Cselgáncs-vb: Ungvári Attila a hetedik helyen zárt

Vágólapra másolva!
2022.10.09. 12:19
null
Ungvári Attila két győztes meccset tudhat maga mögött (Fotó: Dömötör Csaba, archív)
A 81 kilogrammos Ungvári Attila három győzelemmel és két vereséggel a 7. helyen zárta a taskenti olimpiai kvalifikációs cselgáncs-világbajnokságot, amelyen a 63 kilós Özbas Szofi kiesett.

A Győri AC-t erősítő Ungvári a 64 között a moldovai Mihail Latisevvel akaszkodott össze. A háromszoros Eb-bronzérmes, 33 éves magyar dzsúdós végig kézben tartotta a mérkőzést 15 évvel fiatalabb riválisa ellen, és egy előrevetődős dobásra kapott vazaarival nyert. A folytatásban az orosz születésű, de brunei színekben versenyző Aszkerbij Gerbekov következett, aki vazaarival vezetett ellene, ám Ungvári egy belső horogdobással előbb egyenlített, majd egy válldobásra kapott újabb vazaarival nyert. A 16 között jöhetett a vb-harmadik és Európa-bajnok török Vedat Albayrak – az összecsapás több mint nyolc és fél percig tartott, mindkét sportoló két-két sidóval vágott neki az aranypontnak. A hosszabbításból két perc telt el, amikor a magyart orrvérzés miatt ápolni kellett, de ez nem zavarta meg, ment tovább előre, majd a meccs kilencedik percében a bíró kiosztotta a harmadik figyelmeztetést is Albayraknak, ami már a leléptetését jelentette.

A nyolc között a japán Fudzsivara Szotaróval csapott össze, aki vb-ezüstérmesnek és Ázsia-bajnoknak mondhatja magát. Első találkozójukon Ungvári és 24 éves ellenfele sem találta a fogást a másikon, egy-egy intéssel jutottak el az első értékelt akcióig tartó hosszabbításig. Ebből 32 másodperc pergett le, amikor Fudzsivara horogdobással feldöntötte a magyart, így vazarival nyert. A bronzéremért zajló vigaszágon az osztrák Shamil Borchashvilivel szállt szembe Ungvári. A 27 éves ellenfél Csecsenföldön született, gyerekként került Ausztriába, és eddigi legnagyobb eredménye tavaly a tokiói olimpián szerzett bronzérem volt. Eddigi két találkozójukat Ungvári nyerte meg. A harmadik csatából egy-egy intést követően két perc telt el, amikor az osztrák földharcot követően leszorítást indított, „Karvaly" pedig nem tudott kiszabadulni az ölelésből. Ezzel Ungvári hetedikként zárt.

Shamil Borchashvili végül bronzérmet nyert, az osztrák a harmadik helyért kiírt mérkőzésen a korábbi vb-győztes Saeid Mollaeit verte, aki irániból politikai okokból előbb mongollá, majd idén májusban azerivé lett.

A súlycsoport fináléjában a világranglista-vezető grúz Tato Grigalasvili több mint nyolcperces csatában gyűrte le a címvédő belga Matthias Casse-t.

FÉRFIAK
81 KG

1. Tato Grigalasvili (Grúzia)
2. Matthias Casse (Belgium)
3. Shamil Borchashvili (Ausztria) és Nagasze Takanori (Japán)
...7. Ungvári Attila

A BHSE-ben dzsúdózó Özbas – aki harmadik lett az idei Európa-bajnokságon – a 32 között kezdett, s pályafutása során először csapott össze a dél-koreai Li Dzsu Jonnal. A 26 évesen még csak egy világkupa-ezüstnél tartó ellenfél kevés ellenállást tanúsított, meg sem próbált kiszabadulni abból a leszorításból, melyet a 20 esztendős magyar indított két és fél perc elteltével. Az ippongyőzelemmel továbbjutott Özbasra a nyolcaddöntőben a lengyel Angelika Szymanska várt, aki második lett júliusban a budapesti Grand Slam-versenyen. Első találkozójukon a magyar jobbára védekezésre kényszerült, két évvel idősebb ellenfele többször is veszélyes földharcot kezdeményezett. Három perc elteltével aztán a bíró megállította a küzdelmet, hosszas videózás következett, majd a mérkőzésvezető szabálytalan technikáért leléptette Özbast, aki számára ezzel véget ért a vb.

NŐK
63 KG

1. Horikava Megumi (Japán)
2. Catherine Beuchemin-Pinard (Kanada)
3. Bárbara Timo (Portugália) és Manon Deketer (Franciaország)
...Özbas Szofi helyezetlen

A hétfői versenynapon a 90 kilós Tóth Krisztián és Nerpel Gergely, valamint a 70 kilós Gercsák Szabina lép tatamira az üzbég fővárosban.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik