Birkózás: Szőke nagy csatában nyert, és bejutott a vb-döntőbe

K. G.K. G.
Vágólapra másolva!
2021.10.08. 20:04
null
Szőke Alex ott van a döntőben (Fotó: Árvai Károly – arhív)
A tokiói olimpián ötödik Szőke Alex nagy csatában győzte le az amerikai G'Angelo Hancockot a kötöttfogásúak 97  kilogrammos kategóriájának elődöntőjében az oslói birkózó-világbajnokság pénteki versenynapján, így bejutott a szombat esti fináléba. Lévai Tamás a 77 kilogrammos súlycsoport pénteki bronzmérkőzésén alulmaradt a tokiói olimpiai ötödik Mohammadali Geraeivel szemben.

Nem beszélt a levegőbe világbajnok riói olimpikonunk, a „nagy öreg” Kiss Balázs akkor, amikor a tokiói válogatóversenyeket követően az őt a kvalifikációs indulásért felülmúló Szőke Alexre azt mondta, nagyon jó kezekben lesz a 97 kiló. Ifjú titánunk már a nyáron is bizonyította ezt: alig 21 évesen, élete első olimpiáján nagyszerű birkózással egészen a bronzmeccsig menetelt, ott is csupán egyetlen, talán az ifjonti hevület számlájára írható figyelemkihagyáson ment el az érem.

De ha már így esett, első felnőtt-világbajnokságát is emlékezetessé teszi – e ténymegállapítás már a szombati történésektől függetlenül biztosan igaz lesz.

Az ESMTK fiatal kiválósága tudniillik pénteken meg sem állt a fináléig: a négy között az amerikai Tracy Hancockot is legyőzve döntőzhet majd!

Pedig ez a meccs már igen meleg volt, ám Szőke nem először bizonyította korát meghazudtoló érettségét és higgadtságát. Az elődöntőben ugyanis a magyar fiút intették meg először, Hancock pedig meg is csinálta lentről a pörgetést (3:0), Szőke viszont fordított helyzetben nem tudta megtenni ugyanezt, s miután Módos Péter szövetségi kapitány challenge-ét is elutasították, az amerikai már 4:1-re vezetett.

Szőke innentől óriási iramot ment, Hancock az utolsó másfél percre teljesen elkészült az erejével: a magyar versenyző előbb kitolta, majd újra leküldték az amerikait, és ekkor már jött a jól ismert pörgetés. 4:4-gyel, utolsó akcióval már a magyar volt jó, Szőke Alex le is pergette a maradék időt, így tokiói ötödik helye után élete első felnőtt-vb-jén egyből döntőt birkózhat iráni ellenféllel szemben szombat este – soha rosszabb debütálást!

Ha Szőke Alex esetében azt mondtuk, jó kezekben lesz a 97 kilogramm, a jelek szerint ugyanezt megtehetjük a 77 kilogrammal, Lőrincz Tamás örökségével kapcsolatban is.

VLASZOV A RÉGI-ÚJ KIRÁLY
A kétszeres olimpiai bajnok orosz Roman Vlaszov nyerte a kötöttfogásúak 77 kilogrammos súlycsoportjának aranyérmét. A 77 kiló „királya” az elmúlt két évben Lőrincz Tamás volt, a magyar klasszis egészen péntekig a kategória olimpiai, világ- és Európa-bajnoki címvédőjének is mondhatta magát. A világbajnoki „trónnak” régi-új birtokosa lett Vlaszov személyében, aki a londoni és a riói játékokon is diadalmaskodott, pénteken pedig – 2011 és 2015 után – harmadszor nyert vb-t. A másik három pénteki súlycsoportban japán, örmény és azerbajdzsáni győzelem született.

Szőkéhez hasonlóan a junior Európa-bajnok Lévai Tamás ugyancsak első felnőtt-világbajnokságán birkózhatott rögvest éremért, ő éppenséggel bronzért – ehhez a tokiói olimpiai ötödik Mohammadali Geraeit kellett volna legyőznie.

Őt ugyebár jól ismerjük: Tokióban ellene birkózta Lőrincz Tamás az elődöntőjét, amit utóbb nemes egyszerűséggel pályafutása legkeményebb meccseként jellemzett, hozzátéve, szerinte ez az iráni srác jelenleg a világ egyik legjobb birkózója. Geraei ezt demonstrálta is: két perc alatt két olyan négypontos dobással zárta le a mérkőzést, hogy azok bármilyen sportági oktatóvideóban megállnák a helyüket – Lévai Tamás így ötödikként zárta első „nagy” vb-jét. A BHSE reménysége az idő előtt véget ért bronzmérkőzés után nem is tudta palástolni elkeseredettségét, pedig könnyekre semmi oka: akire az olimpiai, világ- és Európa-bajnoki címvédőként, 15 világversenyes éremmel a zsebében visszavonuló Lőrincz Tamás azt mondja, ellene birkózta egyedülálló karrierje legnehezebb meccsét, attól aligha szégyen kikapni 22 évesen. Geraei pedig egyúttal (sport)emberségből is jelesre vizsgázott: becsületére legyen szólva, ünneplés előtt előbb a magyar fiatalembert sietett megvigasztalni!

Úgy látszik, iráni-magyar napok ezek: Szabó László is iránival vívott meg a harmadik helyért a 82 kilogrammosok között.

Az Újpest vb- és Eb-bronzérmesének azonban ezúttal nem sikerült újabb medált hazavinnie kollekciójába: Pedzsman Postam 4:0-al jobbnak bizonyult a magyar versenyzőnél. Talán nem túlzás azt mondani, a mérkőzés az elején ment el: a szokásos kezdés utáni összekapaszkodás megvolt, ám a pénteken a vigaszágon a bronzmeccsig menetelő Szabó ezután egy pillanatra kihagyott, Postam 13 másodperc alatt megcsinálta a mögé kerülést és a levitelt (2:0). Noha 82 kilós kötöttfogásúnk ezután még szépen kivédekezett egy parterhelyzetet, a második menetben egy kiléptetéssel 4:0-al lezárta a meccset az iráni, a magyarok pénteki mérlege így két pontszerző, ötödik helyre módosult (megkoronázva természetesen Szőke Alex bravúros döntőbe jutásával 97 kilóban).


BIRKÓZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, OSLO
KÖTÖTTFOGÁS
ELŐDÖNTŐ
97 kg: Szőke Alex–
G'Angelo Hancock (amerikai) 4:4

BRONZMÉRKŐZÉS
77 kg:
Mohammadali Geraei (iráni)–Lévai Tamás 9:0, technikai tus
82 kg:
Pedzsman Postam (iráni)–Szabó László 4:0

A PÉNTEKI DÖNTŐK ÉS DOBOGÓSOK
55 kg
Világbajnok:
Macui Ken (Japán)
2. Jemin Narimanovics Szefersajev (Orosz Birkózó Szövetség)
3. Eldaniz Azizli (Azerbajdzsán) és
Nugzari Tsurtsumia (Georgia)
A döntőben: Macui–Szefersajev 7:1

72 kg
Vb:
Malhasz Amojan (Örményország)
2. Szergej Kutuzov (Orosz Birkózó Szövetség)
3. Kristupas Sleiva (Litvánia) és
Gevorg Sahakyan (Lengyelország)
A döntőben: Amojan–Kutuzov 3:1

77 kg
Vb:
Roman Vlaszov (Orosz Birkózó Szövetség)
2. Sanan Suleymanov (Azerbajdzsán)
3. Mohammadali Abdolhamid Geraj (Irán) és
Roland Schwarz (Németország)
5. Lévai Tamás
A döntőben: Vlaszov–Suleymanov 2:1

82 kg
Vb:
Rafig Huseynov (Azerbajdzsán)
2. Burhan Akbudak (Törökország)
3. Pejman Szoltanmorad Postam (Irán) és
Adlan Ajev (Orosz Birkózó Szövetség)
A döntőben: Huseynov–Akbudak 2:1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik