Vívás: Egy klasszis magyar vívónak csak a dobogó lehet a célja – Boczkó Gábor

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2022.03.08. 11:21
null
Boczkó Gábor elégedett lehet a mieink szereplésével (Fotó: Tumbász Hédi)
Elégedett a kapitány: Boczkó Gábor úgy véli, a férfi párbajtőrcsapat gerince adva van, ami pedig a hölgyeket illeti, még fél évük van rá, hogy megtalálják azokat a vívókat, akik harcban lehetnek a párizsi kvótáért.

– Kapitányi feladatai mellett nem akar jóslással foglalkozni?
– Bíztam a mieink jó szereplésében – reagált Boczkó Gábor, a vívók szövetségi kapitánya arra a felvetésre, hogy a párbajtőrözők budapesti Grand Prix-viadalának selejtezői után azt remélte: a főtáblára kerülő tíz férfi vívónkból kettő eljut a legjobb nyolc közé, és egyikük érmet szerez, a három női versenyzőnk közül pedig egy odaér a nyolcas táblára. – Az, hogy tíz magyar férfi párbajtőröző lépett pástra a legjobb hatvannégy között, de még a harminckettőben is kilenc volt, egyedülálló – ilyesmire még a franciák sem képesek hazai rendezésű nemzetközi viadalon, pedig aztán az ő párbajtőrvívásuk meglehetősen erős. Hogy a fiaink képesek voltak rá a BOK-csarnokban, mutatja, jó az irány, és persze azt is, hogy a kemény munka mindig kifizetődik.

– Emellett az is örömteli, hogy ezúttal Nagy Dávid állhatott fel a dobogó második fokára, akinek juniorként sok sikerben volt része, de a felnőttek között még nem jött ki neki a lépés.
– Nagyon-nagyon kellett már Dávidnak a jó eredmény, növelheti az önbizalmát, ami a csapatnak is jól jöhet. Egyébként Siklósi Gergelyt leszámítva minden főtáblás vívónkról elmondhatjuk, hogy kifejezetten jól vívott a budapesti GP-viadalon. Sajnos Gergőn látszott az enerváltság, kissé „megnyomta” a hazai pálya, de van ilyen, bárkivel előfordulhat.

– Az edzőknek talán könnyebb a dolguk, hogy több kiváló párbajtőrvívónk van. De a sportolóknak is jó, hogy ekkora a harc a csapatba kerülésért?
– Nincs annál jobb, amikor egészséges harc folyik a csapatba kerülésért. Addig jó, amíg az eredmények alapján lehet válogatni, s nem szubjektív tényezők döntenek a tagságról. Korábban is sokat harcoltam, hogy a fegyvernemi vezetőedzők csak két vívót választhassanak, a másik kettő a hazai ranglista alapján kerüljön be a csapatba – a konkrét eredmények is döntsenek, s aki a rangsor első két helyének valamelyikén áll, az igenis indulhasson a világ- és Európa-bajnokságon. A férfi párbajtőrcsapat gerince adva van: Siklósi Gergely, Andrásfi Tibor, Koch Máté és Nagy Dávid helye biztos a legjobbak között.

– Az imént felsorolta a néhány éve a juniorok között sikert sikerre halmozó vívókat.
– A srácokat évek óta a világ élvonalában jegyzik, a korosztályos versenyeken gyakran megmutatták, mire képesek, de sokszor elmondtam már, hogy nagyon nehéz az átmenet a junior­mezőnyből a felnőttbe, hiszen időre van szükség, amíg a fiatalok beleerősödnek a felnőttmezőnybe – mi azért is vagyunk, hogy ebben segítsük őket.

– A nőknél éppen ellentétes a helyzet: bár vannak fiatal tehetségeink, Kun Anna kiemelkedik a hazai mezőnyből, és mostanra odaért a világ legjobbjai közé is, amit a budapesti GP-n szerzett ezüstje is bizonyít.
– Fél évünk van még rá, hogy ütőképes együttest alakítsunk ki a hölgyeknél is, olyat, amely eséllyel harcol a párizsi kvótáért. Anna mellett van két fiatal tehetségünk, és persze még több jó vívónk is akad.

– Kun Anna nem először jutott nyolcas táblára világkupaversenyen az idén, érmet viszont vasárnap szerzett először. Lehet azt mondani, hogy átszakadt nála a gát?
– Ő maga is ezt mondja.

– Mivel korábban vívott, adódik a kérdés: mit jelent ez a sportolónak, milyen érzéseket csalogat elő egy ilyen siker?
– Ilyenkor azt érzi a sportoló, hogy igenis képes rá, meg tudja verni még a legjobbakat is, valamint elhiszi, hogy ugyanilyen hozzáállással, még inkább a munkára és a feladatra koncentrálva a jövőben is elérhet hasonló sikereket.

– Kun Anna a GP-ezüst után azt mondta, hogy ezek után a nyári világ- és Európa-bajnokságon is az éremszerzés a célja.
– Mi más lenne? Egy klasszis magyar vívónak csakis a dobogó lehet a célja minden világversenyen. Sohasem értettem, hogyan lehet hátradőlni azok után, hogy valaki bekerült a csapatba, hiszen az még csak az első lépcsőfok!

– Ugyan a felnőttmezőnytől korban még távolabb vannak, de ne menjünk el szó nélkül az újvidéki korosztályos Európa-bajnokság eredményei mellett, amelyen minden idők legjobb szerepelését nyújtották a magyarok, és toronymagasan végeztek az éremtáblázat élén!
– Rendkívül büszke vagyok a fiatalokra, és büszke lehet rájuk az egész magyar vívósport! Azt gondoltuk, hogy a két évvel ezelőtti foggiai Eb-nél nincs feljebb, de van! Örülök, hogy a fiatalokat nem vetette vissza az elmúlt két esztendő, a koronavírus-járvány, és elérték Újvidéken, hogy immár újra hat fegyvernemes a magyar vívósport. Nagy és nemes feladat lesz a tehetségeinket beépíteni a felnőttválogatottba, de állunk elébe!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik