Isten veled, Szilas!

Vágólapra másolva!
2022.02.09. 17:04
Szerdán a Farkasréti temetőben elbúcsúztatták a koronavírus-járvány következtében január 24-én 51 éves korában elhunyt olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornászt, Csollány Szilvesztert. A gyászolók a család kérésének megfelelően egy szál virággal és főhajtással búcsúztak a sportembertől, majd a Himnusz hangjai csendültek fel.

 

A sportért felelős államtitkár, Szabó Tünde beszédében kiemelte, hogy manapság is előttünk van az a lendület és fizikai erő, amely Csollány Szilvesztert a csúcsra repítette. Az államtitkár asszony szomorúan jegyezte meg: Kolonics György, Benedek Tibor és Igaly Diána után már a negyedik olimpiai bajnok távozott, aki – ha szabad ezt mondani – idő előtt hagyott itt bennünket, s nem csupán a bajnoktól, az embertől, hanem a családapától is búcsúzunk. Szabó Tünde a sportszerető magyarok nevében kifejtette, hogy az olimpiai, világ- és Európa-bajnok olyan örökséget hagyott ránk, amelyet őrzünk. „Isten veled, Szilas!” – búcsúzott az államtitkár asszony.

A sporttársadalom nevében a MOB alelnöke, Deutsch Tamás felidézte a sportember 2000. szeptember 24-én a sydneyi olimpia döntőjében bemutatott gyűrűgyakorlatát, amely maga volt a kiteljesedés. A sportvezető elmondta, Csollány kemény ember volt, öntörvényű, ugyanakkor önmagával vívódó maximalista, hiszen „könnyebb legyőzni a természet erőit, mint a saját kételyeidet”. Deutsch Tamás ezzel zárta nekrológját: „Amíg él a magyar sport, addig felidézi Csollány Szilveszter pályafutását.”

A kétszeres olimpiai bajnok Magyar Zoltán, a szakszövetség elnöke, a nemzet sportolója mély fájdalommal a hangjában sem tagadta, hogy Szilas nem volt könnyű ember, mégis a sydneyi olimpia előtt bölcsességről tanúbizonyságot téve nyitott mások felé, igényelte a szakmabeliek tanácsát, ez is segíthetett az olimpiai aranyhoz vezető úton.

A család nevében a jóbarát, Mórádi Zsolt emlékezett a nagy bajnokra, de nem elsősorban sportbeli érdemeit emelte ki, hanem viszonyulását szeretteihez – Csollány mindig rajongással beszélt párjáról, büszke volt három lányára.

Papp Attila, a Soproni Petőfi Színház művésze Nagy László Ki viszi át a szerelmet című versével búcsúzott az elhunyttól, a költemény utolsó sorai – „Létem ha végleg lemerűlt, ki rettenti a keselyűt! S ki viszi át fogában tartva a Szerelmet a túlsó partra!” – fájón fejezték ki a halál okozta űrt. Domoszlai Sándor operaénekes Seress Rezső Fizetek főúr című dalát adta elő. „Fizetek főúr, volt ezer remény, és egy életem, amit elrontottam én.”

Nem rontottad el: kézen állásból ereszkedtél keresztfüggésbe – ahogyan a laikusok is hívják, ez a Krisztus –, meg sem remegett a gyűrű, az arcodon látszott, te is tudod, a gyakorlat tökéletesre sikerült.

Isten veled!

„Kimondhatatlanul hiányzik...”
Csollány Judit, Csollány Szilveszter özvegye a tornaszövetség sajtócsapatának elmondta: „Szavakban leírhatatlan a fájdalmunk. Elment a világ legjobb férje, életem szerelme, a világ legjobb édesapja. Mindenki a nagyszerű sportolót, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornászt ismeri, aki 49 évesen egyedül felkészült és lefutotta a maratonit. Azt azonban talán már kevesebben tudják, hogy mindene volt a családja, a gyerekei, bármit megtett értük, kislányunk allergiája miatt még főzőtanfolyamra is járt. Sokszor mondta: ha a család boldog, nincsen gondod! (...) Egy fantasztikus sportkarrier után varázslatos, kiteljesedett családapa lett. Semmi baj, megyünk tovább – ez volt a szava járása, ebből próbálok most erőt meríteni. Kimondhatatlanul hiányzik...”
A gyászoló család
A gyászoló család
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik