Brisbane 2032: konkrét örökséget szeretne az Ausztrál Úszószövetség

Vágólapra másolva!
2023.03.10. 13:56
null
Az ausztrálok állandó úszóközpontot is szeretnének Brisbane-be (Fotó: Getty Images)
Állandó központot szeretne az Ausztrál Úszószövetség (SA) a 2032-es olimpiai játékokra, mivel a szervezők által tervezett ideiglenes uszoda nem hagyna konkrét örökséget a sportágnak.

 

Eugenie Buckley, a szervezet vezérigazgatója az ABC rádióban elmondta, hogy az SA már tárgyalt az új központ helyszínéről és kialakításáról is az egyetemekkel, a fejlesztőkkel és a kormánnyal.

„Előnyös lenne egy olyan kézzel fogható örökség a nagyközönség számára, amelyben egészen az úszni tanulóktól a profikig mindenki beugorhat abba az olimpiai és paralimpiai medencébe, amelyben a Delfinek teljesítménye inspirálja őket” – mondta Buckley a nemzeti csapatra utalva, amely kilenc aranyérmet nyert a tokiói játékokon.

A szervezők ezzel ellentétben egy ideiglenes uszodában tervezik a kilenc év múlva sorra kerülő ötkarikás játékok vizes számainak lebonyolítását. Steven Miles queenslandi miniszterelnök-helyettes szerint viszont Brisbane-nek nincs szüksége ideiglenes uszodára.

„Tervezünk egy nagyobb felújítást a chandleri központban, és abban reménykedünk, hogy az SA ebben megtalálja majd az ausztrál úszósport otthonát” – mondta Miles, aki ezzel a döntéssel eleget tenne a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kérésének, mely szerint minimálisra kell csökkenteni a játékok miatti építkezést az ideiglenes vagy a már meglévő létesítmények használatával.

Queensland állam kormányzata ugyanakkor lebontatja a Gabba elnevezésű 42 ezer fő befogadására alkalmas krikettstadiont, és a helyére 2.7 milliárd ausztrál dollárért (641.5 milliárd forintért) építtet újat.

Ezt a múlt hónapban bejelentett állami támogatás teszi lehetővé, amely 7 milliárd ausztrál dollárt biztosít a játékok infrastruktúrájának építésére és fejlesztésére.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik