T. A. 2010.03.18 12:30 Frissítve: 2010.12.10 00:07

A Dakar jövőre nem tér vissza Afrikába

A Dakar-rali szervezői döntöttek: az előzetes hírekkel ellentétben jövőre még nem hozzák vissza Afrikába a világ leghosszabb és legnehezebb terepraliversenyét, hanem maradnak Dél-Amerikában, közelebbről Argentínában és Chilében, ahol az elmúlt két versenyt is megrendezték.

Argentína és Chile jövőre is szívesen vendégül látná a mezőnyt (Fotó: Action Images - archív)
Argentína és Chile jövőre is szívesen vendégül látná a mezőnyt (Fotó: Action Images – archív)

Szalay Balázstól, a viadalt szervező ASO közép-európai képviselőjétől megtudtuk, a végső lökést az adta meg a döntéshez az illetékeseknek, hogy három hete Líbia különc vezetője, Moammer el-Kadhafi kijelentette: nem akar európaiakat látni Líbiában. Ennek a mondatnak közvetlenül nincs köze a Dakarhoz, közvetve azonban mégiscsak van – és ez mozdította el a rendezőket Dél-Amerika irányába.

Líbia közreműködése nélkül nem lehet megvalósítani a tervezett Tunézia–Líbia–Egyiptom útvonalat, a hagyományos Dakar-útvonal (Marokkó–Mauritánia– Mali–Szenegál) pedig azért nem valósulhat meg, mert Mauritániában még mindig nem rendeződött a helyzet, és a fenyegetések miatt továbbra sem ajánlják, hogy bárki odamenjen. (Emlékeztetőül: a 2008-as Dakart terrorfenyegetés miatt kellett törölni – ezért költözött utóbb a mezőny másik földrészre.)

A szervezők megpróbáltak Namíbiával is egyezkedni: ott azonban az a gond autóverseny-szempontból, hogy a sivatagon belül nagyon sok a nemzeti park, amelyekben nem lehet versenyt rendezni. Az argentinok és a chileiek ezzel szemben nagyon örülnek, lelkesek, és ünneplik, hogy újra vendégül láthatják a mezőnyt. Az útvonalról szóló hivatalos bejelentést az ASO a jövő héten teszi meg.

2022.03.21 15:45:35

Egyéb autó-motor MTI, V. Á.

A Honda klasszisa Twitter-oldalán azt írta, szerencsére jól van, csak elővigyázatosságból döntöttek úgy, hogy nem indul el az Indonéz Nagydíjon.

2022.03.21 10:27:58

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

A március 23-i rendezvény házigazdája Prof. Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. (x)

2022.03.07 21:05:41

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

A különleges kaland egyaránt hozott tanulságokat a fiatal pilótának és rutinos navigátornak is.

2022.02.08 23:33:14

Egyéb autó-motor T. A.

Neve a mai napig egyet jelent a modern kori magyar autósport valóra nem váltott ígéretével.