Vitorlázó-vb: az éremfutam megnyerésével 7. lett Érdi Mária

B. Ö. B.B. Ö. B.
Vágólapra másolva!
2024.01.10. 20:26
null
Érdi Mária parádés futamot produkált (Fotó: Imago Images)
A keddi szerencsétlen futam után szerdán nagyszerűen vitorlázott Érdi Mária az ILCA 6 hajóosztály Argentínában rendezett világbajnokságán, és a hetedik helyen zárta az egész viadalt.

Egy meglazult csavar miatt tönkrement Érdi Mária rendezőktől bérelt hajója a keddi, harmadik, egyben záró futamon, ezért azt az etapot feladta honfitársunk és ezzel veszélybe került a szerdai, éremfutamos szereplése is. A tavalyi világbajnok méltányossági kérelmet adott be a nap végén a szervezőknek, a hajók szállítója pedig elismerte, hogy típushiba miatt a vb előtt az összes hajóban kicserélte a csavarokat, csak Érdiében nem, a magyar versenyző pedig így megkapta a méltányossági pontokat.

Ez kellett ahhoz, hogy szerdán egyáltalán elkezdhesse az éremfutamot, mégpedig a kilencedik helyről. Érmes reményei nem lehettek, egyedül azt szerette volna bizonyítani, hogy képességei alapján a szűk elitbe tartozik, és éremesélyesként utazhat majd nyáron a párizsi olimpiára. Ez sikerült is, mert tíz hajó éremfutamos versengését sikerült megnyernie, ezzel pedig a világbajnokság hetedik helyére küzdötte fel magát. Ha az előző nap nincs a technikai probléma, akkor nagy eséllyel, akár a dobogó is meglehetett volna Mar del Platában, de Érdi Máriának semmi oka búslakodni, hiszen az év fő versenyét a nyári ötkarikás játékokon – egyébként Marseille-ben – rendezik majd, ott talán a magyar klasszis mellé áll a szerencse.

„Bosszantó, hogy egy ilyen műszaki hiba pont egy világbajnokságon kerül az utamba. Az utolsó előtti versenynapon kiszakadt a talpcsigám a helyéről, később kiderült, hogy a gyártó típushibának minősítette a csavarok gyengeségét és a vb-n mindegyik hajóban kicserélte azokat, egyedül ez nálam elmaradt sajnos. Ezért kerültem ilyen méltatlan helyzetbe. Méltányossági kérelmet nyújtottunk be, végül annyi pontot kaptam, hogy éppen csak bekerültem vele az éremfutamba. Csalódott voltam, és nem is akartam elindulni az utolsó futamon, de végül mégis ott voltam a rajtnál, amit nem bánok, mert jobb volt így befejezni a vb-t. Egy győzelemmel!” – összegzett Érdi Mária

A világbajnokságot a dán Anne-Marie Rindom nyerte meg óriási fölénnyel.

ILCA 6 VILÁGBAJNOKSÁG, MAR DEL PLATA
Világbajnok: Anne-Marie Rindom (dán) 58.0 pont. 2. Charlotte Rose (amerikai) 75.0. 3. Emma Plasschaert (belga) 78.0, ...7. ÉRDI MÁRIA 104.5

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik