Asztalitenisz: nagy játék, nagy győzelem a belgák ellen, a férfiak Dánia ellen folytatják

SZŰCS MIKLÓS (Puszan)SZŰCS MIKLÓS (Puszan)
Vágólapra másolva!
2024.02.20. 17:18
Lakatos Tamás káprázatos teljesítménnyel mindkét partiját hozta a belgák ellen (Fotó: WTT)
A puszani asztalitenisz csapat-világbajnokság ötödik napján férfiválogatottunk ki-ki meccset vívott a belgákkal, a tét a legjobb 24 közé jutás volt, s a Szudi Ádám, Lakatos Tamás, Majoros Bence összetételű magyar válogatott végletekig kiélezett csatában 3:2-re legyőzte esélyesebb ellenfelét. A 16 közé jutásért szerdán Dánia következik.

Férficsapatunk úgy várta a puszani világbajnokság csoportkörének utolsó, belgák elleni meccsét, hogy minden, ami eddig történt, érdektelen: nem számított, hogy a mieink legyőzték Kubát, annak sincs jelentősége, hogy kikaptak a horvátoktól és a kínaiaktól, mert ez a találkozó minden korábbit zárójelbe tesz. Ha nyernek, ott vannak a legjobb 24 között, ami az alapcél volt, ha veszítenek, kudarc.

A továbbjutáshoz itt és most kell nyerni.

Lindner Ádám szövetségi kapitány már egy nappal korábban eldöntötte, hogy a Majoros Bence (világranglista-133.), Szudi Ádám (229.), Lakatos Tamás (291.) hármas küldi harcba, a rajt előtt pedig az is kiderült, hogy ismét húzott egy váratlant: a gerincsérve után óvatosan visszatérő Majorost a harmadik pozícióba jelölte, így az egyes és a kettes helyet Szudi Ádám és Lakatos Tamás kapta. A belga kapitány nem trükközött, a jól megszokott Adrien Rassenfosse (85.), Cedric Nuytinck (105.), Martin Allegro (56.) csapattal állt fel. Tekintve, hogy a válogatottak világranglistáján a belga a 17., a magyar a 30., s az egyéni helyezések is egyértelműen az ellenfél esélyeit erősítették, talán nem is érzett különösebb okot a változtatásra, bár nyilván pontosan tudta, a magyar válogatott milyen bravúrokra képes.

Vagy ha nem tudta, most már tudja…

A mieink a már a szeptemberi, malmői Európa-bajnokságon is látott elszántsággal álltak asztalhoz. Szudi kezdett Nuytinck ellen s az elvesztett első játszma után olyan meggyőzően játszott, az embernek eszébe sem jutott, hogy veszíthet. A stafétát átvevő Lakatos is remekelt az első játszmában, Rassenfossénak pedig kellett némi idő, amíg felvette a ritmust. Egy ideig át is vette az irányítást, a negyedik szettől azonban ismét Lakatos kezében volt a karmesteri pálca.

2:0 – álomkezdés!

Majoros Bencén sajnos érződött a meccshiány, s ugyan akaratban nem volt hiány, ez most kevés volt Allegróval szemben. A folytatásban eleinte Rassenfosse nem tudott mit kezdeni Szudival, az egyesben négyszeres magyar bajnok, nem mellesleg címvédő klasszisunk 1:0-ra és a második játszmában 7:1-re vezetett. Ám ahogy mondani szokták, addig nincs vége, amíg nincs vége...

Szudi megtorpant, s a simának induló párharcból óriási csata kerekedett, amit ráadásul öt szettben el is bukott. Jöhetett hát a mindent eldöntő ötödik párharc Lakatos és Nuytinck között, s nem is kezdődött jól, mert a belga viszonylag simán elvitte ezt az etapot. Lakatos azonban most is bizonyította kivételes mentális erejét, kiegyenlített, fordított és nyert.

3:2 – ide!

Nehéz jelzőket találni: férficsapatunk immár sokadszor győz le előrébb jegyzett együttest, mégpedig nem szerencsével, hanem nagyon is megérdemelten. A jutalom ezúttal a csoport harmadik helye, ami egyben belépő a világbajnokság legjobb 24 együttese közé, ahol az első ellenfél szerdán Dánia lesz.

„A kínaiak elleni meccsen teszteltem, hogy a kihagyás után hogyan mozgok az asztalnál, s az jól sikerült. Most sem éreztem fájdalmat, viszont az egyenesekre nehezen reagáltam és még a sebességem sem az igazi. Megyek tovább, s biztos vagyok benne, hogy napról napra jobb leszek.”

MAJOROS Bence, világranglista-133.

„Hogy mi történt a Rassenfosse elleni meccs második játszmájában 7:1-es vezetésemnél? Hát igen… Elkövettem néhány hibát, miközben az ellenfelem, aki jól ismer, hiszen csapattársak is voltunk, megérezte a szervámat, elkezdett mást adogatni, s egyébként is feljavult a játéka. Sajnálom, de az a legfontosabb, hogy végül megnyertük a mérkőzést.”

SZUDI Ádám, világranglista-229.

„A találkozó elején a szervafogadással és a ritmussal is voltak problémáim, de utána magamra találtam, jókor jó döntéseket hoztam, amik a korábbi meccseken nem sikerültek, most jól működtek. Nagyon fontos volt ez a győzelem, mert velünk mindig számolni kell és szerintem számolnak is.”

LAKATOS Tamás, világranglista-291.

VÉLEMÉNYEK

56. ASZTALITENISZ CSAPAT-VILÁGBAJNOKSÁG, PUSZAN

Férfiak. 1. csoport:

Magyarország–Belgium 3:2
Szudi Ádám–Nuytinck 3:1 (–6, 5, 8, 7)
Lakatos Tamás–Rassenfosse 3:2 (4, –4, –5, 5, 5)
Majoros Bence–Allegro 0:3 (–10, –6, –6)
Szudi–Rassenfosse 2:3 (3, –8, 5, –9, –6)
Lakatos–Nuytinck 3:1 (–6, 9, 4, 7)


Horvátország–Kuba 3:1

A végeredmény: 1. Kína 8 pont/4 mérkőzés, 2. Horvátország 7/4, 3. Magyarország 6/4, 4. Belgium 5/4, 5. Kuba 4/4

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik