Extreme E: nagy bukások és Rosbergék történelmi győzelme az 1. hétvégén

Vágólapra másolva!
2021.04.05. 14:35
null
A Rosberg X Racing párosa száguldott a leggyorsabban a szaúd-arábiai sivatagban (Fotó: Twitter/Rosberg X Racing)
Múlt hétvégén indult útjára az Extreme E elnevezésű új tereprali-sorozat, amelynek már az első fordulójában sem volt hiány izgalmakból. A hétvége győztese az RXR, azaz a Formula–1 2016-os világbajnokának, Nico Rosbergnek a csapata lett.

A hétvége legizgalmasabb része a vasárnapi döntőfutam volt, amelybe a hétvége addigi három legsikeresebb csapata kvalifikálta magát. A szombati időmérő legjobbjai csaptak össze az egyik, háromcsapatos elődöntőben, amelyben Nico Rosberg és Lewis Hamilton csapata végzett az első két helyen, azaz Johan Kristoffersson és Molly Taylor, illetve Sébastien Loeb és Cristina Gutiérrez részvétele biztos volt a döntőben.

A harmadik résztvevő a középmezőny elődöntőjéből, az úgynevezett Crazy Race-ből került ki. Ez alapján az Andretti United versenyzői, Timmy Hansen és Catie Munnings csaphatott össze Kristofferssonékkal.

Azon a versenyen az RXR svéd versenyzője nem sokkal a rajt után az élre tört, s onnantól kezdve nem sok esélyt hagyott a többieknek. A csapat előnye azután is legfeljebb minimálisan csökkent, hogy Taylor féltávnál átvette az autót, vagyis az Extreme E történelmének legelső győzelmét a Rosberg X Racing aratta az Andretti és az X44 előtt.

Ennek köszönhetően a bajnoki pontversenyt is a 2016-os F1-es világbajnok alakulata vezeti az első forduló után 35 ponttal. A második helyen az X44 áll ötpontos hátránnyal, míg harmadikként a 28 ponttal rendelkező Andretti United várhatja a következő fordulót.

A hétvége nagy vesztese:

Claudia Hürtgen két nagy balesetet is szenvedett a szaúd-arábiai idénynyitó hétvégén. Először a szombati első kvalifikáción borult fel az autójával, és bár másnapra sikerült rendbe hozniuk a gépet az Abt Cupra szerelőinek, a Shootout-verseny során Kyle LeDuc csúszott bele hátulról, s ez mindkettőjük versenyének a végét jelentette.

Ami még a versenyzésnél is fontosabb:

Aki egy kicsit is nagyobb figyelmet szentelt az Extreme E létrejöttének, az pontosan tudja, hogy a sorozat legfőbb célja a környezettudatosabb jövőkép kialakítása. A versenyhétvégéknek otthont adó helyszíneket is az alapján választották ki, hogy mely térségeket sújtotta leginkább a klímaváltozás, és a hétvégeken is gondosan ügyelnek arra, hogy a lehető legkisebb lábnyomot hagyják a „versenypályán” és azok környékén.

A hétvége előtt a mezőny például közösen szedett szemetet a Vörös-tenger partján, a dobogósoknak járó trófeákat pedig újrahasznosított szemétből készítették. Az autókat és a versenyfelszerelést nem repülőgépekkel, hanem tengeri úton, az Extreme E saját hajójával, a St. Helenával szállítják egyik helyszínről a másikra.

Rosbergéket kell legyőzni a jövőben:

A Kristoffersson, Taylor kettős igen erős teljesítményt nyújtott a teljes szaúd-arábiai hétvégén, melyet követően megérdemelten vezetik a bajnoki összetettet. A csapat tulajdonosa és vezetője büszkén írt az elért eredményekről:

„Megcsináltuk! Milyen tökéletes befejezése ez ennek a tökéletes versenyhétvégének. Nagyon büszke vagyok Mollyra és Johanra a hihetetlen teljesítményükért. Az egész csapat nagyszerű munkát végzett. Hajrá RXR!” – írta Rosberg a közösségi médiában.

Az Extreme E mezőnye legközelebb Szenegálban csap össze május 29–30-án.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik