvégén történt horrorisztikus balesetben, amelyben Anthoine Hubert az életét vesztette – a 27. pozícióba parkolhatta le a gépét.

A versenyzőket a péntekinél jóval vizesebb körülmények fogadták, és a környéken uralkodó ködös idő majd' fél órás várakozásra is kényszerítette őket, miután a mentőhelikopter először nem kapta meg a felszállási engedélyt.

Oliver Rasmussen és Caio Collet ráadásul már a rajt előtt bajba került, hiszen a sportfelügyelők balesetveszélyes bokszutcai kiengedés miatt kezdték vizsgálni őket.

A futam végül biztonsági autó mögött vette kezdetét, azonban a körülmények rövid idő alatt rengeteget romlottak, aminek következtében határozatlan ideig felfüggesztették a versenyt. A mezőny 10 óra 55 perckor aztán újabb próbálkozást tett, a pilóták másodszor is felsorakoztak a safety car mögé, és ezúttal tízpercnyi körözés után zöld jelzést is kaptak.

 

A küzdelem így egy órával az eredetileg tervezett kezdés után vehette kezdetét: Colombo jól jött el, és sikerült megtartania a vezetést, mögé Crawford és Stanek sorakozott fel, hátrébb Victor Martins és Collet csapott össze egymással, s kezdte meg a felzárkózást. Tóth a 25. helyen haladt, míg Ido Cohen számára hamar véget ért a futam, miután sérült autóval a bokszba kényszerült hajtani.

A táv felénél Colombo már több mint 5 másodperces előnnyel vezetett, míg hátrébb a 4–6. helyen haladó Hoggard, David Schumacher, valamint Frederik Vesti kezdett hosszú és kemény csatába egymással, s rövidesen Collet és Martins is csatlakozott hozzájuk. Az MP Motorsport pilótái közül az előbbi rövidesen aztán komoly manőverezésbe kezdett: az Eau Rouge-ba menet három helyet javított úgy, hogy még a füvet is megcsípte, így pár pillanat leforgása alatt a negyedik pozícióba lépett előre!

A brazil ugyanakkor nem örülhetett sokáig, hiszen amellett, hogy a sportfelügyelők vizsgálni kezdték pályalevágás miatt, majd meg is büntették, nem sokkal később Vesti is el tudott menni mellette.

Colombo eközben senkitől sem zavartatva még tovább növelte az előnyét az élen, és magabiztosan aratott győzelmet Crawford és Stanek előtt. A top 5-öt Vesti és Martins egészítette ki, Correa a 22. helyen futott be, míg Tóth a 25. pozícióban látta meg a kockás zászlót.

Folytatás 17 óra 55 perckor a második versennyel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik