Párizs 2024: egy hónappal a rajt előtt 19 sportágban már hivatalos a magyar kvótaszerzés

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2024.06.24. 13:14
A kép illusztráció (Fotó: Getty Images)
Egy hónappal az első párizsi versenynap előtt Magyarország 19 sportágban rendelkezik hivatalosan kvótával vagy részvételhez szükséges szinttel a nyári játékokra.

A magyarok 170 kvótával vagy indulási szinttel rendelkeznek az olimpiára, melyre kijutott többek között négy csapat: vízilabdában és a kézilabdában is ott lesz a férfi és a női válogatott is.

A hétvégén több sportágban lezárult a kvalifikációs időszak, így kiderült, hogy súlyemelésben, valamint a városi sportágakban – BMX freestyle, gördeszka, sportmászás és breaktánc – nem lesz magyar résztvevő a francia fővárosban.

Ugyanakkor a belgrádi úszó Európa-bajnokságon Holló Balázs és Ábrahám Minna révén két fővel gyarapodott a magyar kvótások száma, miközben kettővel csökkent is: Burián Katalin és Kovács Benedek nem indulhat, hiába van szintjük, csak a harmadikak a magyarok sorrendjében az adott számban. Az úszócsapat létszámát – amit jelen állás szerint 12 férfi és 10 nő alkotja – befolyásolhatja, hogy a váltókban kik kapnak még lehetőséget a szereplésre.

Lovaglásban hosszú idő után – legutóbb 1996-ban volt magyar lovas az olimpián – két magyar is megméretheti magát az ötkarikás játékokon, mivel lovastusában és díjlovaglásban is sikerült a magyar kvótaszerzés.

Öttusában viszont csak négyen indulhatnak majd – az utazókat ma jelenti be a hazai szövetség –, noha már öt magyar lenne nevezhető, míg atlétikában még ezen a héten lehet szintet teljesíteni vagy további világranglista pontokat gyűjteni, ugyanis vasárnap zárul a kvalifikációs időszak. A cselgáncsozóknál már lezárult a csaknem kétéves pontgyűjtés, és a nemzetközi szövetség hivatalosan ma fogja értesíteni a nemzeti szövetségeket a párizsi résztvevőkről. A magyarok várhatóan öt versenyzővel vehetnek részt a játékokon.

A párizsi olimpia megnyitója július 26-án lesz, de már 24-én és 25-én elkezdődik a versenyprogram, hetes rögbivel, labdarúgással, íjászattal és kézilabdával.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik