Birkózás: Lévai Zoltán a vb-n építené meg a legódarabkákból a palotát

Vágólapra másolva!
2023.09.12. 18:05
Szombaton kezdetét veszi a belgrádi olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokság, ennek jegyében a kötöttfogásúak kedden sajtónyilvános edzést tartottak Tatán, amelyen Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár is motiválta a csapatot. Az NSO Tv stábjának Módos Péter kötöttfogású szövetségi kapitány mellett a világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes Lévai Zoltán (77 kg) és a vb-harmadik Losonczi Dávid (87 kg) is nyilatkozott.
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK! (FOTÓK: TÖRÖK ATTILA)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK! (FOTÓK: TÖRÖK ATTILA)

Megtelt birkózókkal az Olimpiai Központ, akiknek a munkáját nagy figyelemmel kísérte a média megannyi munkatársa. A Módos Péter vezette válogatott már csak finomhangol a vb-re, chilei, egyiptomi, algériai, hondurasi és perui sportolók is segítik a munkát. Csupán néhány nap választja el a sportolókat a rajttól, így természetesen az izgalom is egyre fokozódik. A tét nagy: a kvalifikációs sorozatban először most, Belgrádban lehet ötkarikás kvótát szerezni, ráadásul jóval nehezebb a feladat, mint négy évvel ezelőtt Nur-Szultanban (a jelenlegi Asztanában – a szerk.), hiszen ezúttal súlycsoportonként hat versenyző helyett csupán öt kvalifikálhat. Mindez azt jelenti, hogy az esti programokban a helyosztókat követően a bronzmérkőzések vesztesei összecsapnak egymással a Párizsba szóló repülőjegyért.

A keddi edzésre Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár is ellátogatott, mi több, ő nyitotta meg a tréninget. A sportvezető az olimpiai kvalifikációs világbajnokságok előtt keresi fel az egyes fontos sportágak képviselőit, ezt tette most is. Motivációs beszéddel készült, buzdította birkózóinkat, s elmondta nekik többek között azt is, hogy tervei szerint a helyszínen szurkol nekik. A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) ezt meghálálva hátizsákkal és a válogatott hivatalos felszereléseivel kedveskedett neki.

Noha az edzés kötöttfogású volt, a helyszínre látogatott Bánkuti Zsolt szabadfogású szövetségi kapitány, Martin Gábor, a női válogatott edzője, valamint az U23-as Európa-bajnoki bronzérmes Szabados Noémi, aki a 68 kilogrammosok között lép szőnyegre Belgrádban.

A bemelegítés elején elcsíptük néhány szóra: „Pályafutásom során most szerepelek második alkalommal felnőtt-világbajnokságon, tavaly is szőnyegre léphettem, ugyancsak a belgrádi Stark Arénában. Akkor ráadásul legyőztem az Eb-második olasz Dalma Canevát, remélem, ezúttal is hasonló bravúrt érek el. Az pozitív, hogy ismerős helyszínen birkózhatok, igyekszem a tőlem telhető legtöbbet megtenni, ezzel együtt minél több meccset nyerni” – fogalmazott Szabados.

Mindeközben nagy iramú edzés alakult ki, izgalmas párosításokból, parázs csatából nem volt hiány – kitettek magukért a fiúk, a szűk másfél órás foglalkozás során az elcsúszás elkerülése végett nemegyszer fel kellett mosni a szőnyeget. Elárulhatjuk: nem a vizüket borították ki a srácok, gyakorlatilag ömlött róluk a verejték.

A levezetést követően Losonczi Dáviddal is ejtettünk néhány szót, ő az a sportoló, aki az áprilisi Európa-bajnokságon aranyérmes Takács Istvánt legyőzve szerezte meg a 87 kilós válogatottságot. Aktuális vb-bronzérmesként birkózhat Belgrádban.

„Nehéz volt megszerezni a címeres mezt, hatalmas kő esett le a szívemről, hogy sikerült. Nagyon örülök már ennek is, de a fő cél az, hogy ott legyek Párizsban. Maradjunk annyiban, hogy már Szerbiába is kvótáért utazom, a többi már csak a ráadás lesz” – szögezi le Losonczi Dávid.

A világbajnokságot szombaton a szabadfogásúak nyitják, a hölgyek hétfőn mutatkoznak be, míg a kötöttfogásúak csütörtökön méretik meg magukat először.


LÉVAI ZOLTÁN HÁZASSÁGKÖTÉSSEL HANGOT A VB-RE
– Két héttel a világbajnokság előtt tartotta az esküvőjét, ez rendhagyó.
– Több oka is volt annak, hogy most házasodtunk össze. Egyrészt már tavaly kitűztük az időpontot, a helyszínt is lefoglaltuk, másrészt úgy véltem, hogy mindez annyi boldogsághormonnal tölt el, hogy elfeledteti velem az olimpiai kvalifikációs világbajnoksággal járó extra nyomást. Így is történt, fantasztikusan érzem magam, letisztultak a gondolataim. Nem vette el a figyelmemet a vb-ről, sokkal inkább motivál – mondta a világ- és Európa-bajnoki ezüst­érmes Lévai Zoltán, aki a kötöttfogású 77 kilogrammosok között méreti meg magát.


– A tavalyi vb előtt kiválóan sikerültek a versenyek, ezúttal ez nem mondható el. Milyen formában van?

– Szokták mondani, hogy minden út Rómába vezet, én is másik receptet próbáltam most ki. Idén valóban nem sikerültek annyira jól a viadalok, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy sérülések hátráltattak. Talán nem is baj, hogy így alakult, sokat tanultam. Az összes versenyre egy-egy legódarabkaként tekintek, amelyek mind kellettek ahhoz, hogy a végén palotát építsek belőlük.

– Palotát épít Belgrádban?
– Nem tudok mást mondani, az összes viadalra aranyéremért megyek. Ezúttal sincs másképp, világbajnoki címet szeretnék ünnepelni a Stark Arénában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik