Szabó Tünde helyett Schmidt Ádám felel a sportért az új kormányban

Munkatársunktól MunkatársunktólMunkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2022.05.24. 21:45
null
Szabó Tünde leköszönő sportállamtitkár és utódja, Schmidt Ádám (NS-montázs)
Marad-e teniszelnök Lázár János? Melyik minisztériumhoz tartozik mostantól a sport? Sikersportágból érkezhet a helyettes államtitkár – összeszedtük, mit lehet tudni a sport megújuló kormányzati képviseletéről.

 

A MAGYAR KÖZLÖNY MEGERŐSÍTETTE ÉRTESÜLÉSEINKET

A Magyar Közlönyben szerdán megjelentek megerősítették a Nemzeti Sport értesüléseit – írja a 24.hu. Azaz mostantól a honvédelmi miniszter feladat- és hatáskörébe tartozik a sportpolitika, a sportlétesítmény-fejlesztés, illetve a kiemelt nemzetközi sport- és sportdiplomáciai események szervezése. Ezzel az is biztossá vált, hogy a Nemzeti Sportügynökség is a sportállamtitkárság kezébe kerül.

Amikor az új magyar kormány miniszterei kedden átvették kinevezésüket a Sándor Palotában, a fotókon felbukkant Dzsudzsák Balázs is, ám bizonyára nem azért, mert ő is kormánytag lesz, netán sportminiszter, hanem Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vendégeként. Kihez tartozik hát a sport Orbán Viktor ötödik kormányában? Nos, sportminisztérium továbbra sem lesz, a kiszivárgott, és hitelt érdemlő, de hivatalosan meg nem erősített információk szerint a szétszervezett Emberi Erőforrások Minisztériumából a Honvédelmi Minisztériumhoz kerül a sportot felügyelő államtitkárság és azt a poszttól búcsúzó Szabó Tünde helyett Schmidt Ádám jogász irányítja majd. Ő tavaly óta a miniszterelnök főtanácsadójaként dolgozott, a sport területén. Meg szokták említeni vele kapcsolatban, hogy a felesége a kajakos legenda, háromszoros olimpiai bajnok, a róla elnevezett kajak-kenu akadémiát megalapító Kovács Katalin, de Schmidt Ádám nem csak emiatt mozog otthon a sportban, volt a Magyar Olimpiai Bizottság, a kosárlabda-szövetség és a Puskás Akadémia jogásza is és a MOB-nál a választások előtt lezajlott vezércsere mögött részben az ő befolyását sejtik. A jelek szerint eddigi munkájával kifejezetten elégedett a miniszterelnök, olyannyira, hogy információink szerint a nagy nemzetközi sportesemények megpályázását és rendezését bonyolító Nemzeti Sportügynökség (NSÜ) is visszakerül az általa vezetett államtitkársághoz, a miniszterhelyettessé előlépő Fürjes Balázs portfóliójából. A továbbra is a miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely minisztériumában dolgozó Fürjes, a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) vezetőségi tagja, akinek a nevéhez fűződik többek között a Puskás Aréna, a Groupama Aréna, a Ludovika Campus és a Duna Aréna építése, meg a Momentum által megtorpedózott 2024-es budapesti olimpiai pályázat, így a Lázár János, „országépítő” miniszterhez kerülő budapesti fejlesztések után a világversenyek felügyeletét is „leadhatja”.

A sport államtitkárságot 2015-től mostanáig irányító Szabó Tünde olimpiai ezüstérmes úszóból lett többdiplomás jogász-sportvezető, országgyűlési képviselő információink szerint kormánybiztos lesz, de nem a sport területén: régiója, Észak-Kelet-Magyarország gazdaságfejlesztéséért dolgozhat.

A sport persze magának a miniszterelnöknek is kiemelten fontos, „stratégiai” ágazat, 6000 milliárdosra becsült fejlesztéssel az elmúlt tizenkét évben, amelynek során teljesen megújult az évtizedekig pusztuló hazai sportinfrastruktúra egy sor sport- és sportdiplomáciai sikerrel párosulva. Ahogyan az államigazgatásban emlegetik, valójában Orbán Viktor a sportminiszter, de legalábbis naprakész a terület legtöbb ügyével kapcsolatban és a fontosabb döntéseket is ő hozza meg. Technikai problémát is jelentett korábban, hogy a sport erős szereplői minden döntést tőle vártak, kevésbé fontos ügyekben, egymás feje fölött átnyúlva is, ráadásul a többcsatornás irányítási rendszerben (EMMI, Miniszterelnökség, MOB, klubok, szövetségek) nehéz volt sínen tartani a folyamatokat. A jelek szerint a sok hatalmi központ érdekeinek koordinálása, szintetizálása, az egy, erős kézben összefogott sportirányítás, kiforrott koncepció képviselete is lesz miniszterelnök felé egyfajta szűrő szerepét is betöltő Schmidt államtitkár feladata, aki jobbára már tanácsadóként is hasonló pozíciót töltött be. Mindezt Honvédelmi Minisztérium struktúrájába ékelődve, ami sokféle következtetésre ad okot, ám alighanem közvetlen összeköttetésben a miniszterelnökkel, aki a kormánya és konkrétan Szalay-Bobrovniczky Kristóf új honvédelmi miniszter parlamenti bemutatásakor sem említette a sport államtitkárságot, s korábban, az új tárcavezető parlamenti meghallgatásán sem került szóba a sport. Távozik ugyanakkor a HM-ből Németh Szilárd, a birkózószövetség elnöke, aki a rezsicsökkentés megvédéséért és a zöldenergia fejlesztéséért felelős kormánybiztos lesz.

Több államtitkár, országgyűlési képviselő vállalt, vállal szerepet a sportszervezeteknél, de ebben a pillanatban, Lázár János személyében már miniszterként dolgozó sportági elnök is van, bár híreink szerint nem biztos, hogy sokáig: noha nincs törvényi összeférhetetlenség, kormányzati feladatai – „országépítésért” felelős miniszter lett – miatt elképzelhető, hogy leköszön a teniszszövetségben betöltött elnöki tisztségéről a szervezetet korábbi botrányai és adósságfelhalmozása után az elmúlt évben konszolidáló Lázár.

A több forrásból hozzánk eljutó információk szerint Schmidt Ádám mellett helyettes államtitkár lehet a csak névrokon Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetséget már a második ciklusban rendkívül sikeresen vezető elnök, aki 2020 óta a MOB alelnöke is. A posztot jelenleg betöltő Sárfalvi Péter és az ugyancsak helyettes államtitkár Fazekas Attila Erik távozhat a Hold utcából.

Ha idevesszük, hogy a Hungaroring Zrt. vezetése után az olimpiai bizottságban is átvette az irányítást a kétszeres olimpiai bajnok kajakos, Gyulay Zsolt, s most Schmidt Gábor is kormányzati szerepet kap, a sportágat szintén jól ismerő főnökével együtt, akkor szembetűnő a közelmúlt legtöbb olimpiai sikerét szállító kajak-kenu előretörése, némileg átvéve a vívók (és öttusázók) korábbi dominanciáját, amelynek az idén nyolcvanéves Schmitt Pál, a korábbi MOB-elnök Kulcsár Krisztián vagy a korábbi MOB-főtitkár Kamuti Jenő és Szabó Bence volt a legfőbb letéteményese. Persze, ha a kajakosoknál az elmúlt időben zajló munkát és eredményességet nézzük, akkor nem kell csodálkozni azon, hogy Schmidt Gábor sportvezetői kvalitásaira az új sportállamtitkárságban is szükség lehet.

Schmidt Ádám feleségével, a háromszoros olimpiai bajnok Kovács Katalinnal az Év Sportolója Gálán (Fotó: Tumbász Hédi)
Schmidt Ádám feleségével, a háromszoros olimpiai bajnok Kovács Katalinnal az Év Sportolója Gálán (Fotó: Tumbász Hédi)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik