Súlyemelés: az örmények befoghatnak minket az Európa-bajnokságok éremlistáján

Sz. G.Sz. G.
Vágólapra másolva!
2023.04.15. 10:23
null
Sorozatban hetedik trónfoglalására készül a világcsúcstartó grúz, Lasa Talahadze (Fotó: AFP)
Reálisan legfeljebb Mitykó Veronika juthat a hat közé a szombaton kezdődő jereváni Eb-n, míg a jó erőben lévő házigazdák utolérhetik az Eb-örökrangsor nyolcadik helyét elfoglaló Magyarországot.

Megint magasról indítják a tárcsákat a súlyemelők… A november végi-december eleji világbajnokságot bolygónk harmadik legmagasabban fekvő fővárosában, Bogotában (2625 m) rendezték meg, a szombaton kezdődő olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságnak pedig az átlagos tengerszint feletti magasságot tekintve a kontinenslista második helyét elfoglaló Jereván (989 m) ad otthont.

Örményország az Eb-örökranglistán éppen a 30 aranyéremmel dicsekvő Magyarországot követi két elsőséggel lemaradva a kilencedik helyen. Könnyen lehet, hogy a következő kilenc napban befog vagy lehagy minket, hiszen több aranyvárományosa van, no és nagy attrakció lesz a sorozatban hetedik trónfoglalására készülő, világcsúcstartó grúz Lasa Talahadzét a tavalyi világbajnokságon öt kilóra megközelítő Varazdat Lalajan színpadra lépése az ólomsúlyúak között. Hét magyar emelőt nevezett a szövetség, közülük Nagy Péter (+109 kg) már a tizenötödik Eb-jén vesz részt, míg a mindössze 17 éves Kecskés Karina és a 19 esztendős Fekécs Szilárd első felnőtt-kontinensviadalán szokhatja a légkört.

A hat közé reálisan egyedül Mitykó Veronika férkőzhet be, ő is csak azért, mert a nem olimpiai, mindössze 11 indulót számláló 87 kilós kategóriába nevezték, nem pedig saját, jóval nívósabb súlycsoportjába, a 81 kilóba. Tavalyi vállsérülését követően Boros Viktóriát igen alacsony eredménnyel (170 kg) nevezték 87 kilóban, és formája alapján ezúttal a nyolcadik hely is szép lenne Nagy Pétertől.

101. FÉRFI ÉS 35. NŐI EURÓPA-BAJNOKSÁG, JEREVÁN     
A magyar indulók
Férfiak
81 kg: 
Fekécs Szilárd (19, Békési TE)
+109 kg: Nagy Péter (37, Szegedi Lelkesedés SE)
Nők
55 kg:
Kecskés Karina (17, Fiszej SE)
59 kg: Árva Cintia (20, Kecskeméti TE)
87 kg: Mitykó Veronika (22, Békéscsabai SSZSE), Boros Viktória (21, Haladás VSE)
+87 kg: Gyürüs Barbara (24, Haladás VSE)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik