Sebastian Coe a Testnevelési Egyetem történetének ötvenedik díszdoktora

V. SZ.V. SZ.
Vágólapra másolva!
2023.11.10. 17:52
null
Sebastian Coe a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem díszdoktora lett (Fotó: Dömötör Csaba)
Ünnepélyes átadón a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (World Athletics) elnöke, Lord Sebastian Coe megkapta a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem díszdoktori címét – ő lett az intézmény történetének ötvenedik díszdoktora.

 

Az ünnepélyes díjátadón számos magyar sportvezető és sportdiplomata vett részt, többek között Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság új, állandó magyar tagja és Kamuti Jenő, a Nemzet Sportolója, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke.

A Testnevelési Egyetem Athén-termében tartott eseményen beszédet mondott Sterbenz Tamás, az egyetem rektora, Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Radák Zsolt, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese, valamint maga a díjazott, Sebastian Coe, aki a sportért felelős államtitkárság meghívására, aHonvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkársága sportdiplomáciai konferenciájára érkezett Magyarországra.

„A cím odaítélése során az egyéni eredményeken túl a most díjazott Sebastian Coe esetében számított a magyar sport fejlődésében játszott szerepe, a mások munkásságát pozitívan meghatározó, a saját és környezetét formáló, jobbító együttműködés és a világ sportját közvetlenül s közvetve is befolyásoló tevékenység” – mondta beszédében Mocsai Lajos.

A sportolóként, középtávfutóként kétszeres olimpiai bajnok Sebastian Coe neve felkerült az egyetem díszdoktorait megörökítő márványtáblára is, Juan Antonio Samaranch, Joao Havelange, Primo Nebiolo és Jacques Rogge mellé. A Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (akkor még Testnevelési Főiskola néven) 1981-ben adományozott először díszdoktori címet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik