Öttusa: a lovaglás szebb és a csúnyább arcát is megmutatta Albenában

MIHÁLYI PETRAMIHÁLYI PETRA
Vágólapra másolva!
2022.05.14. 22:42
null
Szép Balázs (Fotó: Martinek János/Magyar Öttusaszövetség)
A férfiaknál Szép Balázs, a nőknél a betegség után rajthoz álló Guzi Blanka lett a legjobb magyar az albenai világkupa-versenyen, mind a ketten negyedikként zárták az eseményt.

Itt-ott feltűnt a sportolókon az albenai világkupaversenyen is a „Keep Riding, Change the Rules”, vagyis „Folytasd a lovaglást, változtass a szabályokon”-feliratú póló, amelyet Budapesten még szinte mindenkiről le akartak rángatni a Nemzetközi Öttusaszövetség tisztségviselői.

A kezdeményezést az olimpiai bajnok brit Joseph Choong indította, a ruhadarabot is az általa alapított „Pentathlon United”, az „Egyesült Öttusa” mozgalom keretei között gyártották, ő osztotta ki azoknak a társainak, akik ellenzik a lovaglás lecserélést az öttusa versenyszámai közül, és véleményüket nyíltan vállalják is.

Albenában már kicsit lazábban kezelte a kérdést a nemzetközi sportvezetés, talán azért, mert az akadályversenyeket a sportágba emelő döntés szűk két hete a magyar fővárosban már megszületett – a bemelegítés alatt csak figyelmeztették a versenyzőket arra, a versenyen tilos hordani a pólót, a versenyen járt volna tíz pont levonás a viseléséért.

Mindenesetre Bulgáriában a lovaglás nagyon szép és a nagyon csúnya arcából is kaptunk ízelítőt: a nőknél heten, a férfiaknál öten vették hibátlanul mind a tíz akadályt, köztük Szép Balázs is, aki gyönyörűen repítette hátasát az akadályok felett. A többi magyar sem ment rosszul, a női mezőnyben Réti Kamilla három, a Budapesten lováról leeső, hátsérülést szenvedő Guzi Blanka és Simon Sarolta egy verőhibával fejezte be körét, bár utóbbi lába kicsúszott egy ponton a kengyelből, kis híján lecsúszott az állatról, óriásit mentett – azonban az alapidőből kicsúszott, ami további öt pontjába került.

VÉLEMÉNYEK

Kállai Ákos, a női válogatott szövetségi kapitánya: – Guzi Blanka nehéz lóval és hátsérüléssel jó pályát ment, legyengült szervezettel pedig erős fizikai számokat hozott, ráadásul előtte a rejtett mumusnak számító vívásban is kijött a befektetett munka, ami már önmagában véve siker. Az ő teljesítménye innen nézve nagyon extra. Simon Sarolta a budapesti világkupa előtt beteg volt, nem is jutott akkor döntőbe, nem kell most pálcát törni felette, ha leülepszik az edzésmunka, behozza a lemaradást. Réti Kamilla először jutott döntőbe az új lebonyolításban, ez számára tapasztalatszerzés volt.

Guzi Blanka, Európa-bajnok: – Frissen még csalódottnak érzem magam a lövészet miatt, de nagyon gyenge voltam, ezért úgy jöttem ide, hogy már annak is örülök, ha döntőbe jutok. Az, hogy a vívásom jól sikerült, maga a csoda, és úgy keltem fel szombaton, hogy oda szeretnék érni a dobogóra. A futásnál azt éreztem, hogy szenvedés az egész, lőállásban pedig nem hoztam, amit tudok. Felemás érzéseim vannak, csalódott nem lehetek, de kicsit fáj a szívem, amiért nem lett meg a bronzérem.

Martinak János, a férfi válogatott szövetségi kapitánya: – Bízom benne, hogy továbbra is ilyen jól fogunk szerepelni, de a többiek is kezdenek beleszokni az új ritmusba, egyre nehezebb lesz odakerülni. Vannak, akik még nem is voltak idén nagyverenyen, Dél-Korával most találkoztunk például először, Dzsun teljesítménye elképesztő, bízunk benne, hogy azért nem fog mindig így vívni. A jó rangsoroló vívás egyébként alap a mostani rendszerben, hogy ne kelljen a versenyzőknek teljesen kifutniuk magukat az elődöntőben és a fináléban a laser runon.

Szép Balázs: – Boldog vagyok, nagyon örülök a negyedik helynek. A körvívás nehezen indult az elején, de a végére összeszedtem magamat, ami jó alapot adott. Hamar összhangba kerültem a lovammal a döntőben lovammal hamar összhangba kerültem, de sajnos a bónuszvívásban nem adtam tust, viszont aztán a kombinált szám egész jól sikerült. Nem tudom, hány lövőhibám lett a végén, de éreztem, hogy ez már a harmadik világkupaverseny negyedik napja, kezdtem fáradni a laser runon, ezért hibázhattam ide-oda.

A férfiak között Bereczki Richárd két, Regős Gergely három verőhibával zárt, Regős négylábúja kicsit rosszalkodott, amikor szólították, ám egész lehiggadt, mire bement a pályára, de nem volt vele egyszerű dolga a magyar válogatott versenyzőnek.

Az egyiptomi Mohamed Elgendy, akinek bátyja, Ahmed a tokiói olimpia ezüstérmese, úgy vezette lovát, hogy nézni is fájt, nem hogy szerencsétlen állatnak ahogy rángatta a kantárját – kitörés, akadály-megtagadás volt a sportoló jutalma, ezzel el is szállt a versenye. Ezek a lovak egyébként nem kifejezetten öttusa-lovak voltak, így jóval lassabban vették a pályát a megszokottnál, ráadásul csúszkáltak is a füvön.

A női döntőben a bónuszvívásban nem alkotott senki maradandót, A női döntőben a bónuszvívásban nem alkotott senki maradandót, az úszás után pedig Guzi Blanka állt mieink közül a legjobban, a tizedik helyről várta a kombinált futás-lövészet versenyszámot. A laser runon hatalmasat versenyzett az egyéniben Európa-bajnoki ezüst- csapatban aranyérmes, 22 éves öttusázó, ám lövészetben ezúttal nem hozta azt, amit egyébként tud, így lecsúszott a dobogóról. Korábban ugyanakkor 18. hely volt a legjobb világkupa-eredménye a régi és a mostani lebonyolítás szerint is, így ez az eredmény kitűnő a fiatal magyartól. Simon Sarolta a 12., Réti Kamilla a 17. helyen végzett.

A férfiaknál a vívás alapján még Regős Gergely állt a legjobban a mieink közül, Szép Balázs a lovaglással javított nagyot, Bereczki Richárd pedig nyolc tust, vagyis 16 extra másodpercet szerzett a bónuszvíváson, ezzel bőven visszahozta azt, amit két verőhibájával elbukott a lovaglásnál, így Szép a 8., Bereczki a 9., a lovaglás és a bónuszvívás után bosszankodó Regős pedig a 11. helyről rajtot a laser runon. Az UTE-s Szép Balázs bő félperces hátrányban volt a másodikként és harmadikként induló egyiptomi Shaban és brit Choong kettősétől, s mivel kifejezetten jó a kombinált számban, benne volt, hogy utoléri őket.

A lövészete azonban ingadozó volt, így a futást nagyon meg kellett nyomnia, míg ellenfelei viszonylag lazára vehették a tempót, a befutónál ezért óriási sprinttel sem érte utol pihentebb riválisait. A dél-koreai Dzsun fantasztikus vívása után, kényelmes tempóban könnyed győzelmet aratott, Choongé lett az ezüst-, Shabané a bronzérem, Szép pedig remek teljesítménnyel a negyedik helyet szerezte meg.

Vasárnap a vegyespárosok versenyével zárul a világkupaverseny programja.

 

Guzi Blanka (Fotó: Martinek János/Magyar Öttusaszövetség)
Guzi Blanka (Fotó: Martinek János/Magyar Öttusaszövetség)

ÖTTUSA
Világkupverseny, Albena. Döntő. Férfiak:
1. Dzsun Vung Te (dél-koreai) 1537 pont, 2. J. Choong (brit) 1501, 3. Shaban (egyiptomi) 1500, 4. Szép Balázs 1495 ... 7. Bereczki Richárd 1487 ... 9. Regős Gergely 1459. Nők: 1. Ieva Serpainaite (litván) 1402, 2. Novotna (cseh) 1394, 3. Ozyuksel (török) 1385, 4. Guzi Blanka 1378 ... 12. Simon Sarolta 1348 ... 17. Réti Kamilla 1328

NINCS KÖNNYŰ HELYZETBEN MAROSI, ERŐSEK A FIATALOK

Felkötheti a nadrágját Marosi Ádám, ha az idei évben Európa- vagy világbajnokságon szeretne indulni, ugyanis nagyon erős a magyar férfi mezőny, egyre jobbak a fiatalok. A tavalyi évben világbajnokságot nyert a 37 éves olimpiai harmadik sportoló, idén pedig ezüstérmes lett a Peridot-kupán, valamint megnyerte az országos bajnokságot, ám a budapesti világkupaversenyen, amely ténylegesen az új, „kilencven perces” öttusa szabályainak megfelelően zajlott, mindössze a 16. helyen végzett. Az idei szezonban tavalyi teljesítménye miatt kedvezményezett: ő döntheti el, mely világkupa-versenyeken áll rajthoz. Eredeti tervei szerint Budapest után elutazott volna Albenába, ám végül a júniusi, ankarai vk-állomást választotta, hogy több ideje legyen erősíteni az állóképességét. „Bőhm Csaba ezüstéremmel és egy ötödik hellyel a legjobb magyar az idei világkupa-rangsorban, mögötte Szép Balázs a második – kezd beérni az új generáció. Meg kell nézni, Ádám mit tud kihozni magából Ankarában, ha nem lesz jó eredménye, nehezen fog odaérni a feltörekvő fiatalok közé” – mondta el Martinek János szövetségi kapitány.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik