Paralimpia 2024: három bajnok, aki megvédheti címét

V. SZ.V. SZ.
Vágólapra másolva!
2023.12.12. 09:37
A tokiói magyar szempontból minden idők egyik legsikeresebb paralimpiája volt 2021-ben, csapatunk összesen tizenhat érmet nyert, ebből hét arany volt, és jövőre Párizsban hasonlóan sikeresek lehetünk. Három bajnokunkkal beszéltünk, akiknek jó esélyük van a címvédésre.

Hét aranyérmet nyert a 2021-es tokiói paralimpián a magyar csapat, és lassan a párizsi paralimpia évébe lépve az a helyzet állt elő, hogy közülük mindenkinek van esélye megvédenie a címét Párizsban. Az úszó Illés Fanninak annyival nehezebb dolga lesz, hogy ő közben edzőjével, Szabó Álmossal családot alapított, tavaly nyáron született meg a kisfiuk, de azóta már újra edzésbe állt, és elszántan készül. A következő három sportolónak azonban nagyon jó esélye van arra, hogy jövőre újra paralimpiai aranyérmet akasszanak a nyakába.

EKLER LUCA, ATLÉTIKA

EKLER LUCA, ATLÉTIKA

Ekler Luca (Fotó: Dömötör Csaba)
Ekler Luca (Fotó: Dömötör Csaba)

Szalma László mesteredző tanítványa a 2021-es tokiói játékokon, a T38-as távol­ugró kategória döntőjében 563 centis világcsúccsal nyert, és öt század híján érmet nyert a 100 méteres síkfutásban is. A következő éve kicsit csendesebb volt, mert nem rendeztek világversenyt, de két legfontosabb célját teljesítette, a Honvéd-kupán új, 598 centis egyéni csúcsot ugrott, majd befejezte a mesterképzést a Testnevelési Egyetemen, amelyen áprilisban félállásban, adjunktusként elkezdett dolgozni, és ő tanítja a paraatlétika tantárgyat az ELTE-n is.

„A nyári világbajnokságon várakozás felett teljesítettem, három arany- és egy ezüst­érmet szereztem, kétszáz és négyszáz méteren világcsúccsal nyertem – mondta a Nemzeti Sportnak Ekler Luca. – A paralimpiai címvédéssel kapcsolatban mindig nehéz esélyt latolgatni, még az utolsó pillanatban is változhat a mezőny, de úgy gondolom, távolugrásban jók az esélyeim, azért dolgozom, hogy legalább olyan jó eredményt érjek el, mint Tokióban. Szeretnék előrelépni a futószámokban is, mert sokat fejlődtem az elmúlt években. Tapasztaltabban érkezem Párizsba, a helyszín jobban kedvez az európai sportolóknak. A célom most is ugyanaz, egy embernek szeretnék megfelelni, magamnak, és élvezni a versenyzést az elejétől a végéig.”

A tervek szerint három versenyszámban indul jövőre (távolugrás, 100 m, 400 m), így sűrű lesz a programja, és bár ez már a második paralimpiája lesz, kicsit úgy tekint rá, mintha újra ez lenne az első, Tokióban ugyanis a koronavírus és a lezárások miatt nem voltak nézők, így nem volt hangulat sem.

PAP BIANKA, ÚSZÁS

Pap Bianka (Fotó: Földi Imre)
Pap Bianka (Fotó: Földi Imre)

A tokiói már a második paralimpiája volt, és remekül alakult, egy arany- (100 m hát, S10) és két ezüstéremmel (400 m gyors, 200 m vegyes) tért haza. Azóta remekelt a világbajnokságokon is, tavaly Madeirában két arany- és egy ezüst-, idén Manchesterben pedig három arany- és egy bronzérem volt a termése. Továbbra is a száz hátat tekinti fő számának, de 200 vegyesen és 400 gyorson is stabil teljesítményt nyújt, 100 gyorson pedig egyre jobb.

„Időeredményekben még nem értem el a tokiói szintet, de ez nálam az előző ciklusban is így volt. Viccesen úgy is fogalmazhatnék, úgy látszik, négyévente vagyok jó úszó  – fogalmazott lapunknak Pap Bianka. – Most kicsit nyugodtabb vagyok, mint Tokió előtt, száz háton szeretném megvédeni a címem, de nem görcsölök rá. Várom, hogy ráforduljunk a következő évre, és érezzem a nyomást, mert az idő nagyon hamar elrepül. Tokió óta mentálisan megerősödtem, magabiztosabbnak érzem magam.”

A mezőny nem változott sokat, csak erősödött, viszont felemás érzések vannak benne, mert kemény időszakon van túl, másfél éve megműtötték a vállát, amivel a vb óta nehezebben tud dolgozni, így nehezebb fenntartania a motivációt is. Túlterheltnek érzi magát amiatt is, hogy közben az ELTE jogi karán tanul, de biztos benne, hogy meg fogja oldani, s visszatalál a régi énjéhez.

KISS PÉTER PÁL, KAJAK-KENU

Kiss Péter Pál (Fotó: Földi Imre)
Kiss Péter Pál (Fotó: Földi Imre)

A KL1 200 méteres kategória világ- és Európa-bajnokaként érkezett Tokióba, ahol övé lett a paralimpiai arany is, de azóta sem adta alább, bárhol elindult, nyert: 2022-ben és 2023-ban sem tudták legyőzni sem a vb-n, sem Eb-n, 2022-ben pedig ő lett az Év fogyatékos sportolója.

„Egyre többet gondolok a címvédésre, ami eddig a világ- és az Európa-bajnokságon is sikerült, így már csak ez hiányzik! – mondta Kiss Péter Pál. – A téli felkészülés során jó volt a formám, de az elmúlt években mindig ilyenkor jött valami sérülés, tavaly például januártól áprilisig nem tudtam edzeni. Idén nem volt ilyen, így több edzésmunkát tudtam elvégezni, és ha nem jön közbe semmi, jó lehetek Párizsban. A mezőny erősödött, érdekes és izgalmas esélyesként indulni, nagyobb a nyomás, de jófajta ez a teher. A pálya kicsit oldalszeles, nehezebb megülni a hajót és figyelni a technikára, ez lesz a legnagyobb kihívás. De végre lesznek nézők, és remélem, a várost is meg tudjuk majd nézni, nem leszünk teljesen elzárva.”

A magyar versenyző egyeduralkodó a kategóriájában, de nagyon figyel francia ellenfelére, a paralimpiai bronzérmes, vb-ezüstérmes Rémy Boulléra, aki sokat fejlődött, idén már második lett Kiss mögött a vb-n, és hazai pályán neki is a dobogó felső foka lesz a célja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik