Vitorlázó-vb: Érdi továbbra is az élen, Vadnai is kvótás helyen

Vágólapra másolva!
2023.08.16. 19:57
null
Érdi Mária tartja a vezető helyét
Hat futam után is Érdi Mária áll az élen az ötkarikás hajóosztályok hágai vitorlázó-világbajnokságán a korábbi Laser, most ILCA néven futó kategóriában.

 

A márciusi Európa-bajnokságon bronzérmes, kétszeres olimpikon magyar versenyző szerdán az ötödik futamban 17., majd a hatodikban negyedik lett. Előbbit legrosszabb eredményként kiejtheti, így 20 helyezési ponttal szerepel a mezőny elején. Második a belga Emma Plaschaert 25, harmadik az ausztrál Casey Imeneo 33 ponttal. A magyar szövetség beszámolója kiemeli, hogy Érdi Mária mögött áll többek között a tokiói olimpia aranyérmese, a 2022-es világbajnok, jelenleg negyedik pozíciót elfoglaló dán Anne-Marie Rindom és a háromszoros olimpiai érmes, idei Európa-bajnok holland Marit Bouwmeester is, aki pillanatnyilag ötödik.

A férfiak ötödik futama csak 15 órakor rajtolt el, mivel a kedvezőtlen széljárás miatt többször halasztották a startot. Vadnai Jonatán ebben az ötvenedik hely környékéről a 34.-re küzdötte fel magát, majd a hatodikban hatodik lett, így összesítésben a 17. pozíciót foglalja el. Bátyja, Vadnai Benjamin, aki ott volt az előző két olimpián, 32. és 39. helyezéssel az 51.

Ebben a hajóosztályban nemenként 16 kvóta talál gazdára a párizsi olimpiára úgy, hogy országonként egyet lehet szerezni. Érdi Mária jelenleg első, Vadnai Jonatán a 14. a nemzetek sorrendjében. Az ötödik futamtól mindhárom magyar már az aranycsoportban szerepel, tíz futam után pedig majd a legjobb tíz indulhat az éremversenyben.

A négyévente sorra kerülő, tíz hajóosztályt – plusz a mozgáskorlátozott vitorlázók számára kiírt kategóriákat – magában foglaló vb-n több mint 1200 versenyző vesz részt, és elkel a párizsi helyek többsége.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik