Asztalitenisz: női csapatunk az olimpiai kvótáért is küzd a világbajnokságon

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2024.02.09. 11:16
A puszani csapat-világbajnokságra utazó magyar válogatott (balról): Bálint Bernadett, Madarász Dóra, Póta Georgina, Pink Márk női szövetségi kapitány, Kovacsics Imre, a szövetség elnöke, Lindner Ádám férfi szövetségi kapitány, Somosi Miklós másodedző, Lakatos Tamás, Majoros Bence, Szudi Ádám. A képről hiányzik, de a vb-csapat tagja Nagyváradi Mercédesz és András Csaba is (Fotó: Koncz Márton)
A február 16-án kezdődő dél-koreai csapat-világbajnokságon a férfiaknál és a nőknél is a legjobb 16 közé jutás cél, amihez a jó játék mellett némi szerencsére is szükség lesz – hangzott el a Magyar Asztalitenisz-szövetség vb-t megelőző sajtótájékoztatóján.

Sportágtörténelmi esemény kezdődik a jövő pénteken Puszanban, a világbajnokságok 1926 óta íródó történetében ugyanis Dél-Korea még soha nem volt a vb házigazdája. Az ázsiai ország Szöul utáni második legnagyobb városa eredetileg 2020-ban rendezte volna meg a csapat-világbajnokságot, ám a berobbanó világjárvány miatt akkor elmaradt – a mostani eseményt tulajdonképpen kárpótlásul ítélte Dél-Koreának a nemzetközi szövetség.

„Legutóbb két évvel ezelőtt a kínai Csengtuban volt a csapat-világbajnokság, ahol női együttesünk a legjobb tizenhat között végzett, a férfiak akkor nem jutottak el odáig – mondta a vb-t megelőző sajtótájékoztatón Kovacsics Imre, a szövetség elnöke. – A mostani olimpiai kvalifikációs vb lesz, az első nyolc közé bejutó válogatottak biztosan ott lesznek Párizsban, de ha nem sikerül, később a világranglistáról még nyílik lehetőség a kvóta megszerzésére, amire elsősorban a jelenleg a tizenhatodik helyen álló női válogatottunknak van esélye. A sorsolást ismerjük, mindkét csapatunk egy csoportba került Kínával, ami nem könnyíti meg a helyzetünket, de ha arra gondolok, hogy az elmúlt években labdarúgó-válogatottunk is erősebbnek tartott ellenfelekkel játszva, nemegyszer azokat legyőzve fejlődött, akkor ez akár a hasznunkra is válhat.”

A világbajnokságon 40-40 férfi- és női válogatott vesz részt, a csapatokat nyolc csoportba sorolták, s mindegyikből az első három jut tovább a legjobb 24 közé, ahol már egyenes kieséses rendszerben folytatódnak a küzdelmek. Ami az ellenfeleket illeti, a nőknél Kínával, Indiával, Spanyolországgal és Üzbegisztánnal kell megküzdeni a csoportkörben.

„Úgy érzem, az elmúlt hónapok munkája alapján egyre jobb formában vannak a játékosok – mondta női válogatottunk szövetségi kapitánya, Pink Márk. – A kínaiak elleni meccs mindenképpen jó tapasztalat lesz, a továbbjutás szempontjából azonban valószínűleg az indiaiakkal és a spanyolokkal szembeni mérkőzések döntenek majd. A tizenhat közé jutás reális és elfogadható cél, szerencsés esetben kvótát is érhet, de a nyolc közé kerülés is ott van a vágyaink között.”

A Lindner Ádám irányította férfiakat Kína mellett Horvátországgal, Belgiummal és Kubával hozta össze Fortuna.

„Kaphattunk volna jobb sorsolást is – magyarázta a szövetségi kapitány. – A kínaiak elleni párharcot mi is inkább tapasztalatszerzésre használjuk fel, Kubát nem lehet leírni, a két top 50-es játékost felvonultató horvátok valamivel esélyesebbek nálunk, így elképzelhető, hogy az utolsó csoportkörben a belgákkal ki-ki meccset vívunk a továbbjutásért. Sajnos Majoros Bence a gerincsérve miatt november óta keveset játszott, csak négy hete kezdte el a felkészülést, viszont jó hír, hogy azóta problémamentes, egyre jobb formában van. Nagy kérdés, tudja-e azt a játékot hozni, amit láttunk tőle a szeptemberi malmői csapat Európa-bajnokságon.”

A Majoros Bence, Szudi Ádám, Lakatos Tamás, András Csaba, Póta Georgina, Madarász Dóra, Bálint Bernadett, Nagyváradi Mercédesz összetételű magyar válogatott vasárnap utazik el Dél-Koreába, majd néhány napos felkészülés után pénteken kezdi meg szereplését.

A férfiak Kubával kezdenek, a nők viszont a nyitó napon még nem állnak asztalhoz.

CSAPAT-VILÁGBAJNOKSÁG, PUSZAN
A magyar válogatottak programja a csoportkörben (magyar idő szerint)
Férfiak
Február 16., 2.00: Magyarország–Kuba
Február 17., 9.00: Magyarország–Horvátország
Február 18., 2.00: Magyarország–Kína
Február 19.: szabadnap
Február 20., 12.00: Magyarország–Belgium

Nők
Február 16.: szabadnap
Február 17., 9.00: Magyarország–Spanyolország
Február 18., 9.00: Magyarország–India
Február 19., 5.00: Magyarország–Kína
Február 20., 9.00: Magyarország–Üzbegisztán

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik