Parasport: letette az esküt a Szervátültetettek Világjátékára utazó magyar csapat

Vágólapra másolva!
2023.04.01. 13:32
null
Az utazók szombaton tették le az esküt (Fotó: Magyar Szervátültetettek Szövetsége)
Harmincegy sportoló képviseli Magyarországot a Szervátültetettek Világjátékán, amelyre április 14. és 21. között kerül sor Perthben. Az utazók szombaton tették le az esküt a Magyar Sport Házában.

A 19 vese-, 6 máj-, 3 csontvelő- és 3 szívátültetett sportoló 11 sportágban (asztalitenisz, atlétika, bowling, darts, kerékpár, pétanque, fallabda, tenisz, tollaslabda, úszás, virtuális triatlon) indul a világversenyen, korosztályos bontásban. Hét versenyző először tagja világjáték-küldöttségnek.

Märcz Tamás, a Nemzeti Sportügynökség sportszakmai támogatáskezelői és módszertani igazgatója, olimpiai bajnok vízilabdázó köszöntőjében felidézte, hogy az 1998-as perthi világbajnokság volt az első világesemény, amelyen sportolóként részt vett, azaz az ausztrál város különösen kedves a számára.

„Már most büszkék vagyunk rátok, ti is legyetek azok, hiszen ott lehettek egy ilyen nagy sporteseményen. A sportolók számára a határok átlépése a legfontosabb, ti pedig már leküzdöttetek egy nagy akadályt. Kívánom nektek, hogy ki tudjátok hozni magatokból a maximumot” – mondta.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság Köztestület elnöke úgy fogalmazott, hogy a sport közösség, szenvedély, lemondás, néha veszteség, vereség. Hozzátette: nagyon hálás a szervátültetettek közösségének a bizalomért, s miközben a versenyzők nagy felelősséggel képviselik az országot, ezt mosolygósan, derűsen teszik.

Berente Judit, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy a pandémia miatt sok nehézséggel találták szembe magukat, sok verseny elmaradt, de a legaggasztóbb az volt, hogy Magyarországon egyharmaddal csökkent a szervátültetések száma. Egyúttal köszönetet mondott mindazoknak – orvosoknak, felkészítő edzőknek, családtagoknak –, akik segítették a magyar csapat felkészülését.

„Mi már mindannyian nyertesek vagyunk azzal, hogy új életet kaptunk ajándékba. Példaképek vagytok a transzplantáltak vagy átültetésre várók számára” – fogalmazott.

Az eseményen egy díjat is átadtak, az utazók egyik tagját, Orbán Attilát jutalmazták meg A 25 év a szervátültetettek sportjában-díjjal.

Az idei lesz a 24. Világjátékok, a pandémia óta ez az első világesemény, melyen a magyar sportolók részt vesznek. Az első „Transzplantáltak Olimpiáját” 1978-ban, az angliai Portsmouthban rendezték meg, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság azonban nem engedélyezte az olimpia névhasználatot, így 1986-ban, angliai székhellyel alakult meg a Szervátültetettek Világjátékának Szövetsége. A magyar csapat először 1987-ben vett részt a Szervátültetettek Világjátékán, az 1999-es, Magyarországon rendezett seregszemle óta a küldöttség a nemzetek összesített pontversenyében rendszerint az első öt ország között végez.

A Magyar Szervátültetettek Szövetségének tájékoztatása szerint Magyarországon jelenleg több mint 5200 szervátültetett él. A szervátültetett embereknél az aktív mozgás és a sport a rehabilitációjuk elengedhetetlen része. Orvosilag bizonyított tény, hogy a beültetett szerv élettartama, a szervátültetettek életkilátása évekkel növelhető a rendszeres testmozgás segítségével.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik