Párizs 2024: harc van a szállásokért

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2024.01.31. 13:44
A kép illusztráció (Fotó: Getty Images)
Nagy fokú leleményességre van szükségük a szurkolóknak és az önkénteseknek ahhoz, hogy az olimpia idejére, különösen a megnyitó napjára elfogadható árú szállást találjanak Párizsban és a főváros környékén.

A feladat egyre nehezebb a játékok közeledtével. Egy felmérés szerint az Airbnb-n már tavaly novemberben 1050 eurót (404 ezer forint) elkértek egy éjszakáért átlagban, és hasonló a helyzet a szállodai férőhelyeket illetően is, 1033 euró az átlagár a megnyitóünnepség napjára, július 26-ról 27-re. Két héttel korábbi időszakra 317 euró az átlagár. A belvároson kívül, a Párizs környéki megyékben a játékok idejére átlagosan 342 euróba kerül egy éjszaka.

Különösen nehéz a helyzetük az önkénteseknek, akiknek a helyi közlekedést, illetve az étkezést biztosítják ingyenesen a szervezők, ugyanakkor szállást nem kínáltak fel nekik, így az odautazásuk mellett a lakhatásukat is maguknak kell fedezniük. A szervezőbizottság az önkéntesekre vonatkozó szabályokra hivatkozik, ugyanakkor ígéri, a lakhelyük közelében zajló eseményekre igyekszik majd beosztani a közreműködőket.

Egy szenátusi meghallgatáson, január 17-én a minisztériumok tevékenységének összehangolásáért felelős Michel Cadot úgy fogalmazott, egy ilyen eseményen sok barátot lehet szerezni, és az önkéntesek a jelentkezésükkor tisztában voltak vele, hogy javadalmazás nélkül dolgoznak és a szállást maguknak kell intézniük. Ugyanezen a meghallgatáson elhangzott olyan vélemény is, hogy a költségek jelentős növekedése elijeszthet olyan érdeklődőket, akik már rendelkeznek jegyekkel, és akár tovább is adhatják a belépőiket az aránytalanul magas szállásárak miatt.

Sok önkéntesnek a kemping jelenthette a megoldást a foglalások magas számából kiindulva. A legtöbb Párizs környéki helyszínen már nincs szabad hely. Ez a helyzet a fővárostól keletre lévő Champigny-sur-Marne-ban, a kajak-kenu és evezős versenyek vaires-sur-marne-i helyszínéhez közel lévő kempingben is, ahol 166 euróba kerül az olimpia idejére egy éjszaka két személynek mobilhome-ban.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik