Lósport: igazi ünnep volt a 100. Magyar Derby

CZIPÓ ÁDÁMCZIPÓ ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2022.07.03. 22:35
null
Igazi ünnep volt a 100. Magyar Derby (Fotók: Tumbász Hédi)
Színes programokat és tíz másik futamot követően fergeteges befutót hozott a centenáriumi galoppverseny.


Ragyogó napsütés, tömött lelátók és pazar hangulat fogadta a századik alkalommal megrendezett Magyar Derby mezőnyét a budapesti Kincsem parkban. A háromnapos rendezvénysorozat csúcspontja a vasárnap volt, de pénteken a 8. Agár Derby, szombaton pedig a 108. Ügető Derby jelentette a nap fénypontját. Essen néhány szó először is a történelemről.

Az első Magyar Derbyt – azaz a hároméves angol telivérek legnívósabb hazai versenyét – 1921-ben rendezték meg, azóta csak 1945-ben és 1946-ban maradt el, a második világháború miatt. Ami a vasárnapot illeti, a programok már napközben elkezdődtek, így tizenegy futam és köztük mazsorettbemutató, Kállai Pál legendás zsoké szobrának avatása, divatbemutató és több koncert is helyet kapott a programban. A centenáriumi esemény díjazása is méltó volt a jubileumhoz, ugyanis rekordnak számító 30 millió forintot osztottak szét a tizenhat tagú mezőny legjobbjai között. Ebből a tizenhat indulóból az előzetes erősorrend szerint legalább hétnek reális esélye volt győzelemmel zárni a napot. Ha említettük a díjazást, a pénz mellett a Formula–1-es Magyar Nagydíjon évről évre kiosztotthoz hasonló, a Herendi Porcelánmanufaktúra által készített trófeát is elnyerte a győztes.

Novák Katalin államfő a galoppverseny megtekintése után a győzteseknek járó herendi porcelánvázákat is átadta. 
A képen mellette Bánhegyi Zsófia, a főtámogató Szerencsejáték Zrt. marketingigazgatója áll
Novák Katalin államfő a galoppverseny megtekintése után a győzteseknek járó herendi porcelánvázákat is átadta. A képen mellette Bánhegyi Zsófia, a főtámogató Szerencsejáték Zrt. marketingigazgatója áll

Este hét óra előtt néhány perccel aztán elérkezett a nap legfontosabb pontja, amikor is a lovak és zsokéik a Csillagok háborúja című film legendás nyitó zenéjére bevonultak a gyepre, miközben a hangosbemondó egyesével bemutatta őket. A fogadópultoktól visszatérő nézők csordultig töltötték a tribünt, minden készen állt a 100. Magyar Derby rajtjához. Kinyíltak a rajtgép kapui, és az első métereken egyedül a francia Trigger szakadt le jócskán a mezőnytől, a többi ló öt-hat hosszon belül haladt. A bolyból a favorit és szintén francia Régi Csibész állt az élre, és maradt is ott egészen a 2400 méteres táv körülbelül háromnegyedéig. A végére tartalékoló zsokéknak és lovaiknak sikerült nagyobb tempóra kapcsolni az utolsó hat-hétszáz méteren, Régi Csibészben azonban már nem volt benne még egy fokozat. A legjobban hajrázó ló a hetes számmal induló President volt, nem lehetett megfogni, így Faust 2020-as sikere után ismét német tenyésztésű ló diadalmaskodott a legrangosabb hazai viadalon. Stanislav Georgiev és lova mögött az ötös számot viselő Maxim és a tízes Spartan Devil végeztek a dobogón.

A német tenyésztésű győztes, a legjobban hajrázó President, nyergében boldog zsokéjával, Stanislav Georgievvel
A német tenyésztésű győztes, a legjobban hajrázó President, nyergében boldog zsokéjával, Stanislav Georgievvel
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik