Európai Játékok: az utolsó simításokat végzik a lengyel szervezők

Patai GergelyPatai Gergely
Vágólapra másolva!
2023.06.20. 08:47
null
Az idei Európai Játékok helyszínén, Krakkóban már minden a kedden rajtoló multisport-rendezvény vendégeit várja
A szerdai megnyitó előtt már kedden is rendeznek versenyeket az Európai Játékokon – a szervezők az utolsó pillanatokat is kihasználják, hogy felkészüljenek Lengyelország eddigi legnagyobb sporteseményére.

Túlzás lenne azt állítani, hogy Krakkó már a hivatalosan szerdán, gyakorlatilag kedden kezdődő Európai Játékok lázában ég, de a plázákba kifüggesztett plakátok és a villamosokra felragasztott matricák azért jelzik, jó helyen jár, aki az öreg kontinens multisporteseményére érkezett. Az egyszeri turista a vasútállomással szemközti téren hétfő délután még kordonokba, raklapokba botlott, ám az építők elmondása szerint keddtől szurkolói zóna várja az érdeklődőket – bizonyára még éjszaka is dolgoztak, hogy valóban így legyen.

Noha néhány hete még arról lehetett hallani, hogy a versenyhelyszínek és a szállások kapcsán is sorjáznak a kérdőjelek, a lengyel szervezők nagyot hajráztak, a napokban már az utolsó simításokat végzik. A vasárnap este átadott, zöldövezetben található sportolói falu egyelőre a nyugalom szigete, hiszen kedden még csak a strandkézilabdázók és az atléták kezdik meg szereplésüket, ráadásul egyik sportág küzdelmeit sem Krakkóban rendezik. A felújított diákotthonok magukon hordozzák a szocreál építészet jegyeit is, a teraszokra kifeszített magyar zászlókat már az utcafrontról kiszúrhatjuk, a rikító narancssárga molinók meg talán az égből is látszanak, szegény hollandok ugyanis a stílszerűen Babilon elnevezésű épület tizenötödik emeletén kaptak szobákat.

Kísérőeseményként hétfőn villámsakk Európa-bajnokságot rendeztek
Kísérőeseményként hétfőn villámsakk Európa-bajnokságot rendeztek

Utunkat a belváros felé folytatva megpillantottuk a krakkói operát, amely előtt sakkbábuk sorakoztak – ebből már sejteni lehetett, hogy nem a Traviata vagy a Don Giovanni szerepel a műsoron. Az Európai Játékok úgynevezett kísérőeseményeként hétfőn villámsakk Európa-bajnokságot rendeztek nyolc páros részvételével, és bár nem volt telt ház, a meglehetősen nagy érdeklődésből arra következtetünk, hogy a helyiek alig várják a szerda esti megnyitót. Itt jegyeznénk meg, hogy az önkéntesek lelkesek, segítőkészek, s bármilyen meglepő, többségben vannak a versenyzőkhöz képest – 48 ország 6500 sportolóját koordinálni jelentős logisztikai kihívás.

A magyar küldöttség tagjai már elfoglalták helyüket a szállásukon, és kitették a piros-fehér-zöld színeket
A magyar küldöttség tagjai már elfoglalták helyüket a szállásukon, és kitették a piros-fehér-zöld színeket

A magyar csapat több csoportban foglalta, foglalja el a szállását, elsőként a műúszók és a 3x3-as kosárlabdázók érkeztek meg vasárnap, akiket hétfőn népes küldöttség követett. Az atléták már bejárták az impozáns Slaski Stadiont Chorzówban, a krakkói alkalmi kosárpálya hatalmas sátra és mobil lelátója is a helyén, gyakorlatilag minden készen áll Lengyelország eddigi legnagyobb sporteseményére. A következő két hétben a sportolók lesznek a főszereplők, akik tíz sportágban olimpiai kvótákért, tizenkettőben Európa-bajnoki címért is küzdenek. Abból kiindulva, hogy az eddigi két Európai Játékokon összesen 38 érmet szereztünk, talán nem lövünk mellé azzal, hogy nem csupán a nyitó- és záróünnepségen emelkedik majd magasba a szívünknek oly kedves tri­kolór.

Nehéz ellenfelek várnak a strandkézilabdásainkra (Fotó: mksz.hu)
Nehéz ellenfelek várnak a strandkézilabdásainkra (Fotó: mksz.hu)

Nehéz ellenfelek már a csoportkörben strandkézilabdában

Elsőként férfi strandkézilabdázóink mutatkoznak be az Európai Játékokon, kedden két jelentős erőfelmérő is vár a magyar válogatottra.

A PROGRAM
Kedd. 10: Magyarország–Portugália. 17:      –Németország.  Szerda. 12. –Horvátország.      16:  negyeddöntő. Csütörtök. 10: elődöntő. 18.30: a 3. helyért. 20.30: döntő

A májusi Európa-bajnokság négy elődöntőséből három is egy csoportba került az Európai Játékok strandkézilabda-tornáján a férfiaknál, az Eb-győztes magyar válogatott kedden az ezüstérmes Németországgal és a negyedik Portugáliával is találkozik, mielőtt szerdán megmérkőzne Horvátországgal. A portugálok esete jól mutatja, hogy nem a csoportkörben kell igazán élesnek lenni: a kontinenstorna házigazdájaként hiába jutottak tovább a mieinket is legyőzve első helyen a négyesükből, az elődöntőben visszavágott a magyar válogatott. Gulyás István együttese bizonyára az Európai Játékokon is figyel a formaidőzítésre, annál is inkább, mert kiesők nincsenek, a két kvartettben elért helyezések alapján alakul ki a negyeddöntő párosítása.

Azért persze nagyon nem mindegy, hogy az Eb-bronzérmes Dánia vagy a rendezőként alanyi jogon kvalifikáló Lengyelország következik a négy közé jutásért, vagyis sokat számíthat a jó rajt. Kedvező előjelekkel várjuk a tornát, a németeket kétszer is legyőztük az Európa-bajnokságon, az élcsapatok ugyanakkor hasonló játékerőt képviselnek, így könnyen előfordulhat, hogy mindkét keddi találkozónk szétlövésben dől el. A horvátok elleni utolsó csoportmérkőzés után még szerdán megrendezik a negyeddöntőt, csütörtökön pedig érmeket is osztanak.

Wagner-Gyürkés Viktória 5000 méteren már kedden rajthoz áll (Fotó: Török Attila)
Wagner-Gyürkés Viktória 5000 méteren már kedden rajthoz áll (Fotó: Török Attila)

Jó formában várják a rajtot atlétáink

Az Európai Játékok keretein belül rendezik meg az atlétikai csapat Európa-bajnokságot, Wagner-Gyürkés Viktóriáék a második divízióban többek között az ukránokkal és a szerbekkel is összemérik erejüket.

Jó emléket őriz a Slaski Stadionról Wagner-Gyürkés Viktória, amelyben a tavalyi Gyémánt Liga-versenyen megdöntötte addigi legjobbját 3000 méteren. A kedden kezdődő csapat Európa-bajnokságon 5000 méteren áll rajthoz Chorzówban az Ikarus BSE hosszútávfutója, aki alig egy hete Montessonban egyéni csúcsot futott a számban (15:14.24).

A KEDDI PROGRAM
16.15: női súlylökés, selejtező (Márton Anita). 16.20. női kalapácsvetés, selejtező (Gyurátz Réka). 17.05. női 400 m (Molnár Janka). 17.15. női súlylökés, döntő. 17.22. férfi hármasugrás, selejtező (Szenderffy Dániel). 17.26. női kalapácsvetés, döntő. 17.35. férfi 400 m (Molnár Attila). 17.55. női 5000 m (Wagner-Gyürkés Viktória). 18.15. női diszkoszvetés, selejtező (Kerekes Dóra). 18.20.  férfi rúdugrás (Nagy Marcell). 18.28. férfi 800 m (Huller Dániel). 18.39. férfi hármasugrás, döntő. 18.55. férfi 3000 m akadály (Palkovits István). 19.21. női diszkoszvetés, döntő. 19.30. női 100 m (Takács Boglárka). 19.50. férfi 100 m (Boros Bence)

„Vártam már, hogy időeredményben is megmutatkozzon a befektetett munka – mondta lapunknak a 30 éves Wagner-Gyürkés. – Nem indult jól az idény, az első versenyem előtt egy héttel lebetegedtem, nem voltam százszázalékos állapotban. Fokozatosan erősödtem, egyre inkább éreztem, hogy bennem van az egyéni csúcs, örülök, hogy Franciaországban kijött a lépés. A csapat Európa-bajnokságra is jó formában, bizakodva érkeztem, az előzetes nevezési lista alapján az enyém a harmadik legjobb idő a mezőnyben. Klara Lukan nemrég szlovén csúcsot futott, nem sokkal maradt el a tizenöt perces határtól, rajta kívül a fiatal lett Agate Caune erősebb nálam papíron. Remélhetőleg össze tudunk dolgozni, szeretnék jó időt futni, és a pontverseny miatt minél előkelőbb helyezést elérni.”

A mieink a három divízióból a másodikban szerepelnek, amelynek első három helyezettje legközelebb már az elitben versenyezhet. Nem elvárás a feljutás, ám atlétáink idei teljesítményét látva nem is lehetetlen küldetés, ám a favoritok a Jaroszlava Mahucsikkal és Marina Bek-Romancsukkal felálló ukránok, továbbá számolni kell a szerbekkel és a szlovénokkal is. A magyar indulók több csoportban érkeztek meg a helyszínre, Wagner-Gyürkésék a vasárnapi nyolcórás buszút után hétfő délután kipróbálták az impozáns, 55 000 férőhelyes létesítmény pályáját.

„Tetszik a stadion, jó lesz újra versenyezni benne – hangsúlyozta az Ikarus kiválósága. – Különleges hangulata van, amikor a csapatért küzdünk, szeretnénk megmutatni a magyar atlétika erejét. Szerencsére sok nemzetközi versenyen indulhatok az idény közben, de így is nagy élmény lesz az Európa-bajnokság – hát még azoknak, akik ritkábban jutnak el külföldre. A pandémiás időszakban hiányoztak a közösségi élmények, ezért is örülünk, hogy együtt versenyezhetünk, jó hangulatban készülünk.”

A csapat Európa-bajnokság divízió II-es versenyeit keddtől csütörtökig délutánonként rendezik az Európai Játékok keretein belül Chorzówban, az első napon Wagner-Gyürkés mellett többek között Márton Anitának, Molnár Attilának és Takács Boglárkának is szurkolhatunk.

Gazsó  Alida Dóra olimpiai triplát megy (Fotó: Földi Imre)
Gazsó Alida Dóra olimpiai triplát megy (Fotó: Földi Imre)

Kihirdette a kajak-kenu keretet Hüttner Csaba

Egy-két versenyszámban meglepő döntés született, de a mieink összességében bivalyerős kerettel utaznak Krakkóba.

Olimpiai triplát megy Gazsó Alida Dóra az idei Európai Játékokon, miután a női kajakosoknál 500 méteren egyesben, párosban és négyesben is bizalmat szavazott neki a szövetségi kapitány, Hüttner Csaba. A hétfőn kihirdetett végleges utazó keret az év versenyeredményeit ismerve néhány meglepetést azért tartogatott, férfi kajak egyesben például Varga Ádám áll rajthoz annak ellenére, hogy mindkét hazai válogatót Birkás Balázs nyerte meg – ő mégsem utazhat Lengyelországba.

Gazsó korábban említett „mesterhármasa” azért is érdekes, mert az augusztusi világbajnokságon szinte ki van zárva, hogy megismétli, hiszen a minden más cél felett álló kvótaszerzés érdekében várhatóan a páros és a négyes között nem lesz átfedés.

Újra összetérdel a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám kettős, bár a válogatóversenyeken ebben a felállásban nem indultak el. Míg Hajdu hosszan elhúzódó betegséggel küszködött, Fekete Korisánszky Dáviddal szerepelt, ám az utóbbi nemrég megsérült, így nem tudja vállalni az Európai Játékokat.

Mint arról korábban beszámoltunk, a krakkói versenypálya sajátosságai miatt 1000 és 5000 méteres futamokat nem rendeznek.

A KERET
Férfiak. Kajak. 200 m. K–1:  Varga Ádám (KSI). 500 m. K–1: Varga Ádám. K–2: Vajda Bence (Atomerőmű SE), Szántói-Szabó Tamás (Vasas SC-ARC-S Group). K–4: Kuli István (MVM Szegedi VSE), Csizmadia Kolos (Budapesti Honvéd SE), Nádas Bence (Szeged), Tótka Sándor (Újpesti Torna Egylet). Kenu. 200 m. C–1: Hajdu Jonatán (DKSE Dunaújváros). 500 m. C–1: Adolf Balázs (Ajtógyár Óbuda Ganz). C–2: Hajdu, Fekete Ádám (UTE)
Nők. Kajak. 200 m. K–1: Lucz Anna (UTE). 500 m. K–1: Gazsó Alida Dóra (BHSE). K–2: Gazsó, Csipes Tamara (BHSE). K–4: Fojt Sára (Kovács Katalin Akadémia), Pupp Noémi (ASE), Gazsó, Csipes T. Kenu. 200 m. C–1: Balla Virág (FTC). 500 m. C–1:  Kiss Ágnes (Szeged). C–2:  Bragato Giada (Tiszaújvárosi KKSE), Nagy Bianka (Szeged).
Vegyes párosok. Kajak. 200 m. K–2:  Lucz A., Vajda B. Kenu. 200 m. C–2: Nagy B., Fekete

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik