FODISZ: kitüntetéseket osztottak ki a tanévnyitón

Vágólapra másolva!
2023.09.22. 13:51
null
A látássérültek világjátékán is történelmi siker született (Fotó: fodisz.hu)
A Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetségének (FODISZ) hagyományos tanévnyitó ünnepségén díjazták azokat a diákokat, nevelőpedagógusokat, akik kiemelkedően eredményesen teljesítettek a 2022–2023-as tanévben.

 

Stílszerűen becsöngetéssel kezdődött péntek délelőtt a Magyar Sport Házában tartott ünnepi esemény, amelyen Baji Balázs, a Nemzeti Sport Ügynökség (NSÜ) vezérigazgató-helyettese köszöntőjében hangsúlyozta, hogy „a mai világban sok minden van, ami elválaszt minket, a sport azonban összetart, és szerencsére egyre többen felismerik ezt az összetartó erőt. Jól tettétek, hogy a sportolást választottátok, és tapasztalatból mondom, hogy nagyon jó a sportolók közösségéhez tartozni.”

„A tanévnyitó egyfajta ünnep, valami újnak a kezdete. Minden év máshogy tanít meg küzdeni. Az itt egybegyűltek, a diákok, az őket felkészítő pedagógusok és sportszakemberek a mindennapok hősei” – mondta Könnyid Balázs, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala főtitkára, majd kiemelte, hogy az alapjogok közé tartozik az emberi sokszínűség elfogadása, valamint a fogyatékkal élő emberek jogai, így a sporthoz való joguk.

Csizi Péter szociális ügyekért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy a FODISZ tevékenysége a paralimpia előszobája, de fontos, hogy ne csak a sikerekért, hanem az egészségetekért sportoljatok.

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke személyes hangú beszédében elmondta, hogy több mint húsz éven át sportolt, atléta volt, és van egy speciális nevelési igényű gyermeke, aki szintén az atlétikát választotta.

„A fogyatékkal élőknek többet kell küzdeniük a sportban és a tanulásban is, de a sportnak és a tanulásnak mindenki életében meg kell férnie egymás mellett. Akik sportolnak, többre képesek az élet más területein is” – hangsúlyozta.

Ezt követően díjazták azokat a diákokat, nevelőpedagógusokat, akik eredményesek voltak a 2022–2023-as tanévben. Átadták az arany, ezüst és bronz fokozatú Fogyatékosok Diáksportjáért FODISZ Díjakat is azoknak a sportszakembereknek, pedagógusoknak, akik kiemelkedően sokat tettek a fogyatékossággal élő gyermekek sportolásért az elmúlt években. Arany fokozatú elismerést vehetett át Almási Gyöngyvér és Kerekes Béla.

Az esemény zárásaként tanévértékelő beszédében Szabó László, a FODISZ elnöke számokban is kifejezte a 2022–2023-as tanévet: 8795 diák vett részt diákolimpiai és diákszabadidős sportversenyeken, 492 iskola vett részt a rendezvényeken, 187 rendezvényt (diák, szabadidősport, szemléletformáló események) szerveztek, 231 önkéntes tevékenykedett az eseményeken, 598 pedagógus és szakember vett részt a FODISZ munkájában.

Az elnök a fogyatékosok életét és sportját a gátfutáshoz hasonlította, kiemelve, hogy a gátak, a nehézségek leküzdésében meg kell találni a szépet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik