Birkózás: szabadfogásban nincs magyar kvóta a nyitó napon

K. G.K. G.
Vágólapra másolva!
2021.03.18. 14:48
Hideg zuhannyal kezdődött a budapesti olimpiai kvalifikációs viadal: szabadfogású kvótaesélyesünk, Ligeti Dániel rögtön a nyitó meccsén váratlanul sima és nagy arányú vereséget szenvedett fehérorosz riválisától, Dzjanisz Hramijankovtól.
Ligeti Dániel simán kikapott fehérorosz riválisától (Fotó: Földi Imre) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!
Ligeti Dániel simán kikapott fehérorosz riválisától (Fotó: Földi Imre) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!


Nehézsúlyú Eb-ezüstérmesünk a verseny előtt jó formában érezte magát, 115-116 kilogrammról sikerült felerősödnie 119-120-ra, s elmondása szerint így is meg tudta csinálni az akciókat. Ám csütörtök délelőtt ebből sajnos semmi sem köszönt vissza: Ligeti látványra mintha kimondottan idegenül mozgott volna a BOK-csarnok C-szőnyegén, érthetetlen akciókezdeményezéseket mutatott be, amelyekből Hramijankov rendre mögé tudott kerülni és le tudta vinni. A vége 9:0, a Haladás klasszisa ezzel első mérkőzésén ki is szállt a tokiói kvótaharcból, lévén, itt már csak a súlycsoportok első két helyezettje, magyarul döntőse szerez indulási jogot.

„Szerintem karrierem legrosszabb mérkőzésén vagyok túl. Semmi sem utalt arra, hogy rossz formában lennék, ennek ellenére komótosan mozogtam a szőnyegen, ráadásul fejben is gyenge voltam. Innen már csak feljebb vezethet az út, bízom abban, hogy a májusi, szófiai világkvalifikációs viadalon megszerzem a kvótát” – nyilatkozta Ligeti önkritikusan.

A másik szombathelyi olimpikon, a féléves eltiltása után visszatérő 86 kg-os vb- és Eb-bronzérmes Veréb István jól kezdett az azeri Abakarov ellen, Dvorák László sikeres challenge-e után 3:3-ig egyenrangú partnere volt ellenfelének, ám ezt követően egy ízben magára rántotta Abakarovot, aki ebből megcsinálta a „kötelező” akciókat, majd Verébnél mintha elfogyott volna a szufla, így ő is egyértelmű vereséget szenvedett.

Akkor lennék elkeseredve, ha nem tettem volna meg mindent a győzelem érdekében – a felkészülés során és most, a szőnyegen is a lehető legtöbbet adtam ki magamból. Nem állok meg, csinálom tovább a dolgomat, és reménykedem a kvalifikációban” – bizakodott Veréb.

A 97 kg-ban szereplő fiatal Korcsog Milán selejtezős mérkőzésén helytállt, 5:2-es vereséget szenvedett a 92 kilóban Eb-címvédő török Suleyman Karadeniztől.

„Csalódott vagyok, mert úgy éreztem, megfoghattam volna. Pozitív, hogy tehermentesen birkóztam, felszabadultan küzdöttem. Ezen a mérkőzésen a rutin döntött, sokkal jobban érezte a szőnyegszéli helyzeteket nálam. Örülök, hogy jó meccset birkóztunk, sokat tanultam belőle” – nyilatkozta Korcsog.

Két honosított versenyzőnk, Halidov Gamzatgadzsi és Kuramagomedov Murad maradt legtovább versenyben, de a bravúr végül nekik sem sikerült. Halidov ugyan jól mozgott az ukrán Jacenko elleni 57 kg-os negyeddöntőben, ám akcióit nem tudta befejezni, így 5:2-re alulmaradt. Sokkal fájóbb vereséget szenvedett a nyolc között a 74 kilós Kuramagomedov, akinek arra is volt esélye, hogy az első menet végén 5:0-ra vezessen, ám 4:0 után az utolsó pillanatokban végül az azeri Gadzsijev léptette ki őt (4:1). Ettől persze még mindig neki állt a zászló, ám a második menetben már csak az intéseket gyűjtötte, ellenfele pedig fokozatosan ledolgozta a hátrányát. 4:3-mal még így is Kuramagomedov ment volna tovább a kvótameccsre, ám ugyanaz történt, ami esetében már számos alkalommal: a legvégén bukta el a meccset, miután négy másodperccel a mérkőzés lefújása előtt az azeri egyszer még be tudott menni lábra, és meg is csinálta az akciót. Gadzsijev így az utolsó pillanatokban megfordította az állást, Kuramagomedov tehát négypontos előnyt leadva veszített 5:4-re…

A szabadfogásúak számára ezzel a budapesti kvalifikációs viadal érdemi része véget is ért, hiszen a kvóta szempontjából a vigaszág már nem oszt, nem szoroz. Az utolsó esélyük így a május 6. és 9. között rendezendő szófiai világkvalifikációs versenyen lesz a tokiói indulási jog kivívására.

OLIMPIAI KVALIFIKÁCIÓS VERSENY, BOK-CSARNOK
Csütörtök. Férfiak, szabadfogás: selejtezők, 11 (57 kg, 65 kg, 74 kg, 86 kg, 97 kg, 125 kg). Elődöntők, 18
Péntek. Nők: selejtezők, 11 (50 kg, 53 kg, 57 kg, 62 kg, 68 kg, 76 kg). Elődöntők, 18. Férfiak, szabadfogás:  vigaszági mérkőzések, 11. Helyosztók, 16
Szombat. Férfiak, kötöttfogás: selejtezők, 11 (60 kg, 67 kg, 77 kg, 87 kg, 97 kg, 130 kg). Elődöntők, 18. Nők: vigaszági mérkőzések, 11. Helyosztók, 16
Vasárnap. Férfiak, kötöttfogás: vigaszági mérkőzések, 16.45. Helyosztók, 18

A MAGYAR INDULÓK
Férfiak. Szabadfogás. 57 kilogramm:
Halidov Gamzatgadzsi. 74 kg: Kuramagomedov Murad. 86 kg: Veréb István. 97 kg: Korcsog Milán. 125 kg:  Ligeti Dániel. Kötöttfogás. 60 kg: Torba Erik. 67 kg: Korpási Bálint. 97 kg: Szőke Alex. 130 kg: Varga Ádám
Nők. 53 kg: Szekér Szimonetta. 57 kg: Barka Emese. 68 kg: Szabados Noémi. 76 kg: Németh Zsanett

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik