Extreme E: Rosberg csapata legyőzte Hamiltonét a legelső idényben

B. Ö. B.B. Ö. B.
Vágólapra másolva!
2021.12.19. 14:54
null
A Rosberg X Racing hódította el az Extreme E első bajnoki címét (Fotó: Twitter/Extreme E)
Nico Rosberg csapata nyerte meg az Extreme E legelső bajnoki címét. A 2016-os Formula–1-es világbajnok által alapított istálló az egész idényben nagy csatát vívott Lewis Hamilton alakulatával, s bár a futamgyőzelem az utóbbié lett a szezonzárón, a Rosberg X Racing számára a negyedik hely is elég volt, hogy pontazonossággal, de elhódítsa a sorozat legelső bajnoki trófeáját.

 

Nagy izgalmakat hozott az Extreme E legelső idénye, amelyben öt helyszínen csapott össze a kilenccsapatos mezőny. A szezonnyitót a szaúd-arábiai sivatagban rendezték, majd a szenegáli óceánparti futam után Grönlandra és az olaszországi Szardíniára látogatott el a sorozat, mielőttDorsetben (Nagy-Britannia) megrendezték volna az idényzárót.

Ami a győzteseket illeti, az utolsó forduló előtt négyből három versenyt az RXR nyert meg Johan Kristofferssonnal és Molly Taylorral a volán mögött. Csupán Grönlandon nem sikerült a bravúr – akkor a Timmy Hansen, Catie Munnings alkotta Andretti United húzta be a győzelmet.

A három diadal után nem meglepő módon Nico Rosberg csapata állt a bajnoki összetett élén, Kristofferssonék előnye 16 pont volt az X44-istállóval szemben az utolsó összecsapás előtt. Lewis Hamilton alakulata jól kezdte a dorseti hétvégét, s Sébastien Loeb és Cristina Gutiérrez mindent megtett annak érdekében, hogy végül övék legyen az Extreme E legelső bajnoki címe.

Viszont hiába zárta az X44 mindkét kvalifikációt az élen, a Rosberg X Racing szorosan mögüle várta a folytatást. Loebék az első, Kristofferssonék a második elődöntőből vívhatták ki a részvételüket a döntőben, s ez mindkét csapatnak egy-egy győzelemmel sikerült is. Az ötcsapatos döntőben a bajnoki címért küzdő két istálló mellett a JB XE, az Acciona Sainz és az Andretti United csapott össze.

A döntő rajtját követően az X44 ment az első helyen, az RXR egy ideig a második volt, ám nem sokkal később két helyet is veszített. A versenyzőcsere után sem változott az állás, s bár Loeb behozta az első helyre az X44 autóját, Rosberg csapatának a negyedik hely is elég volt a bajnoki cím elhódításához.

A vége ennél nem is lehetett volna szorosabb, ugyanis mindkét istálló 155 ponttal zárta az idényt. Csupán a több futamgyőzelem döntött a Rosberg X Racing javára. A bajnoki tabella harmadik helyén Jenson Button istállója zárt.


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik