Magyar Derby: jön a versenyek versenye a Kincsem parkban

K-SZ. B.K-SZ. B.
Vágólapra másolva!
2023.07.02. 08:49
null
Vasárnap ér véget a 25 millió forint összdíjazású Magyar Derby (Fotó: Nemzeti Sport)
A 101. Magyar Derby harmadik, egyben záró napja következik vasárnap a Kincsem parkban.

 

A zsokék, hajtók, trénerek és tulajdonosok legnagyobb álma, hogy Derbyt nyerjenek, igaz, a lovassportok versenyének versenyén már elindulni is óriási szó. Minden versenyló életében egyszer adatik meg a lehetőség, hogy megméresse magát ezen a viadalon, s mivel a végső sikerért rengeteg lovas küzd, minden csapat vágya az esetleges győzelem semmihez sem hasonlítható érzését átélni.

A világ első Derby-futamát a lóversenysport őshazájában, az angliai Epsomban rendezték meg 1780-ban, majd 1868-tól már az Osztrák-Magyar Monarchia klasszikus futamát is megtartották Bécsben. Az Epsomi Derbyk legnagyobb magyar sikere a XIX. századból való: 1876-ban szenzációnak számított, hogy a világ leghíresebb lóversenyét a magyar tenyésztésű Kisbér nyerte meg. A fajtája szerint angol telivér máig az egyetlen magyar tenyésztésű ló, amely diadalmaskodott a nívós versenyen.

Az első önálló Magyar Derbyt a két világháború között, 1921-ben rendezték meg, most pedig a 101.-re kerül sor. A centenáriumi, 100. után Novák Katalin köztársasági elnök azt mondta: „Büszkék lehetünk rá, hogy olyan világszínvonalú rendezvényen vehettünk részt, amely méltó a magyar lósport gazdag történelméhez.”     

Az érdeklődők biztosak lehetnek benne, hogy ezúttal sem kell csalódottan hazatérniük a Kincsem parkból, hiszen a lóversenyek mellett gyerekprogramokkal és kalapszépségversennyel is készülnek a szervezők.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik