Sznúker: csúcsjáték Budapesten Ronnie O'Sullivantől

Vágólapra másolva!
2023.03.05. 07:30
A hétszeres világbajnok Ronnie O'Sullivan és a világranglista-harmadik Mark Allen remek előadással szórakoztatta a sznúker hazai rajongóit a hatodik budapesti gálán.
Nagyon tetszik Budapest Ronnie O’Sullivannek, aki nemcsak sznúkerezik fővárosunkban, hanem a Margitsziget után fut egyet a budai hegyekben is 
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotó: Koncz Márton)
Nagyon tetszik Budapest Ronnie O’Sullivannek, aki nemcsak sznúkerezik fővárosunkban, hanem a Margitsziget után fut egyet a budai hegyekben is A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotó: Koncz Márton)

Ritkán látni olyat, hogy az emberek hosszú sorban állás közben is jókedvűen araszolnak és beszélgetnek egymással – márpedig szombat 13 óra után éppen ez volt a helyzet a fővárosi Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok előtt. A kora tavaszi napsütésben gyülekező izgatott férfiak és nők, nyugdíjasok és gyerekek, apukák és anyukák találgatták, milyen lesz a 6. Magyar Sznúkergála, amely azért is emelkedett ki a többi közül, és előzte meg nagyobb várakozás, mint elődeit, mert a sportág valaha élt egyik legjobbja, Ronnie O'Sullivan volt az egyik vendég. Az angol zsenit – aki hétszeres világbajnokként és összesen 39-szeres pontszerző tornagyőztesként érkezett pénteken Budapestre, hogy az idényben már három viadalt megnyerő északír Mark Allennel játsszon bemutatómeccseket – látni nyilván óriási élmény, s szinte minden pénzt megért. Ezt bizonyította, hogy a szokásoktól eltérően harmadik felvonást is kellett szervezni (vasárnap 13 órakor lesz), mert a szombati két etapra órákon belül elkeltek a jegyek.

A fergeteges bemutatást követően ötven (!) percig nem lökött le golyót a 47 éves angol sztár a szétlövéses kezdőjáték során, míg Allen remekelt, a 16 éves Révész Bulcsú pedig annyira izgult O'Sullivan miatt, hogy sok hibát követett el a játékban. Pedig ebben a műfajban már a korábbi gálákon legyőzött három világbajnokot, Shaun Murphyt, Judd Trumpot és John Higginst is…

VÉLEMÉNY

Mark Allen, a világranglista 3. helyezettje: – Tetszett az első szakasz, három-egyről fordítottam, egész jól ment a játék. Nagyszerű ez a sportcsarnok, kicsit hasonlít a sheffieldi Crucible Színházhoz, ahol a világbajnokságot rendezik. A nézők tényleg együtt éltek a játékkal, azt hiszem, elégedettek lehetünk, jó hangulatú rendezvény volt.

Aki nem ismeri O'Sullivant, az valószínűleg aggódhatott, hogy milyen gála lesz az, amelyen a bolygó legprímább sznúkerese nem képes betalálni, de az 1500 jelenlévő közül senki sem gondolta ezt. Az elején még kissé akadozó műsor a szünet után felpörgött, az első igazán érdekes játszmát százas brékkel kezdte az angol világbajnok, majd 78-assal duplázott rá előnyére. Tíz évvel fiatalabb vetélytársa szépített, de aztán megint Ronnie nyerte meg a ­frame-et, 3:1-es előnyre szert téve. Aztán Allen egyenlített, és 3:3-nál jött a döntő játszma tíz perccel 17 óra előtt. Hivatalos meccseken 7–4-re az angol vezet az egymás elleni párbajban, mégis, a végén jobban koncentrált és nyert Allen. A közönség felállva tapsolt a búcsúzáskor, a két klasszis pedig pihenőre tért, hiszen este nyolckor jött az újabb előadás.

„Remekül éreztem magam, fantasztikus a közönség, az aréna szuper, mert négy oldalról körbevesznek minket a nézők, akik remélhetőleg jól érezték magukat  – nyilatkozta kizárólag a Nemzeti Sportnak az első felvonás után Ronnie O'Sullivan. Kicsit fáradt vagyok, de nem lehetek elégedetlen a játékommal, ám nyilván még szeretnénk ennél is jobban játszani az esti szakaszban. Sok jót hallottam a budapesti éjszakai életről, de én nappali ember vagyok, reggel korán kelek és ismét elmegyek futni, ezúttal nem a Margitszigetre, hanem a budai hegyekbe megyünk.”

Mark Allen szerint a budapesti sportcsarnok hasonlít a világbajnokság helyszínéhez
Mark Allen szerint a budapesti sportcsarnok hasonlít a világbajnokság helyszínéhez

A maximumbrékre áhítozóknak (ne feledjük, 2018-ban Murphy egymást követően kettőt lökött Budapesten) csalódniuk kellett, de ők is, és az esti program nézői is boldogan mehettek haza, mert a második szakasz is remekül sikerült – persze ez nem csoda, amikor a világ két jelenlegi legjobb játékosa varázsol a zöld asztalnál...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik