Vitorlázás: Vadnai Jonatán dobogóhoz közeli teljesítményt vár magától az ILCA-vb-n

D. Á./MTID. Á./MTI
Vágólapra másolva!
2024.01.24. 12:19
Vadnai Jonatán (Fotó: MVLSZ archív)
Eddigi legjobb világbajnoki szereplését szeretné túlszárnyalni és a dobogó közelében végezni Vadnai Jonatán a vitorlázó ILCA 7-es hajóosztály pénteken kezdődő világbajnokságán.

 

A tavalyi vb-n 19. helyével Magyarországnak olimpiai kvótát szerző sportoló az M1 aktuális csatornának az idei világbajnokság helyszínéről, az ausztráliai Adelaide-ből adott interjút, s többek között elárulta, hogy a helyi vizek különös kihívást tartogatnak a versenyzőknek.

„Ami kis megszokást igényel, hogy a vízben élénk a vadvilág, vannak cápák és delfinek. Fura egy kicsit, hogy a hátszél közepén, éppen a legutóbbi edzésen, felugrott mellettem egy cápa. Nem olyan nagyok, annyira nem rémisztőek, két-három méteresek lehetnek, mégis kicsit kizökkentenek fókuszból. Hozzá kell szokni, hogy arra tudjunk figyelni, amire szükséges” – mesélte friss élményeit Vadnai, aki testvérével, a riói és tokiói olimpián is szerepelt Benjáminnal már tíz napja Adelaide-ben tartózkodik. Hozzátette, az időjárási viszonyok is változatosak, amit alapvetően a széljárás határoz meg. Ha a szárazföld, a sivatag felöl fúj a szél, akkor 40 fok körüli a hőség, ha a víz felől, akkor ideális vitorlázóidő, 24-25 fok van a helyszínen.

A 25 éves versenyző testvérével és nemzetközi edzőpartnereivel az ünnepeket megelőző két hónapban Lanzarotte-on készült, ahol érzése szerint sikerült előrelépnie. Mint mondta, elsősorban a hosszú szakaszokon az úgynevezett cirkálósebességét tudta növelni a tréningek során, ami érzése szerint már a legjobbakéval is felveszi a versenyt. Erre nagy szüksége volt, mivel elmondása szerint a tavalyi vb-n éppen az ilyen szakaszokon, például rögtön a rajt utáni részen nem volt meg a szükséges tempója és az első bójánál rendre le volt maradva a legjobbaktól.

„Nekem a fő cél az, hogy a megszerzett tapasztalatot és tudást az elmúlt két-három hónapból kihozzam ezen a versenyen, és szeretnék a dobogóhoz minél közelebbi eredményt elérni, hogy az olimpiára úgy mehessek majd, ha én megyek, hogy van jelentős vb-eredmény mögöttem. Eddig a legjobbam egy kilencedik hely volt 2022-ben, ezt szeretném most megdönteni” – mondta Vadnai Jonatán.

A Vadnai testvérek különleges, ám számukra egyáltalán nem ismeretlen helyzetben vannak, ugyanis az előző két játékokhoz hasonlóan ezúttal is egymással kell megküzdeniük az olimpiai szereplésért. A fivérek párharcában a mostani vb-n és a februári Európa-bajnokságon elért eredmények átlaga fog dönteni a párizsi indulóról.

„Annak ellenére, hogy ellenfelek vagyunk, a nagyon jó testvéri viszony mindig megvolt közöttünk. Az elmúlt két olimpiára a jobbik ment. Én maradtam itthon és el tudtam fogadni, hogy jobban vitorlázott Benji, mint én” – jelentette ki Vadnai Jonatán.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik