Sportrádió: Díjazzuk a nevelőedzőket, mert nélkülük nincs sikeres sport – Schmidt Ádám

K. E.K. E.
Vágólapra másolva!
2024.04.08. 12:10
Schmidt Ádám (Fotó: Árvai Károly)
Ismét a Sportrádióban kezdte a reggelt hétfőn Schmidt Ádám: téma akadt bőséggel, hiszen férfi kézilabdázóink sikeres kvótaszerzése mellett a múlt hónapban nevelőedzői díjat és életműdíjat alapított a sportvezetés – a sportért felelős államtitkár beszélt az elérhető ötkarikás kvótaszámról, a Sportoló Nemzet Program eseményeiről és arról, milyen fontos, hogy hazánk több kvalifikációs viadalnak is otthont ad és adott ebben az évben.

A legnagyobb egyházi ünnep, a húsvét miatt, amelyik kiemelt szerepet játszik Schmidt Ádám életében is, a sportért felelős államtitkár a hónap második hétfőjét kezdte a Sportrádió stúdiójában, s ahogyan azt megszokhattuk, visszatekintett az elmúlt egy hónapra, és kicsit előre is nézett.

Mi mással indulhatott volna a beszélgetés, mint a sikeres tatabányai kvalifikációs kézilabdatornával, amelyen a magyar férfiválogatott kiharcolta a párizsi indulás jogát, s amelyen ott szurkolt a lelátón Schmidt Ádám is.

Ilyenkor nyer igazán visszaigazolást az, miért is volt értelme több kvalifikációs versenyt, tornát Magyarországra hozni. Még a portugálok szövetségi kapitánya is azt mondta, ilyen környezetben, ilyen közönség előtt fantasztikus játszani – mondta el Schmidt Ádám. – Azt hiszem, ha nem itthon van ez a torna, kisebb esélyünk lett volna a kvóta megszerzésére. Jó volt látni, megélni, ahogyan a csapat és a közönség egymásra talált. Fontos, hogy minél több csapatunk legyen ott az olimpián, és nem csak a kvótaszám miatt, hanem mert értük folyamatosan szoríthatunk a játékok idején. Bízunk abban, hogy hétvégén Debrecenben a női kézilabdacsapat is megszerzi a kvótát, és akkor elmondhatjuk, hogy vízilabdában és kézilabdában is két-két válogatottunk lehet ott Párizsban.”

Az államtitkárság „szíve csücskének” tekinthető Sportoló Nemzet Program megjelent Tatabányán is, a gyerekek különböző feladatokon keresztül ismerkedhettek meg a kézilabdával, Schmidt Ádám pedig a honi szövetség elnökével, Ilyés Ferenccel együtt szintén ott volt a pályán.

Szeretnénk a fiatalokat és a szüleiket is meggyőzni arról, ha a mindennapjaik részévé válik a sport, másféle, más minőségű életet élhetnek” – fogalmazott Schmidt Ádám.

A sportért felelős államtitkár visszatekintett az elmúlt évekre, s úgy nyilvánult meg, hogy személyes tapasztalatai is azt mutatják, a magyarok szeretnek sporteseményekre járni, honfitársaikat buzdítani, s ma már ezt gyönyörű létesítményekben, biztonságos és kulturált körülmények között tehetik meg. Ennek kapcsán esett szó a magyar labdarúgó-válogatott két felkészülési mérkőzéséről: „Jó érzés, hogy már a magyar oldalon játszó klasszisokat nézhetünk egy-egy ilyen meccsen. Úgy érzékelem, kifejezetten jó a kémia a játékosok, valamint a játékosok és a kapitány között. Nem ismernek lehetetlent, bízunk abban, hogy egy sikeres felkészüléssel nem csak három mérkőzés vár ránk az Európa-bajnokságon, és akkor el is mondtam mindent a reményeinkről.”

Az olimpiai kvalifikációs események kapcsán a következő hazai torna a debreceni női kézilabdázók viadala lesz, aztán április 25. és 28. között Szeged ad otthont az evezősök Európa-bajnokságának, amelyen szintén esély nyílik a kvótaszerzésre.

Az esemény sajtótájékoztatóján is volt lehetőségem beszélgetni a sportolókkal, akik mindannyian arról beszéltek, mennyire várják már, hogy hazai közönség előtt versenyezhessenek – árulta el Schmidt Ádám. – Ötvennégy év után rendezhetünk ebben a sportágban ilyen nagy versenyt, bízom abban, hogy sokan kilátogatnak az Eb-re. A szövetségi kapitány érmeket vár, mi pedig azt reméljük, hogy legalább egy kvótát is szerzünk Szegeden.”

A kézilabda és az evezés mellett a későbbiekben kajak-kenuban és ritmikus gimnasztikában is rendez még hazánk olimpiai kvalifikációs viadalt – ezeken mind ott lesz a Sportoló Nemzet Program is, így természetesen a szegedi evezős Eb-n is várják a sportágat kipróbálni kívánó fiatalokat.

Fotó: Árvai Károly

Az események mellett – kérdésre válaszolva – több klasszisunkról külön is beszélt Schmidt Ádám.

Az egyik Marozsán Fábián, akinek a személyében az államtitkár egy rendkívül szerény, alázatos, tisztelettudó fiatalt ismert meg: „Nagyon céltudatos fiú Fábián. Szeretem nézni a magas szintű teniszt, de egészen más érzésekkel teszem ezt azóta, amióta van kiért szurkolni. Amikor azt láthatjuk, hogy egy magyar teniszező egy top tízes versenyzővel küzd, és van, hogy sikerrel, az fantasztikus érzés. Ma már a kerékpárversenyeket is másként nézi az ember, hiszen Valter Attilának köszönhetően már ott is van kiért szurkolni.”

Ahogyan a medencében is több kiváló úszónkért szoríthatunk, köztük Milák Kristófért, akinek nem volt könnyű éve, s akit (és társait) a sportért felelős államtitkár nemrég meglátogatott a tenerifei edzőtáborban.

Ahogy tavaly minél több válogatottat igyekeztem meglátogatni a kvalifikációs viadalok előtt, úgy idén azt tervezzük, hogy az olimpiára készülő sportolókat látogatom meg – nyilatkozta Schmidt Ádám. – A sort az úszókkal és a tenerifei edzőtáborral kezdtem. Jó volt látni, mekkora elánnal készülnek a sportolók. Ugyan csak harminchat órát töltöttem velük, sokat beszélgettem az edzőkkel és a sportolókkal. Keddtől péntekig jön az országos bajnokság a Duna Arénában, vagyis egyfajta felmérő következik a számukra, kíváncsi vagyok, ki hogyan szerepel, izgatott vagyok többek között Milák Kristóf és Hosszú Katinka visszatérése kapcsán is.”

A beszélgetésnek ezen a pontján természetesen a kvótaszám is szóba került, már csak azért is, mert például Marozsán Fábián is olyan helyen áll a rangsorban, hogy jó az esélye a párizsi indulásra.

Jelenleg százhuszonkilenc kvótával rendelkezünk, legutóbb Nagy Bernadett szerzett egyet birkózásban – adott helyzetjelentést az államtitkár. – E tekintetben természetesen fontos esemény lesz a debreceni kézilabdatorna. Több olyan sportág is van, amelyben már látjuk, hogy odaérünk a kvótás helyekre, ám a kvalifikáció még nem zárult le, vagyis ez a szám valójában nagyobb. A hőn áhított kétszázas számot szerintem nem érjük el, ahhoz kellett volna a női kosárlabdázók csapatkvótája, ám azt hiszem, közel leszünk hozzá. Ha száznyolcvan körüli indulónk lenne, úgy vélem, elégedettek lehetnénk, hiszen egyfelől látjuk, mennyire nehéz már az olimpiára kijutás is, másrészt az is egyértelmű, hogy azoknak az országoknak a száma is nőtt, amelyek esélyes sportolót képesek nevelni.”

Az államtitkár nem árulta el, van-e titkos favoritja, hiszen egyfelől akkor az már nem maradna titokban, másfelől inkább sportágakat említett, amelyekben sikeresek lehetünk (úszás, vívás, kajak-kenu, birkózás). Emellett abbéli reményének adott hangot, hogy talán végre jó értelemben „elsül” valamelyik sportlövő fegyvere, és Igaly Diána után újra kiugró eredménynek örülhetünk ebben a sportágban, illetve kiemelte, Érdi Mária vitorlázásban is maradandót alkothat Párizsban.

Szeretném, ha minél több sportágban a pontszerzés közelébe kerülnénk, még inkább, ha pontszerző helyeket gyűjtenénk, sőt érmeket, mert akkor egy olyan szeptember jöhet, mint Szilágyi Áron győzelmei után a Pasaréti úton, ahol nem fértek be a vívni akaró gyerekek a terembe, vagyis azt remélem, hogy akkor sok fiatalnak kedve támad sportolni” – mondta Schmidt Ádám.

Az előretekintés mellett visszafelé is nézett az államtitkár, és az elmúlt hónap egyik kiemelkedő eseményeként jelölte meg, hogy létrehozták a nevelőedzői díjat és Kemény „Fecsó” Ferenc-életműdíjat, továbbá az első díjátadót már meg is tartották:

Az államtitkári szolgálatunk megkezdésekor nekem és Schmidt Gábor helyettes államtitkárnak is az első gondolatai közé tartozott, milyen keveset beszélünk a nevelőedzőkről. Pedig ott dől el minden: a nevelőedzők tanítják meg az alapokat a gyerekeknek, ők szerettetik meg velük az adott sportágat, ők alakítják ki bennük az elköteleződést, ők mérik fel, milyen kvalitásokkal rendelkezik egy-egy fiatal. A gyerekek a család és a tanáraik mellett a nevelőedzőkkel töltik a legtöbb időt, én is szívesen emlékszem vissza az én mestereimre. Fontos, hogy ezek az edzők megtalálják a hangot a fiatalokkal, hogy kialakítsanak egy bizalmi kapcsolatot, és azt a küldetéstudatot, amely a sportban, de az élet egyéb területein is segíti majd őket a kihívások leküzdésében. A nevelőedzők nélkül nem lennének sikeres sportolóink. Minden hónapban díjazunk egy edzőt, ezt a díjat Gerevich Györgyről neveztük el, s évente odaítélünk egy életműdíjat is, amelynek névadója Kemény Ferenc – Fecsó. Az első három hónap közös díjátadóján mindhárom edző könnyes szemmel köszönte meg az elismerést.”

Májusban – a többi fontos rendezvény mellett – két kiemelt eseményről is beszélt a sportért felelős államtitkár, így szó esett a Tour de Hongrie kerékpáros-körversenyről, amelyen ismét indulnak világsztárok, de amely azért is lesz fontos viadal, mert a hivatalos verseny után, még a felvigyázók és a biztonsági intézkedések mellett bárki végigtekerhet a verseny útvonalán.

A Tour de Hongrie május 8-ai rajtja előtt két nappal, hatodikán lesz a magyar sport napja, ekkor a tavaly már kipróbált „az egyesületek nyissák meg kapuikat” programot tovább bővítik: arra kérték a Sportegyesületek Országos Szövetségét, hogy valamennyi egyesület (a számuk közelít az ezerhez) nyissa meg ajtaját ezen a napon, és csalogassa be a fiatalokat és az őket elkísérő szülőknek is mutassa meg, nekik milyen lehetőségük nyílik sportolásra.

Van még egy tervünk, mégpedig az, hogy a BHSE-ben jól működő »Iskolám a Honvédban« programot országos szintűre emeljük – nyilatkozta Schmidt Ádám. – A program lényege, hogy a BHSE együttműködik a környékbeli iskolákkal, s egyfelől a sportszakemberek segítenek a testnevelésórák tematizálásában, másfelől a klub szervezésében a fiatalokat beviszik az egyesületbe a testnevelésórák keretében, ahol a gyerekek több sportágat kipróbálhatnak.”

A kulisszák mögött

Schmidt Ádám többször elmondta már, hogy ajtaja nyitva áll a sportolók előtt – szinte minden hónapban egy-egy kiválóságunk felkeresi őt az irodájában.. Ezeken a beszélgetéseken rendszerint az államtitkár kérdez, hiszen érdekli, mi is van a kulisszák mögött. Egy ilyen találkozást elevenített fel hétfőn a Sportrádióban Schmidt Ádám, és a hallgatókat is a kulisszák mögé vitte egy kedves történettel.


Nem titok, hogy Kökény Bea és Imre Géza, vagyis a korábbi olimpiai ezüstérmes kézilabdázó és párbajtőrvívó családi barátunk, így aztán fiukkal, a férfi kézilabdacsapattal az olimpiai kvótát kiharcoló Bencével is közelebbi a kapcsolatom, már csak emiatt is éltem meg fantasztikus élményként a tatabányai kvalifikációs tornát – mesélte Schmidt Ádám. – Bence még januárban látogatott meg a szüleivel, és amikor arról érdeklődtem tőle, mik a céljai, elébb ránézett a jobbján ülő édesanyjára, majd a balján ülő apukájára, aztán megkérdezte, válaszolhat-e erre őszintén. Mivel én azt feleltem, csakis úgy érdemes, jött tőle a mondat: szerintem ebben a családban kellene már egy olimpiai arany is.”

A teljes beszélgetést ide kattintva hallgathatja meg!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik