Birkózó Eb: Bajcajev Vlagyiszlav duplán megküzdött a bronzéremért

Vágólapra másolva!
2023.04.18. 20:50
null
Bajcajev Vlagyiszlav (kékben) megszenvedett a harmadik helyért (Fotó: MBSZ/Róth Tamás)
A szabadfogású 97 kilogrammos Bajcajev Vlagyiszlav szerezte válogatottunk első érmét a Zágrábban zajló birkózó Európa-bajnokságon, amelynek keddi versenynapján Ligeti Dániel (125 kg) az elődöntőig jutott.

 

Ezüstérem után bronzot szerzett az Európa-bajnokságon Bajcajev Valgyiszlav, aki az azeri Magomedkhan Magomedov ellen hétfőn elveszített elődöntőt követően a kedd esti helyosztón a vigaszág győztesével, az olasz Benjamin Konrad Honisszal nézett farkasszemet a harmadik helyért. A feszült hangulatú mérkőzésen több apró pofon is elcsattant, amiért figyelmeztetni kellett a srácokat, különösen az olasz fiút. Bajcajev összességében kézben tartotta az eseményeket, több szép bokára támadást, levitelt és úgynevezett orsó pörgetést is bemutatva 10:6-ra nyert, ezzel bronzérmet nyert a Zagreb Arenában. Csakhogy a szőnyegről lefelé jövet rosszul lett, olyannyira, hogy lerogyott a paraván mögötti állványra, s több mint 20 percig felállni sem tudott. Az eredményhirdetést miatta kellett később megtartani, de végül átvehette az érmet.

Mindezek után a Nemzeti Sportnak elmondta, nincs nagy baj, egész egyszerűen mindent kiadott magából, és valószínűleg megemelkedett a vérnyomása.

„Összességében elégedett vagyok a harmadik hellyel, mert nagyon meg kellett küzdenem érte, szívvel-lélekkel harcoltam a dobogóért” – értékelt a ceremóniát követően, már az öltözőben.

NS-VÉLEMÉNY – ZÓNÁBA CSALVA
Egy pont jár annak a versenyzőnek, akinek a riválisa kilép a szőnyegről – áll a birkózás szabályrendszerében. Johannes Ludescher a 125 kilogrammosok selejtezőjében rendkívül ravaszul kihasználta Ligeti Dániel ellen a vonatkozó passzust. A Haladás sportolója az osztrák egyik lábát fogva a szőnyeg széle felé tolta riválisát, a zónánál kényszerhelyzetben nagyot ugrott a vetélytárs, akkorát, hogy a támadó Ligeti lába ért ki először – csak Eb-bronzérmesünk sportszerűségén múlt, hogy nem döntötte le kettő vagy négy pontért Ludeschert, aki így a szőnyegelnöki asztalra esett volna. Egyértelműnek tűnt a helyzet, a bírók Ligetinek adták az egy pontot. Csakhogy a rivális challange-et kért, és a videó megtekintése után, a szabálykönyv értelmében neki járt a pont. Az eset jól megmutatta, érdemes lenne pontosítani a szabályt, hiszen ezen a mérkőzésen ellehetetlenítette a támadást indító és uraló sportolót megillető előnyt. Szerencsére a történtek nem kerültek Ligeti továbbjutásába, levitellel, és további két, már elvitathatatlan kitolással 4:2-re nyert.

Kedd délelőtt négy sportolónk mutatkozott be az Eb-n, közülük hárman sikerrel vették az első, selejtezőben mutatkozott akadályt. Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmesünk, Ligeti Dániel (125 kg) az osztrák Johannes Ludescheren, az Eb-ötödik helyezett Kuramagomedov Murad (74 kg) az észt Erik Reinbokon, míg a junior Eb-harmadik Halidov Gamzatgadzsi (61 kg) a moldovai Igor Chichioin jutott túl. Egyedül Püspöki Patrik (86 kg) maradt alul, jóllehet nem is neki állt a zászló 2017 Európa-bajnoka, a 2019-ben Európai Játékokon győztes Dauren Kuruglijev ellen, aki pályafutása során most először lépett szőnyegre görög színekben világversenyen, eddig Oroszországot képviselte.

Ennél tovább csak Ligeti jutott, aki a negyeddöntőben a három héttel ezelőtt U23-as Európa-bajnoki címet ünneplő bolgár Georgi Ivanovot 10:1-re verte. A Haladás sportolója lehetetlennek tűnő feladat előtt állt, a döntőért a háromszoros világbajnok és kétszeres Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes grúz legenda, Geno Petriasvili következett, és Ligeti hiába hajtott végre remek, négypontos dobást, 7:4-es sikerrel a vetélytárs jutott az aranycsatába. Ligeti a szerda esti bronzmérkőzésen a görög színekben versenyző U23-as világbajnoki ezüstérmes Azamat Hoszonovval birkózik.

Ami a többieket illeti, Kuramagomedov Murad és Halidov Gamzatgadzsi kiesett, a szerdai vigaszágon egyedül Püspöki Patriknak szurkolhatunk.

BIRKÓZÁS
EURÓPA-BAJNOKSÁG (Zágráb)
Szabadfogás
A magyarok keddi eredményei
61 kg. Selejtező: Halidov Gamzatgadzsi–Chichoi (moldovai) 4:1. Negyeddöntő: Phartenadze (grúz)–Halidov 5:1
74 kg. Selejtező: Kuramagomedov Murad–Reinbok (észt) 10:0. Nyolcaddöntő: Alihanjan (örmény)–Kuramagomedov 5:3
86 kg. Selejtező: Kurugliev (görög)–Püspöki Patrik 11:0
97 kg. Bronzmérkőzés: Bajcajev Vlagyiszlav–Honis (olasz) 10:6
125 kg. Selejtező: Ligeti Dániel–Ludescher (osztrák) 4:2. Negyeddöntő: Ligeti–Ivanov (bolgár) 10:1. Elődöntő: Petriasvili–Ligeti 7:4.

Az első szabadfogású programcsomag végeredménye
57 kg. Európa-bajnok: Aliabbas Rzazade (Azerbajdzsán), 2. Süleyman Atli (Törökország), 3. Georgi Vangelov (Bulgária) és Horst Lehr (Németország)
65 kg. Európa-bajnok: Vazgen Tevanjan (Örményország), Mikjaj Naim (Bulgária), 3. Edemi Bolkvadze (Grúzia) és Erik Arusanjan (Ukrajna)
70 kg. Európa-bajnok: Haji Aliyev (Azerbajdzsán), 2. Ramazan Ramazanov (Bulgária), 3. Vasile Diacon (Moldova) és Ihor Nikiforuk (Ukrajna)
79 kg. Európa-bajnok: Vaszil Mihajlov (Ukrajna), 2. Jorgosz Kujuimcidisz (Görögország), 3. Hetik Cabolov (Szerbia) és Ahmad Magomedov (Észak-Macedónia)
97 kg. Európa-bajnok: Givi Macsarasvili (Grúzia), 3. Magomedkhan Magomedov (Azerbajdzsán), 3. BAJCAJEV VLAGYISZLAV (MAGYARORSZÁG) és Ibrahim Ciftci (Törökország)

A verseny és a magyarok programja
Szabadfogás

Szerda. 61 kg:
Halidov Gamzatgadzsi (ESMTK) kiesett. 74 kg:Kuramagomedov Murad (Tatabányai SC) kiesett. 86 kg:Püspöki Patrik (Bajai BC) a vigaszágra vár. 92 kg:nincs magyar induló.125 kg:Ligeti Dániel (Haladás) bronzmeccses.

Női birkózás
Szerda-csütörtök. 50 kg:
Szekér Szimonetta (BHSE),55 kg:Bognár Erika (BHSE),59 kg:Szabó Nikolett (FTC-KIMBA),68 kg:Szabados Noémi (FTC-KIMBA),76 kg:nincs magyar induló.
Csütörtök-péntek. 53 kg:Orsós Sztálvira (Csepel TC),57 kg:Szél Anna (Orosházi BSK),62-65-72 kg:nincs magyar induló.

Kötöttfogás
Péntek-szombat. 55 kg:
nincs magyar induló.63 kg:Kecskeméti Krisztián (Ceglédi VSE),77 kg:Lévai Zoltán (BHSE),87 kg:Takács István (BHSE),130 kg:Vitek Dárius (BHSE).
Szombat-vasárnap. 60 kg:Torba Erik (BHSE),67 kg:Pohilec Ádám (BHSE),72 kg:Fritsch Róbert (BHSE),82 kg:Szilvássy Erik (Csepeli BC),97 kg:Lévai Tamás (BHSE).

A magyar bírókat Palásti Tibor és Pál Szabolcs képviseli az Európa-bajnokságon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik