Bognár Erika kikapott a címvédőtől, de így is ezüstérmes a birkózó Eb-n

Vágólapra másolva!
2023.04.20. 18:26
null
Bognár Erika (pirosban) noha a döntőben alulmaradt, elégedetten távozik a Zagreb Arenából (Fotó: MBSZ/Róth Tamás)
Az 55 kilogrammos Bognár Erika (BHSE) a címvédő román Andreea Anával küzdött meg a Zágrábban zajló birkózó Európa-bajnokság döntőjében, s ezüstérmet szerzett.  

 

BIRKÓZÁS
EURÓPA-BAJNOKSÁG, ZÁGRÁB
Női birkózás
55 kg. Döntő: Andreea Ana (román)–Bognár Erika 8:0

A junior Európa-bajnoki ezüstérmes Bognár Erika rögtön a negyeddöntőben léphetett szőnyegre szerda délelőtt, az ugyancsak junior Eb-második Tatiana Debiennal szemben. Az első menetben passzivitási ponttal került előnybe a magyar, a másodikban lenti helyzetben küzdöttek egymással a lányok, amelyből Bognár került ki győztesen, két pontért riválisa mögé került (3:0). Debien mindent megtett a fordításért, egy pontot szerzett is, Bognár azonban remekül védekezett, aminek köszönhetően megtartotta 3:1-es előnyét, és bejutott a szerda esti elődöntőbe, amelyben a kétszeres felnőtt Eb-harmadik, U23-as kontinensbajnok német Annika Wendle volt az ellenfele.

Egyik lány sem találta a fogást a másikon, összességében Wendle kezdett aktívabban, passzivitási ponttal 1:0-s vezetésre tett szert az első menetben. A másodikban Bognár nagyobb hőfokra kapcsolt, neki is járt a passzivitási pont. A bírók úgy vélték, a meccs utolsó negyedében a német tett meg többet a győzelemért, s pont is járt neki, mivel az ilyenkor megszokott 30 másodperces aktivitási időben a magyar nem tudott akciót végrehajtani. De benne volt a levegőben a fordítás, Bognár folyamatosan ment előre, lábra támadást indított, úgy tűnt, Wendle eléggé ránehezedett ahhoz, hogy blokkoljon, ám a BHSE sportolója felállt, és a derekától fogva kirohant vele a szőnyegről, ráadásul a német zóna szélén indított kényszerdobásába is belefogta, ami így négy pontot ért (5:1). Wendléék kikérték a challenge-et, amit elbuktak, így Bognár Erika 6:2-re diadalmaskodva döntőbe jutott a Zagreb Arenában.

„Nagyon boldog vagyok, holnap döntő! Végig koncentráltam, fejben nagyon ott voltam, akkor sem ijedtem meg, amikor a végén vezetést szerzett. Tudtam, hogy meg kell indulni, így is tettem” – mondta Bognár Erika közvetlenül az elődöntő után.

A csütörtök esti aranycsatában a címvédő román Andreea Ana volt az ellenfél, aki nem mellesleg U23-as világbajnoknak és Európa-bajnoknak is mondhatja magát.

Pirosban, eltökélt arccal érkezett Bognár a szőnyegre – mögötte, a kivetítőn sajnos nem ő, hanem érthetetlen módon a 68 kilós válogatott Szabados Noémi volt látható; súlyos hiba a rendezőktől, az egész döntő során az FTC-KIMBA sportolója ragadt a képernyőn. Az első percben felmérték egymást a felek, majd külső gánccsal Andreea Ana szerzett kétpontos vezetést, ráadásul az Erikával szemben ítélt, lejárt passzivitási időért is járt neki a pont (0:3). Bognár a második menetben sem tudott közelebb kerülni ellenfeléhez, aki a magyar csuklóját lefogva – szabálytalanul – blokkolt, figyelmeztetni is kellett érte. Néhány másodperccel később sikeres egy lábra támadásból kivezette a szőnyegről a BHSE versenyzőjét, ezzel 4:0-ra módosult az állás. A páros combra támadás és az úgynevezett „orsópörgetés” is bejött neki, 8:0-s győzelmével Andreea Ana megvédte Európa-bajnoki címét, míg Bognár Erikáé a nagyon szépen fénylő ezüstérem lett.

„Edzőtáborokban birkóztunk már egymás ellen Anával, ott sikerült rajta pontokat csinálnom, de az Európa-bajnoki döntő más kávéház. Örülök és elégedett vagyok az ezüstéremmel, előre aláírtam volna, nagy motivációt ad a folytatáshoz” – mondta Bognár Erika közvetlenül a finálét követően.

A magyarok csütörtöki eredményei
Női birkózás
53 kg. Selejtező:
Orsós Sztálvira–Blayvas (német) 6:1. Negyeddöntő: Orsós–Leorda (moldovai) 5:1. Elődöntő: Orsós–Prevolaraki (görög) 2:2 – nagyobb értékű akcióval
57 kg. Selejtező: Brugger (német)–Szél Anna 3:1-nél tus
68 kg. Vigaszág: Bas (török)–Szabados Noémi 4:1

A csütörtöki versenynap dobogósai
50 kg. Európa-bajnok: Mariya Stadnik (Azerbajdzsán), 2. Okszana Livacs (Ukrajna), 3. Evin Damirhan (Törökország) és Emanuela Liuzzi (Olaszország)
55 kg. Eb: Andreea Ana (Románia), 2. BOGNÁR ERIKA (MAGYARORSZÁG), 3. Tatiana Debien (Franciaország) és Katarzyna Krawczyk (Lengyelország)
59 kg. Eb: Anastasia Nichita (Moldova), 2. Julija Tkacs (Ukrajna), 3. Othelie Höie (Norvégia) és Sandra Paruszewski (Németország)
68 kg. Eb: Juliana Janeva (Bulgária), 2. Alla Belinszka (Ukrajna), 3. Koumba Larroque (Franciaország) és Nesrin Bas (Törökország)
76 kg. Eb: Yasemin Adar (Törökország), 2. Martina Künz (Ausztria), 3. Catalina Axente (Románia) és Cynthia Vescan (Franciaország)

A verseny és a magyarok további programja
Női birkózás
Csütörtök. 50 kg:
Szekér Szimonetta (BHSE) kiesett. 55 kg: Bognár Erika (BHSE) ezüstérmes. 59 kg: Szabó Nikolett (FTC-KIMBA) kiesett. 68 kg: Szabados Noémi (FTC-KIMBA) kiesett. 76 kg: nincs magyar induló.
Péntek. 53 kg: Orsós Sztálvira (Csepel TC) döntős. 57 kg: Szél Anna (Orosházi BSK) kiesett. 62-65-72 kg: nincs magyar induló

Kötöttfogás
Péntek-szombat. 55 kg:
nincs magyar induló. 63 kg: Kecskeméti Krisztián (Ceglédi VSE), 77 kg: Lévai Zoltán (BHSE), 87 kg: Takács István (BHSE), 130 kg: Vitek Dárius (BHSE)
Szombat-vasárnap. 60 kg: Torba Erik (BHSE), 67 kg: Pohilec Ádám (BHSE), 72 kg: Fritsch Róbert (BHSE), 82 kg: Szilvássy Erik (Csepeli BC), 97 kg: Lévai Tamás (BHSE)

A magyar bírókat Palásti Tibor és Pál Szabolcs képviseli az Európa-bajnokságon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik