F3: Szmoljar nyert, Tóth a 27. helyen ért célba az 1. sprintfutamon

Vágólapra másolva!
2021.05.08. 11:27
null
A 27. helyről rajtoló Tóth László ugyanebben a pozícióban ért célba az első F3-as versenyén (Fotó: Twitter)
Alekszandr Szmoljar nyerte meg a Formula–3-as idény első versenyét Barcelonában. Az orosz pilóta mellé Clément Novalak és Caio Collet állhatott fel a dobogóra. Tóth László a 27. pozícióban látta meg a kockás zászlót a legelső F3-as futamán.

 

A Formula–1-es Spanyol Nagydíj betétprogramaként pénteken vette kezdetét a Formula–3-as idény Barcelonában. Az időmérőn Dennis Hauger volt a leggyorsabb, aki a fordított rajtrácsos első versenyen a 12. helyről várhatta a piros lámpák kialvását. A pole pozícióból Jonny Edgar, mellőle Alekszandr Szmoljar vághatott neki a nyitó futamnak. Tóth Lászlóé a 27. rajthely lett mindhárom versenyen.

A mezőnyben egyébként hemzsegnek az ismerős vezetéknevek, ami nem véletlen. Charles Leclerc öccse, Arthur mellett korábbi F1-esek rokonai is indulnak a sorozatban: Ralf Schumacher fia (David Schumacher), Emerson Fittipaldi unokája (Enzo Fittipaldi), Alessandro Nannini unokaöccse (Matteo Nannini). Rajtuk kívül az ötszörös MotoGP- (akkor még 500 köbcentis kategória) világbajnok Mick Doohan fia, Jack Doohan is küzd a pontokért.

Az első futam rajtjánál szépen eljött a mezőny, s Edgar is meg tudta tartani az első helyet egészen a negyedik körig, amikor is Szmoljar megelőzte őt, és átvette a vezetést. Az orosz versenyző ezután folyamatosan növelte az előnyét az élen, míg Edgarnak néhány körrel később az őt támadó már Clément Novalakkal szemben kellett védekeznie. Ekkor Tóth a 29. helyen autózott.

A 14. körben Novalak végül elvette a második pozíciót Edgartól, aki nem sokkal később további két helyet veszített. Két körrel a verseny vége előtt Oliver Rasmussen csúszott ki az utolsó kanyarban – az autó mentésének az idejére a pályára küldték a biztonsági autót. Ez nagyon jól jött Szmoljarnak, hiszen már nem indították újra a futamot, így kényelmesen, a safety car mögött ért célba, és aratott győzelmét az első sprintversenyen. A dobogóra még Clément Novalak és Caio Collet állhatott fel. Tóth a pályafutása első F3-as futamát a 27. pozícióban zárta.

Szombaton rendeznek még egy sprintfutamot, ami 16.45-kor rajtol. A főfutam vasárnap 12.05-kor veszi kezdetét.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik