Birkózás: olimpiai és világbajnokok is küzdenek a BOK-csarnokban

Vágólapra másolva!
2023.07.12. 18:50
null
A BOK-csarnok már készen áll az UWW-rangsorversenyre (Fotó: MBSZ/Róth Tamás)
Csütörtökön a budapesti BOK-csarnokban elrajtol a Nemzetközi Birkózószövetség (UWW) rangsoroló viadala, a Polyák Imre–Varga János-emlékverseny, amelyen világbajnoki szintű és nagyságú mezőny lép szőnyegre. A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatójával, Bácsi Péterrel, valamint a kötöttfogású válogatott szövetségi kapitányával, Módos Péterrel beszélgettünk az esemény nívójáról és a várakozásokról.

 

Öt kontinensről 55 ország mintegy 600 sportolója érkezett hazánkba, hogy mindhárom szakágban megküzdjön az akció- és egyben a világranglistás pontokért.

„Nem kérdés, magas az elvárásunk, hiszen különösen fontos a verseny. Ez az UWW idei utolsó rangsoroló viadala, tehát a szeptemberi belgrádi olimpiai kvalifikációs vébéig itt lehet utoljára világranglistapontokat gyűjteni, ez határozza meg a vb-kiemelést. Sportágunk háromlépcsős kvalifikációs rendszerében még mindig a világbajnokságon lehet legkönnyebben kvótát szerezni, szóval Szerbiában meg kell alapoznunk a párizsi csapatot. Annyit már most elárulhatok, hogy a 2024-es játékokon legjobb esetben hét-nyolc résztvevőnk lehet, Belgrádban kettő-négy kvóta megszerzése a cél” – fogalmazott az MBSZ szakmai igazgatója, Bácsi Péter.

Birkózóinknak már a BOK-csarnokban sem lesz egyszerű a dolga. A színvonalat jelzi, hogy a sportági nagyhatalmak közül csupán Japán és Örményország hiányzik. Várhatóan két olimpiai bajnok, összesen húsz olimpiai dobogós, és huszonnégy vb-aranyérmes lép szőnyegre a BOK-csarnokban.

„Fontos kiemelni, hogy ez a megméretés válogatóverseny is egyben, például kötöttfogású nyolcvanhét kilóban, valamint női ötvenhét kilogrammban rendkívül nagy a harc a címeres mezért – így Bácsi Péter. – Előbbi kategóriában az Európa-bajnok Takács István a vb-bronzérmes Losonczi Dáviddal verseng, a hölgyeknél az U23-as Eb-győztes Szél Anna, valamint az Eb-harmadik Galambos Ramóna egyaránt a vb-indulásra hajt, ahogyan a szintén Eb-harmadik Dollák Tamara és az Eb-ezüstérmes Bognár Erika is, ám előbbi ezen a viadalon régóta húzódó sérülése miatt még nem lép szőnyegre, míg utóbbi eggyel lejjebb, ötvenöt kilóban indul. Kilencvenhét kilóban is nagy csata lett volna a vb-második, olimpiai ötödik Szőke Alex, valamint a világ- és Európa-bajnoki bronzérmes Lévai Tamás között, de sajnos előbbi mégsem tud szőnyegre lépni, hétfőn műtötték gerincsérvvel.”     

A kötöttfogású válogatott szövetségi kapitánya, Módos Péter mindkét, a szakágat érintő kérdésről nyilatkozott: „Nyolcvanhét kilóban szerencsések vagyunk, hiszen két olyan versenyzőnk is van, aki a világ élvonalához tartozik, minimális különbség van közöttük, nüánszok dönthetik el, melyiküké lesz a címeres mez. Szőke Alex tavalyi vállműtétét követően nyaki fájdalmakra panaszkodott, kiderült, hogy nyaki gerincsérvvel bajlódik. Noha járt rehabilitációra, ez kevésnek bizonyult, gyakorlatilag aszimmetria alakult ki testének két oldala között. Előreláthatólag négy-öt hét kihagyás vár rá, bízunk a mihamarabbi felépülésében. A rangsorversenyen rendkívül fontos, hogy minél több minőségi meccset birkózzanak a srácok. Nagyon sűrű lesz a mezőny, igyekszünk minden tanulságot levonni, és így az esetlegesen felvetődő hiányosságokat pótolni.”     

Szabadfogású birkózóink a Tatán rendezett nemzetközi edzőtáborban készültek a rangsorversenyre (Fotó: MBSZ)
Szabadfogású birkózóink a Tatán rendezett nemzetközi edzőtáborban készültek a rangsorversenyre (Fotó: MBSZ)

Bácsi Péter úgy fogalmazott, magas az elvárásunk a rangsorversenyen. Mit jelent ez pontosan?

„A kötöttfogás a húzószakágunk, a súlycsoportok többségében lehet esélyünk a dobogóra, kíváncsian várom, mennyi jön össze. A lányoknál a fiatalokat is bedobjuk a mély vízbe, a csapat akár két-három érmet is szerezhet. Szabadfogásban is nagyjából látjuk az erőviszonyokat, a vb-harmadik, Eb-győztes Muszukajev Iszmailt és az Eb-győztes Bajcajev Vlagyiszlavot egyértelműen a dobogóra várjuk, és reméljük, hogy ez az ötszörös Eb-érmes Ligeti Dánielnek is sikerülhet. Ebben a szakágban ugyancsak két-három érem reális” – taglalta a szakmai igazgató.

A Polyák Imre–Varga János-emlékversenyhez két rendkívül nívós edzőtábor is köthető. Az elmúlt egy hétben a szabadfogásúak tréningeznek Tatán tíz ország részvételével. A viadalt követően kötöttfogású és női edzőtábor kezdődik, harminc ország több mint háromszáz birkózóval képviselteti magát, itthon talán soha nem volt még példa hasonlóra.

A versenyprogramot július 13-án csütörtökön hét szabadfogású súlycsoport (57, 65, 74, 86, 92, 97 és 125 kg) nyitja, 14-én a 61, 70 és 79 kilósok mellett jönnek az 50, 53, 57, 62 és 68 kilogrammos hölgyek, 15-én a női 55, 59, 65, 72 és 76 kg mellett a kötöttfogású 55, 60, 63 kilósok csatáznak, 16-án vasárnap pedig hét kötöttfogású kategória (67, 72, 77, 82, 87, 97, 130 kg) zárja a sort.

Az első napon már olimpiai bajnokokat is láthatunk, az egyaránt amerikai Kyle Snydert (97 kg) és Gable Stevesont (125 kg), a magyar színeket pedig nyolcan képviselik a rajtnál: mások mellett az Eb-győztes, kétszeres vb-bronzérmes Muszukajev Iszmail (65 kg), a magyar színekben Eb-második és -harmadik Bajcajev Vlagyiszlav (97 kg), valamint a szintén Eb-ezüst- és bronzérmes Ligeti Dániel (125 kg).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik