NOB: Ne engedjék versenyezni az orosz és fehérorosz sportolókat!

MTI, V. Á.MTI, V. Á.
Vágólapra másolva!
2022.02.28. 15:51
null
Illusztráció: AFP
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azt javasolja a nemzetközi sportági szövetségeknek és a versenyek házigazdáinak, hogy ne engedjék indulni az orosz és a fehérorosz sportolókat, továbbá tiltsák meg a két ország hivatalos személyeinek részvételét is – írja az MTI.


Ezt a döntést hétfőn hozta meg a NOB végrehajtó bizottsága. A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) szerdán foglal állást a témában, a pekingi téli paralimpia pénteken kezdődik.

Miután Oroszország hadműveletet indított Ukrajna ellen, ukrán sportolók levélben fordultak a NOB-hoz és az IPC-hez azt kérve, hogy tiltsák el az orosz és a fehérorosz tagszervezeteiket, a sportolókat pedig ne engedjék részt venni semmilyen sporteseményen.

„Oroszország ukrajnai inváziója – melyet Fehéroroszország támogat – egyértelmű megsértése az olimpiai és a paralimpiai chartának. Olyan cselekedet, amelynek szigorú következményei kell, hogy legyenek” – írták a Thomas Bach NOB-elnöknek és Andrew Parsons IPC-elnöknek címzett nyílt levélben.

Az Orosz Olimpiai Bizottság élesen kritizálta a NOB lépését.

„Nem értünk egyet NOB-os kollégáink mai döntésével, amely szerintünk szembemegy a NOB előírásaival és különösen az olimpiai chartával, az ötkarikás mozgalom szellemével, amely az embereket egyesíteni és nem szétszakítani hivatott, különös tekintettel a sportolókra” – fogalmazott a szervezet hétfői közleményében az elnök, Sztanyiszlav Pozdnyakov.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik