Nem szerzett kvótát az Ecseki, Madarász páros, de még maradt egy esély Párizsra

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2024.04.12. 15:00
Az Ecseki Nándor, Madarász Dóra párosunk már csak a világranglistáról kvalifikálhat a párizsi olimpiára (Fotó: ITTF)
Az Ecseki Nándor, Madarász Dóra vegyes párosunk óriási csatában 4:3-ra kikapott a szlovák Lubomír Pistej, Barbora Balázová duótól a havirovi olimpiai kvalifikációs torna második napján, ám a világranglista alapján a kvóta megszerzésére még így is maradt esély.

Mivel az Ecseki Nándor, Madarász Dóra kettősünk csütörtökön nem tudott kvótát szerezni, a Havirovban zajló vegyes páros olimpiai selejtező második napján is asztalhoz kellett állnia. A második esély ez esetben azt jelentette, hogy a megmaradó 24 duót ismét két egyenes kieséses táblára sorsolták, s hasonlóan az első naphoz, a két tábla győztese kapja meg a csehországi tornán kiadható maradék két kvótát.

Az előző naphoz képest – akkor a mieink az 1. tábla elődöntőjéig jutottak el – a mezőny nem lett gyengébb, ráadásul a sorsolás ezúttal jóval nehezebbnek tűnt, ugyanis a negyeddöntőben a szlovákok kiváló párosa, a Lubomír Pistej, Barbora Balázová duó várt Ecsekiékre. A szlovák kettős jelenleg 30. a világranglistán, de volt már ennél jóval előrébb is, sőt előfordult, hogy a most 11. magyar duót is megelőzte, szóval kifejezetten rázósnak ígérkezett az összecsapás. A helyzetet csak rontotta, hogy Pistejék viszonylag gyorsan megnyerték az első két játszmát, vagyis a párharc elérkezett arra a pontra, amikor a mieinktől több hiba már nem nagyon fért bele. Ecseki és Madarász összekapta magát, egy szorosan és egy fölényesen megnyert szettel kiegyenlített a magyar duó, majd azzal a lendülettel az ötödik etapot is megnyerve 3:2-re átvette a vezetést. Sajnos azonban volt még egy fordulat a mérkőzésben, s a szlovákok a hetedik játszmában a negyedik meccslabdájukat kihasználva megnyerték az összecsapást.

Ezzel eldőlt, hogy vegyes párosunknak egyenes ágon nem sikerült megszereznie a kvótát, de még nem zárult be Ecsekiék előtt a párizsi kapu, ugyanis B-tervként a világranglistáról is lehet kvalifikálni. A mieink szempontjából ez azt jelenti, hogy ha most Csehországban legfeljebb két, a magyar duó mögött álló páros szerez kvótát – az esélyek jók, hiszen a csütörtökön kiosztott kettőből csak az egyik ilyen –, akkor az Ecseki, Madarász egység jó eséllyel ott lesznek Párizsban, ám ezt csak a május elejei világranglista ismeretében jelenthetjük ki biztosan.

Az első szettben 8:4-re vezettünk és onnan kaptunk ki 11:8-ra, emiatt a következő játszmára teljesen szétestünk – értékelt férfiválogatottunk szövetségi kapitánya, Lindner Ádám. – Ezt követően szépen visszajöttünk, a következő három szettet megnyertük, majd 3:3-nál a döntő játszmában 8:5-ös előnyüknél Pistej ütött három bravúrpontot. Az ellenfél 10:8-as vezetése után még kiegyenlítettünk, de meccslabdánk utána sem volt, sajnos elment a mérkőzés. Nem tehetünk mást, mint drukkolunk, hogy a spanyol vagy a román páros nyerje meg a harmadik táblát.”

VEGYES PÁROS OLIMPIAI SELEJTEZŐ, HAVIROV
2. szakasz. 4. tábla. Negyeddöntő:
Pistej, Balázová (szlovák)–Ecseki Nándor, Madarász Dóra 4:3 (8, 5, –9, –2, –10, 9, 11)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik