Paralimpia 2024: továbbra is bízik a nagy létszámú csapatban az MPB elnöke

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2023.10.04. 10:09
null
Szabó László optimista (Fotó: Dömötör Csaba, archív)
A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke, Szabó László továbbra is bízik abban, hogy a jövő évi, párizsi paralimpiára utazó sportolói küldöttség létszáma eléri az 54 főt, amely holtversenyben minden idők legnépesebb csapatát jelentené.

 

Magyarország eddig 12 kvótával rendelkezik, a sportvezető szerint ez a szám az év végére elérheti a 20-at, április környékén pedig „fel fog csúszni” 40-re.

„Az a célunk, a tervünk, hogy minden idők legnagyobb csapatát érjük el, ez 54 kvótát jelentene. Ez egy pici szerencsével, masszív sportdiplomáciával elérhető” – fogalmazott a Kossuth Rádiónak nyilatkozva Szabó László.

Mint mondta, összességében közel 70 sportoló versenyez, versenyzett a kijutásért, és Párizsban lehetnek olyan sportágaik, amelyek viszonylag újak, mint a lovaglás, a tekvondó vagy a tollaslabda – ezekben szabadkártyával van esély a részvételre.

Az interjúban elhangzott: a Nemzetközi Paralimpia Bizottság (IPC) múlt heti, manamai kongresszusán a küldöttek úgy döntöttek, hogy engedélyezik az orosz és fehérorosz sportolók indulását a jövő évi, párizsi paralimpián. Szabó László ezzel kapcsolatban felidézte, hogy két kérdésben kellett határozniuk: egyrészt, hogy egyáltalán indulhatnak-e az érintett sportolók – „ebben nagy vita után úgy döntött az IPC, hogy igen” –, majd abban, hogy milyen körülmények között.

„Ez utóbbi kérdésben egyértelműen az a döntés született, hogy korlátozással, tehát csapatok nem indulatnak, csak egyéni sportolók, és az oroszok, fehéroroszok nem használhatják a zászlót, a címert és a himnuszt, azaz semlegesként vehetnek részt” – fogalmazott az MPB elnöke.

Hogy a döntés mennyiben érinti a magyarokat, arról Szabó László úgy fogalmazott: a fehéroroszok nem annyira erősek, de ha az oroszok teljes létszámban ott vannak a paralimpián, az azt jelenti, hogy a magyaroknak tíz százalékkal kevesebb érmük vagy pontjuk van. Kiemelte ugyanakkor, hogy ennél most bonyolultabb a helyzet, mert az oroszok eddig nem vehettek részt a kvalifikációs versenyeken, s nagyjából tíz hónapjuk van arra, hogy behozzák a lemaradásukat, vannak olyan sportágak, amelyekben ez már lehetetlen. Hozzátette: sok ország jelezte, hogy nem fog vízumot adni az oroszoknak, a Lett Paralimpiai Bizottság pedig már hivatalos levélben jelentette be, hogy sportolói nem indulnak olyan versenyen, amelyen orosz vagy fehérorosz versenyző is indul, ez vonatkozhat magára a paralimpiára is.

„Szerintem ilyen országból és ilyen levélből lesz még sok” – mondta Szabó László.

A paralimpiát 2024. augusztus 28. és szeptember 8. között rendezik a francia fővárosban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik