Asztalitenisz csapat Eb: férfiválogatottunk csak megszorítani tudta a portugálokat

Vágólapra másolva!
2023.09.11. 16:39
null
Szudi Ádám nagyszerűen játszott a portugálok sztárja, Marcos Freitas ellen, nem sok hiányzott a bravúrhoz (Fotó: ETTU)
A magyar férfi asztalitenisz-válogatott 3:1-re kikapott az esélyesebb Portugáliától a malmői csapat Európa-bajnokság második napján, így kedd délután, a görögök elleni meccsen dől el, hogy Muskó Péter szövetségi kapitány csapata továbbjut-e a nyolcaddöntőbe.


A tények ismeretében meglepőnek tűnik a kijelentés, de a lehetőségekhez képest ideális ellenfél ellen kezdte meg szereplését férfiválogatottunk a malmői Európa-bajnokságon. A kijelentés első olvasatra azért tűnhet furcsának, mert a túloldalon mégiscsak az európai ranglista 4. helyén álló portugál együttes állt, miközben a mieink ugyanezen a listán a 15.-ek, arról nem is szólva, hogy a dél-európai alakulat 2017-ben és 2019-ben is Eb-ezüstérmet szerzett. Csakhogy a június elejei sorsolás előtt már eldőlt, hogy a magyar válogatott az első kalapból a német, svéd, francia, portugál négyesből kaphat ellenfelet, márpedig erről a listáról józan ésszel bárki a portugálokat választaná, az első három ugyanis egy fokkal még náluk is erősebb.

Kétségtelen, hogy a lehetséges négyesből a legkevésbé rosszat kaptuk, de ez nem jelenti azt, hogy könnyű mérkőzés várna ránk”– fogalmazott Muskó Péter szövetségi kapitány, hozzátéve, hogy az ellenfél a favorit, ám semmiképpen sem szeretnének lemondani a győzelem esélyéről. A szakvezető a Majoros Bence (európai ranglista 39.), Szudi Ádám (54.), Lakatos Tamás (84.) triónak szavazott bizalmat, míg a vasárnap a görögöket 3:1-re legyőző portugálok a Marcos Freitas (4.) Tiago Apolonia (21.), Joao Monteiro (57.) hármassal álltak fel.

Szudi a 2015-ös Eb-n egyesben ezüst-, 2020-ban pedig bronzérmes Freitas ellen kezdett, mégpedig nem is akárhogy, a portugált remek játékkal meglepve 2:0-ra elhúzott. Freitas taktikát váltott, aminek köszönhetően kiegyenlített, a rendkívülszorosdöntő játszmában pedig az ötödik meccslabdáját értékesítve – közben Szudinak is volt egy –agyőzelmet is megszerezte.Mint később kiderült, ez gyakorlatilag el is döntötte az összecsapást: Lakatos remek teljesítménnyel legyőzte Monteirót, de mivel Majoros Apoloniától, majd Freitastól is kikapott, 3:1-es portugál sikerrel zárult a találkozó. Ezzel egyébként már meg is nyerték a D-csoportot, míg az ugyancsak nyolcadöntőt érő második helyet a kedd délutáni Magyarország–Görögország párharc győztese szerzi meg.

Szudi a dél-afrikai világbajnokságon még simán kikapott Freitastól, most viszont csak hajszál hiányzott a bravúrhoz, meccslabdája is volt a portugálok sztárja ellen –értékelt Muskó Péter.– Lakatos is nagyszerűnjátszott, le a kalappal előtte, az utolsószettbenmég arra is volt ereje, hogy megállítsa a feljövőfélben lévő Monteirót. Majoros néhány nappal ezelőtt kisebb deréksérülést szenvedett, csak vasárnap tudott teljes értékű edzésmunkát végezni, ez sajnos hatással volt a teljesítményére. Sajnálom, hogy az első meccsen Szudinaknem sikerült nyernie, mert kíváncsi lettem volna, hogy 2:2-nél hogyan alakul az Apolonia elleni mérkőzése. Így viszont teljesen tiszta a kép, kedden a görögök ellen ki-ki meccset játszunk, a győztes továbbjut a nyolcaddöntőbe.”

ASZTALITENISZ
CSAPAT EURÓPA-BAJNOKSÁG, MALMÖ
Férfiak. D-csoport
Portugália–Magyarország
3:1
Freitas–Szudi Ádám 3:2 (–8, –7, 5, 4, 13)
Apolonia–Majoros Bence3:0(6, 7,7)
Monteiro–Lakatos Tamás1:3(–7, –7, 6, –8)
Freitas–Majoros 3:0 (8, 8, 11)

A csoport állása
1. Portugália 4 pont (2 mérkőzés), 2. Magyarország és Görögország 1–1 (1 )

A további program
Kedd, 16.00: Magyarország–Görögország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik