Ötkarikás történetek: a magyarok varázslatos napja

V. SZ.V. SZ.
Vágólapra másolva!
2024.04.29. 10:33
Papp László
Papp László a dobogó tetején Helsinkiben
Gyenge Valéria és a vízipóló-válogatottunk után jött az Aranycsapat és Papp László: 1952. augusztus másodikán négyszer csendült fel a magyar himnusz Helsinkiben, és harminc sportolónk nyakába akasztottak olimpiai aranyérmet.

Fantasztikus, ami az 1952-es helsinki olimpián augusztus másodikán történt: aznap négy aranyérmet ünnepelhettünk, ebből kettőt ráadásul csapataink szereztek, vagyis összesen harminc olimpiai aranyérmet osztottak ki aznap a magyar sportolóknak.

A 19 éves Gyenge Valéria meglepetésgyőzelme alapozta meg a napot, akit csak edzője, Sárosi Imre várt a dobogó tetejére, és aki végül olimpiai csúccsal nyerte meg a 400 méteres gyorsúszást, az utolsó száz méteren lehagyva Novák Évát. Ezt követte a vízilabdázóink sikere, akik a záró meccsen már az első percben gólt szereztek az Egyesült Államok ellen, a gólkirály Szívós István triplájával simán, 4:0-ra nyertek, így a jugoszlávok elleni korábbi döntetlen is belefért, a csapat pedig elbírta az olasz játékvezető erősen részrehajló ténykedését a hollandok ellen.

Utána jött a magyar labdarúgó-válogatott döntője a jugoszlávok ellen, csapatunk addig legyőzte a románokat (2:1), az olaszokat (3:0), a törököket (7:1) és a svédeket (6:0) is. Sebes Gusztáv ekkor egyébként még Palotás Pétert játszatta hátravont centerként, és csak később cserélte le Hidegkuti Nándorra. A finálé első félidejében Puskás Ferenc tizenegyest hibázott, és igencsak megviselte a hibája, a szünetben azonban felszívta magát, a folytatásban remekül játszott, és a 70. percben a védőket és a kapust is kicselezve megszerezte a magyar csapat vezető gólját. Czibor Zoltán a lefújás előtt két perccel még egyszer betalált, a magyar válogatott pedig megszerezte története első olimpiai aranyérmét, és ekkor szökkent szárba az Aranycsapat legendája is.

A napot az ökölvívó Papp László koronázta meg, aki ezúttal nagyváltósúlyban verte végig a mezőnyt (négy évvel korábban a kategóriáját még középsúlynak hívták), négy ellenfeléből kettőt, az egy fejjel magasabb amerikait, majd a kanadait is kiütéssel győzte le, utóbbit egy félelmetes horog után ülve számolták ki, és Papp támogatta vissza a sarokba az edzőjéhez. A döntőben a dél-afrikai Theunis van Schalkwyk várt a magyar bokszolóra, és már a második menetben a padlóra küldte ellenfelét, aki azért becsülettel végigbírta a három menetet, noha egy pillanatig sem volt esélye Papp ellen, aki ezzel a nap negyedik, a magyar csapat tizenhatodik aranyét szerezte.

A magyar olimpiatörténetben legutóbb a 2000-es sydney-i nyári játékokon fordult elő, hogy egy nap leforgása alatt négy aranyérmet szereztünk, emellett 1948-ban Londonban, illetbe 1956-ban Melbourne-ben történt ehhez hasonló.

A párizsi olimpia kezdetéig még 88 nap van.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik