Sakk: könyvbemutatóval ünnepelt a százéves magyar szövetség

Vágólapra másolva!
2021.12.04. 18:00
null
A kötetben a magyar sakktörténet kimagasló innovátorai, különleges alakjai szerepelnek (Fotó: Magyar Sakkszövetég)
Idén ünnepli megalakulásának 100. évfordulóját a Magyar Sakkszövetség. Ez alkalomból bemutatták A magyar sakk arcképcsarnoka, Százéves a Magyar Sakkszövetség című könyvet, amely a Magyar Sportújságírók Szövetsége Nagy Béla Programjának támogatásával készült. A bemutatón megjelentek a sportág hazai kiválóságai, köztük Portisch Lajos, a Nemzet Sportolója is.

A kötetben szerepelnek a magyar női és férfi válogatott játékosai, a legsikeresebb levelezési sakkozók és feladványszerzők, a magyar sakktörténet kimagasló innovátorai, különleges alakjai, mint például a Pesti Sakk-kör elnöke, Erkel Ferenc, aki korának egyik legjobb játékosa volt, a sakkozógép megalkotója, Kempelen Farkas, a világutazó Benyovszky Móric vagy az Élő-pontszám-rendszert kidolgozó dr. Élő Árpád.

A könyvbemutatón a könyvben szereplők (vagy családtagjaik, leszármazottjaik) közül többtucatnyian vettek részt, köztük Portisch Lajos, sakkolimpiai bajnok, a Nemzet Sportolója.

A könyvbemutatón a könyvben szereplők közül többtucatnyian vettek részt, köztük Portisch Lajos, sakkolimpiai bajnok, a Nemzet Sportolója (jobbról a második)
A könyvbemutatón a könyvben szereplők közül többtucatnyian vettek részt, köztük Portisch Lajos, sakkolimpiai bajnok, a Nemzet Sportolója (jobbról a második)

„Körülbelül egy éve vetődött fel a gondolat, hogy a századik évfordulót egy könyvvel köszöntsük – mondta Szabó László, a Magyar Sakkszövetség elnöke. – Minden, ami a magyar sakkozásban történik, a 2024-es budapesti sakkolimpia ernyője alatt történik, így ez a könyvbemutató is. Büszkék lehetünk arra, hogy a magyar szövetség idősebb, mint a nemzetközi, mi most ünnepeljük századik születésnapunkat, míg a FIDE majd három év múlva, 2024-ben Budapesten fogja.

Szabó László: Büszkék lehetünk arra, hogy a magyar szövetség idősebb, mint a nemzetközi
Szabó László: Büszkék lehetünk arra, hogy a magyar szövetség idősebb, mint a nemzetközi

 

A kötet szerkesztői Nádasi Tamás, a Magyar Sakkszövetség alelnöke és Döry Jenő, a szövetség elnökségi tagja. A kötet tizenegy szerzője a legkiválóbb magyar sakktörténészek közül került ki.

A kötetet a Magyar Sakkszövetségnél lehet megrendelni, később kereskedelmi forgalomba is kerül majd, megjelenését a Magyar Sportújságírók Szövetségének Nagy Béla programja és magánszemélyek támogatták. A szervezet nevében Dénes Tamás főtitkár hangsúlyozta: a programnak köszönhetően reneszánszát éli a magyar sportkönyvkiadás.

MEGKEZDŐDHET A SZERVEZÉS A BUDAPESTI SAKKOLIMPIÁRA
Szabó László, a Magyar Sakkszövetség elnöke beszámolt a 2024-es budapesti sakkolimpia előkészületeiről, arról, hogy a FIDE-vel és a Nemzeti Sportügynökséggel is megszülettek a szükséges szerződések, a szervezési munkát meg lehet kezdeni. Szabó László a szlovéniai sakkcsapat Európa-bajnokságon személyesen egyeztetett a FIDE és az Európai Sakkszövetség elnökeivel is: „a világ ötödik legnagyobb sporteseményének megrendezése izgalmas kihívás, felelősségteljes munka, melyhez sok erőt ad az évszázados magyar sakkszövetségi történelem. Erről a históriáról immár igényes, minőségi és szórakoztató könyv áll a sakk iránt inkább vagy kevésbé érdeklődők számára.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik