Torna: a kapitány szerint több van a férficsapatban

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2023.04.12. 15:49
null
Kovács István szerint a világbajnokságon még jobb lesz a csapat (Fotó: NS-archív)
Megszerezte az őszi kvalifikációs világbajnokságon való indulás jogát a magyar férficsapat az antalyai kontinensviadalon – a keddi selejtezős nap történéseiről és tanulságairól Kovács István szövetségi kapitánnyal beszélgettünk.

 

Amiért mentek, megszerezték, hiszen férficsapatunk indulhat az őszi kvalifikációs világbajnokságon.
Valóban: teljesítettük a célunkat. Ugyan voltak rontásaink, becsúszott egy-két pontatlanság a gyakorlatokba, de nem aggódom, ezeket a hibákat ki tudjuk javítani a világbajnokságra, és ott még jobbak lehetünk. Bár előzetesen is elmondtam, szeretném hangsúlyozni, hogy ezt az eredményt úgy értük el, hogy két alapemberünk sérülés miatt hiányzott a csapatból.

Erről a fiúk is beszéltek a tegnapi selejtező után: tényleg ennyire rányomta a bélyegét a csapat teljesítményére az, hogy Kardos Botond és Tomcsányi Benedek megsérült?
Nemcsak az Európa-bajnoki szereplés, hanem a felkészülés során is éreztette ez a hatását. Magukba zuhantak a srácok, megviselte őket társaik kiesése, nehéz volt felrázni őket. Összeszokott kis csapat a mieink, ezek a fiúk ifikoruk óta tornáznak együtt – ilyen csapatszellemmel nem találkoztam eddig, pedig azért néhány éve már benne vagyok a magyar tornasportban.

A sérülések és a hiányzók miatt volt önben némi félsz az Európa-bajnoki rajt előtt?
Nem, mert bíztam a fiúkban. Tudtam, hogy nagyon sokat dolgoztak, és reméltem, hogy a két alapemberünk, Mészáros Krisztofer és Balázs Krisztián összekapja magát – ez így történt, és emellett a társak is hozták magukat.

CSAK EGY SZEREN INDULT

Vecsernyés Dávid szerspecialistaként utazott Antalyába, végül csak nyújtón indult az Eb-n, és a tizedik helyen végzett. A szabályok értelmében akkor sem indulhatott volna a szerenkénti fináléban, ha történetesen nyolcadikként zár, hiszen országonként csak két tornász indulhat minden döntőben, ezen a szeren pedig Balázs Krisztián a negyedik, Mészáros Krisztofer a hetedik lett a selejtezőben.

„Vecsi megcsinálta a gyakorlatát, mint az utóbbi időszakban minden alkalommal, amikor téthelyzetben lépett pódiumra. Szerintem a kiviteli pontszámából túl sokat vontak le a bírók, de ha nem így történik, akkor sem biztos, hogy megelőzi Krisztofert és Krisztiánt. Ettől függetlenül Vecsernyés Dávid teljesítette az elvárásokat” – mondta el a kapitány.

Ráadásul jött egy fiatal fiú, Molnár Botond, aki pályafutása első felnőtt Európa-bajnokságán indult, és rögtön bejutott az egyéni összetett fináléjába.
Megmondom őszintén, ezt nem hittem volna, hiszen Boti számára nagy váltás volt átlépni a junioroktól a felnőttek közé. Úgy gondoltam, megilletődött lesz Antalyában, ahol a példaképeivel, nagy tornászokkal utazott együtt, velük tornázott a teremben, de nem így történt. Ilyenkor ismeri meg igazán az ember a sportolót, ezek a helyzetek mutatják meg, milyen is valójában, nos, úgy tűnik, van még egy tehetséges, sokra hivatott tornászunk.

A selejtező során aggódott? Volt olyan szer, amelyiktől tartott?
Mindig attól a szertől tartok, amelyikről tudom, nem feltétlenül biztosak a gyakorlataink. Ez kedden a lólengés volt, ezen a szeren jelenleg nem tartozunk a legjobbak közé.

Mondja ezt Berki Krisztián edzője?
Hát, ez van...

Egyébként a verseny közben számolgattak, figyelték, hol tartanak, melyik szeren hogyan kell teljesíteni, hogy megszerezzék a tíz világbajnoki indulás jog egyikét?
Azt nagyjából tudja az ember, hány pontot kell elérnie a csapatnak ahhoz, hogy ne kelljen izgulni. Az Eb előtt azt mondtam, ha elérjük a kétszáznegyven pontot, valószínűleg meglesz a vb-kvóta. Ahhoz, hogy így legyen, szükség volt arra, hogy egy szeren ne rontsanak ketten. Nem fogott ki rossz napot a csapat, de ennél több van a srácokban.

Mindezek ellenére nyújtón kiemelkedőt alkotott Balázs Krisztián és Mészáros Krisztofer is, hiszen mindketten döntőbe jutottak. Ez benne volt a pakliban?
Nem. Bár azt tudtam, ha szépen megcsinálják a gyakorlataikat, arra jó pontszámokat kaphatnak. Nem is tudom, volt-e valaha olyan, hogy két magyar jutott ezen a szeren döntőbe egy Európa-bajnokságon.

Lehet ebből érem a vasárnapi szerenkénti fináléban?
A legfontosabb, hogy mindkét fiú megcsinálja a gyakorlatát, akkor senki sem lehet csalódott – sem ők, sem mi, edzők, sem a szurkolók. De ha Balázs Krisztián olyan szép gyakorlatot csinál a vasárnapi döntőben, mint a keddi selejtezőben, bármi megtörténhet.

Az egyéni összetett fináléjába is két magyar jutott: Molnár Botond mellett Mészáros Krisztofer is ott lesz csütörtökön a legjobb 24 között. Ott mire számít a kapitány?
A szerdai edzésen a fiúk a keddi hibáikat javították – ez mindig fontos, hiszen így van esély arra, hogy a következő alkalommal ne rontsák el ugyanazt az elemet. Nem jósolgatnék, csak annyit jegyeznék meg, hogy Mészáros Krisztofer képes nyolcvanhárom pontot tornázni a hat szeren, azt pedig meg kell nézni a tegnapi eredménysorban, ez mire lehet elég.

Egy ilyen nagyszerű nap után ugye jó a hangulat a csapat táján?
Igen, természetesen jó a hangulat, a fiúk beszéltek az otthon maradó sérült társaikkal is, ez sokat elmond arról, milyen csapatunk is van valójában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik