Cselgáncs Eb: Tóth és Sipőcz is a bronzéremért küzdhet

MTI/SZ. R.MTI/SZ. R.
Vágólapra másolva!
2022.05.01. 13:49
null
Tóth Krisztián nyolcaddöntős a szófiai cselgáncs Eb-n (Fotó: Magyar Judo Szövetség/Facebook)
A 90 kilogrammos Tóth Krisztián és a +100 kilós Sipőcz Richárd is bejutott az elődöntőbe a szófiai cselgáncs Európa-bajnokság vasárnapi záró napján. Gőz Roland és Vég Zsombor viszont már korábban búcsúzott.

AZ ELŐDÖNTŐBEN

Tóth Krisztiánra az MTK olimpiai bronzérmesére az elődöntőben a vb- és Eb-harmadik grúz Luka Maisuradze várt. Első találkozójuk mindössze 39 másodpercig tartott, amikor a grúz kiválóság a 28 éves magyar mögé lépett, egy hátsó gánccsal hanyattdöntötte őt, és ipponnal nyert. A vb-ezüstérmes Tóth a bronzmérkőzésen a kétszeres Eb-harmadik azeri Mammadali Mehdijevvel száll szembe, akivel 3-3-ra áll a meccsmérlege.

A nehézsúlyúaknál az élete első felnőtt Eb-elődöntőjében szereplő Sipőcz Richárd az olimpiai harmadik német Johannes Freyjel csapott össze, akitől kikapott eddigi egyetlen találkozójukon. A második csata hamar véget ért: a 25 éves rivális már tíz másodperc elteltével vazaarit érő csípődobást mutatott be a Széchenyi Egyetem SE dzsúdósán, majd 25 másodperccel később egy horogdobással vitte földre őt, ami már ippont ért.

A 21 éves Sipőczre a harmadik helyért kiírt meccsen a kétszeres vb-harmadik holland Roy Meyer vár a 15 órakor kezdődő délutáni programban.

 

A NEGYEDDÖNTŐBEN

Tóth Krisztiánra, az MTK olimpiai bronzérmesére harmadik meccsén az olasz Christian Parlati várt. Első találkozójuk a harmadik percben dőlt el, amikor a 28 éves magyar egy akciót akrobatikusan megkontrázva, félig kézen állva bemutatott egy combdobást, és vazaarit kapott. A 24 éves, tavaly Eb-harmadik ellenfél a hátralévő időben folyamatosan próbálkozott, de nem talált fogást a vb-ezüstérmes Tóthon, aki így a négy közé került. Az elődöntőben a vb- és Eb-harmadik grúz Luka Maisuradze lesz az ellenfele.

A nehézsúlyúaknál (+100 kg) folytatta kiváló menetelését Sipőcz Richárd, aki korosztályos szinten minden Eb-t megnyert, és a World Touron is szerzett már két harmadik helyet. A Széchenyi Egyetem SE 21 éves dzsúdósa a negyeddöntőben az ukrán Jakiv Hammóval szállt szembe, akiről két vb-bronzérme mellett sokat elárult az is, hogy 11-szer állhatott dobogóra a World Touron.

Első meccsük azonban nem tükrözte a várható erőviszonyokat, egyikük sem kezdeményezett sokat, a 27 éves rivális egyik intését - egy új szabály következtében - azért kapta, mert túl sok időt töltött ruházatának rendbehozatalával. Az aranypontig tartó hosszabbításban Hammónak újfent meggyűlt a baja a dzsudogijával, amely rendre szétnyílt hatalmas hasán, ezért 2 perc 11 másodpercnél a bíró harmadszor is figyelmeztette őt, ami már a leléptetését jelentette.

Az ukrán óriás értetlenkedve fogadta a meccs szokatlan lezárását, Sipőcz pedig készülhet élete első felnőtt Eb-elődöntőjére. Ott az olimpiai harmadik német Johannes Frey vár rá, akitől kikapott eddigi egyetlen találkozójukon.

Az elődöntő győztesei bejutnak a fináléba, a vesztesek pedig a bronzéremért lépnek tatamira.

KORÁBBAN

Tóth, az MTK olimpiai bronzérmese a 90 kilogrammos kategóriában a 32 között az izraeli Roy Sivannal kezdett, akinek eddigi legnagyobb eredménye egy ifi vb-harmadik hely volt. Első találkozójukon két percnyi „ismerkedés" után a 28 éves magyar belső combdobására vazaarit kapott, majd leszorítással folytatta az akciót, ami újabb vazaarit eredményezett, és ez így már ippont ért. A második meccsén a lett Aleksejs Zarudnevs várt. Első találkozójukon a négyperces mérkőzésidő csak intéseket hozott, az aranypontig tartó hosszabbításban pedig egyre jobban kiütközött a 28 éves magyar erőfölénye. A balti ellenfél alig akart felkelni a szőnyegről az "állj" vezényszó után, hosszasan rendezgette a ruházatát levegőért kapkodva, majd két perc elteltével a vb-második Tóth egy horogdobásra vazaarit kapott és nyert.

Súlycsoport- és klubtársa, az U23-as Európa-bajnok Gőz Roland az olasz Gennaro Pirellivel akaszkodott össze, akit legyőzött az eddigi három meccsükön. A negyedik ütközet 7 perc 32 másodpercig tartott, és ezalatt egyetlen értékelhető akció sem történt a szőnyegen. A 23 éves magyar végül megkapta harmadik intését is, ami már a leléptetését jelentette.

A 100 kilósoknál Vég Zsombor egy vereséggel búcsúzott. A ceglédiek kétszeres U23-as Eb-másodikja a horvát Zlatko Kumriccsal találkozott, aki két perc elteltével egy belső horogdobásra vazaarit kapott. A 20 éves magyar rákapcsolt, ment előre az egyenlítésért, ám öt másodperccel a vége előtt az ellenfél egy combdobást mutatott be rajta, ami már ippongyőzelmet jelentett.

A nehézsúlyúaknál (+100 kg) viszonylag későn került tatamira Sipőcz Richárd, aki korosztályos szinten minden Eb-t megnyert, és a World Touron is szerzett már két harmadik helyet. A Széchenyi Egyetem SE 21 éves dzsúdósa a szlovén Vito Dragiccsal kezdett a 16 között, aki 29 éves létére még csak egy vk-aranynál tartott, és eddigi egyetlen találkozójukon kikapott Sipőcztől. Második mérkőzésük hosszabbításba torkollott, amelyből 45 másodperc telt el a meccs első értékelt akciójáig. Ezt a magyar versenyző mutatta be, aki megkontrázta ellenfele indítását, a földre vitte őt és vazaarival nyert.

A két magyarra még biztosan több mérkőzés vár, mivel a negyeddöntő vesztesei a bronzéremig tartó vigaszágon folytathatják szereplésüket.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik