Darts: szombaton tartotta évzáró gáláját a szövetség

Vágólapra másolva!
2021.12.19. 18:15
null
Rucska József a szuperbajnok (Fotó: Facebook/Magyar Dartsszövetség)
Szombaton tartotta a Magyar Dartsszövetség (MDSZ) az évzáró gáláját, amelyen a 2021. évi szuperbajnoki döntőre is sor került a Honvéd-vívócsarnokban.

 

A pandémia miatt egy év kihagyás után ünnepelhetett ismét együtt a magyar dartsközösség, a sportághoz méltóan jó hangulatban telt a 2021. évet lezáró díjátadó gála. Ez alkalommal kerülhettek a 2020. évi serlegek is gazdáikhoz – erre a világjárvány miatt nem volt lehetőség korábban. Emellett a közönség az idei szuperbajnoki döntő résztvevőinek is szurkolhatott, amelyen a bajnokság legjobb hat játékosa, valamint a Magyar Darts Liga győztese és az év legjobb női játékosa mérheti össze tudását évről évre.

Ihász Veronika, aki első magyar női dartsosként kvalifikált a WDF világbajnokságára, a negyeddöntőben izgalmas mérkőzésen 4:3-ra kikapott Papp Rajmundtól, a második meccsen Székely „Penge” Pál 4:1-re diadalmaskodott Takács Gábor ellen, majd egy újabb kiélezett összecsapás következett Melisek Zsolt és Bezzeg Nándor között, melyet előbbi nyert meg 4:3-ra, a győri Rucska József és Kovács Patrik párharcából pedig Rucska jött ki jobban, 4:2-re legyőzve 25 éves ellenfelét. Az elődöntőkből Rucska József és Székely Pál jutott tovább, így egymással meccseltek a szuperbajnoki címért. Az öt nyert legig tartó viadal elején a Győri DC versenyzője előbb kicsit elhúzott, ám az Arany Bikák DSE 49 éves játékosa visszazárkózott, így 4:4-ről várták az utolsó kört, amelyet végül Rucska József húzott be. A játékosinterjúk során Székely „Penge” Pál bejelentette, hogy abbahagyja a versenyszerű dartsot, de mindenkit megnyugtatott: továbbra is élete része marad a sportág.

Az ünnepség egyik legszebb pillanata volt a szövetség fennállásának 30. évfordulója alkalmából megalapított Petúr Pál-díj átadása, amelyet a szövetség első, tavalyi évben elhunyt, 11 esztendeig regnáló elnökéről neveztek el. A kitüntetést legelső alkalommal Bereczki Béla érdemelte ki, aki az első három évtizedben megkerülhetetlen alakja volt a hazai dartséletnek. Könnyekig hatotta az elismerés, amelyre egyáltalán nem számított. „Bár úgy tudom, a szervezet fennállásának első két hónapjában még nem dolgozott a szövetség kötelékében, ez alkalommal még könnyű volt döntést hozni arról, ki kapja a díjat – kezdte a köszöntőt kicsit viccelődve Balázs Gábor, a szövetség 2020-ban megválasztott elnöke. – Olyasvalakit kerestünk, aki a kezdetektől fogva, harminc éven keresztül részt vett a sportág életében, és sokat tett a népszerűsítésért, fejlődésért.”

Bár két születésnapost, a friss szuperbajnoki győztes Rucska Józsefet és a szövetség főtitkárát, Mihályi Andrást is köszöntött az elnök, és felcsendült az Alma együttes Ma van a szülinapom című slágere, a színpadra csak előbbi állhatott fel, mivel az MDSZ operatív vezetője Covid-fertőzés miatt – bár tünetei nincsenek – karanténkötelezettségét tölti. Emellett a Magyar Dartsszövetség fennállásának 30 éves évfordulója alkalmából a szervezet összes eddigi elnökét színpadra szólították egy közös fotó erejéig.

Mivel a pandémia miatt a tavalyi gála elmaradt, a díjátadón a 2020. és 2021. évi utánpótlás- és felnőttbajnokságok, magyar kupaversenyek serlegeit is átadták, emellett pedig a 2021. év legjobb játékosai is átvehették a nekik járó trófeákat. Az év női játékosa megosztva Ihász Veronika (Győri DC) és Erdei Nóra (Phoenix DSE) lettek, a férfiaknál pedig Székely „Penge” Pálra (Arany Bikák DSE), és Takács Gáborra (Phoenix DSE) esett a választás. Az év reménysége címet ezúttal Dobos Dávid (Szombathelyi DCSE) érdemelte ki, míg az év utánpótlás-játékosa Borbély András (Pápai Holdkő DCSE) lett.

Ezután a szövetség születésnapja alkalmából ismét az Alma együttes zenéje szólt, a résztvevők pezsgővel koccinthattak, és a szervezet logójával ellátott torta felszeletelése sem maradhatott el. Zárásul még fotózkodással ünnepelték a hosszú pandémiás szünet utáni újbóli találkozót a dartsközösség tagjai.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik