Öttusa: hatból hatan elődöntősök a férfiaknál a budapesti vk-n

SZELECZKI RÓBERTSZELECZKI RÓBERT
Vágólapra másolva!
2024.04.24. 23:00
Bereczki Richárd
A Ludovika Arénában zajló öttusa-világkupaverseny szerdai napján rendezték a férfiak selejtezőjét, melyet mind a hat magyar induló sikerrel vett, így ott vannak a legjobb 36 mezőnyében. A női elődöntősök körvívását is szerdán bonyolították le.

 

Az időjárás továbbra is mérsékelten kegyes a budapesti öttusa-világkupaversenyhez, szerdán nem ment a hőmérséklet tíz fok felé – bár szerencsére az eső csak délelőtt és kora délután esett a fővárosban, az pedig nem zavarta a benti programokat, a kombinált számok megrendezésébe pedig nem szólt bele semmilyen csapadék.

Ami a lényeg, hogy minden magyar magabiztosan teljesítette a szerdai kvalifikációt a férfiaknál, mely során a 87 induló három 29-es létszámú csoportban küzdött egymással az első 12 helyért, a 36-os elődöntőért. Az A-csoportban Bereczki Richárd a 17–11-es vívást és az ötödik úszóidőt követően 22 másodperces előnyben volt az utolsó bejutó helytől a kombinált szám rajtja előtt, míg a regnáló országos bajnok Koleszár Mihály sokat javított 12–16-os vívása után a második eredménnyel a medencében, így őt is csak 12 másodperc választotta el a továbbjutástól. Bereczki végül megnyerte a csoportot, Koleszár 11.-ként, a második legjobb laser run idővel szintén megoldotta a feladatot.

A B és C jelű különítmény küzdelmei még kevésbé voltak kérdésesek magyar szempontból. Előbbiben Tamás József 19–9-es vívómérleggel és 1 perc 57 másodperc alatti, legjobb úszással már megalapozta a továbbjutást, és tartalékosan is másodiknak futott be, Szép Balázs a 17–11-gyel és a hetedik úszóeredménnyel utolsó bejutóként állt a laser run előtt, végül hetedik lett. Utóbbiban Bőhm Csaba és Demeter Bence is pluszos, 15–13-as, illetve 17–11-es vívást ért el, Bőhm a negyedik, Demeter a 13. időt úszta, utóbbi a 6., előbbi a 8. helyről vághatott neki a kombinált számnak. A tavalyi krakkói Európai Játékokon bronzérmet, ezzel kvótát szerző Bőhm ért be végül hatodiknak, míg a világbajnok Demeter kilencediknek.

A százszázalékos mérleget elégedetten értékelte lapunknak Martinek János szövetségi kapitány. „Hatból öten nagyon magabiztosan jutottak tovább, Koleszár Mihálynak volt a legkeményebb munkája, a vívással kicsit hátraesett, és volt ledolgozandó hátránya, ennek ellenére ő is simán elődöntős, de szerintem ő vesztette a legtöbb energiát, hogy ezt elérje. Azt gondolom, hozták a kötelezőt, ám igen kemény csoportok vannak, manapság szinte ötszámosnak kell lenni, ha egy versenyző valamivel gyengébb az egyik számban, már jóval nehezebb dolga van.”

A női elődöntősök rangsoroló vívására is szerdán került sor – míg Gulyás Michelle-nek jók az esélyei a folytatásra a 24 győzelmet és 11 vereséget hozó körvívásával, és Bauer Blanka sem áll rosszul a 15–20-as mérleget követően, a tavalyi budapesti vk-győztes Guzi Blanka helyzete nehézzé vált a 9 nyert és 26 vesztett asszóval.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik