Súlyemelés: nyolc évre tiltották el az Eb-ezüstérmes Magát Krisztinát

Sz. G.Sz. G.
Vágólapra másolva!
2020.10.15. 10:44
null
Nyolc évre eltiltották az Eb-ezüstérmes Magát Krisztinát (Fotó: Unger Tamás)
A sportoló vesztét a tesztekkel máig igen nehezen kimutatható növekedési hormon okozta, a következmények ismeretében egyúttal megállapíthatjuk, másodszor sem hozott szerencsét neki az egyiptomi módszer... (A MACS először négy évre szóló eltiltást tüntetett fel a honlapján, később javította az elírást nyolcra.)

Emlékezetes történet.

Tavaly szeptemberben Gyurkovics Ferenc szövetségi kapitány nyilatkozott zavarodottan a súlyemelő-világbajnokság helyszínén, Bangkokban, miután megkérdezték tőle, hogyhogy nem érkezett meg Magát Krisztina. Szavaiból az derült ki, fogalma sincs, miért nem ült repülőre a 2018-as Európa-bajnokságon összetettben ezüst-, szakításban és lökésben arany-, illetve ezüstérmet szerző versenyző. Persze sejtettük, hogy Magát „hűlt helye” és a Magyar Antidoppingcsoport (MACS) honlapján feltüntetett, a súlyemeléshez kötődő pozitív A-minta között szoros kapcsolat van, egyúttal kiderítettük, hogy a MACS három nappal korábban levelet küldött a magyar szövetségnek (MSSZ), amelyben kéri, Magát ne utazzon el a vb-re, mert felfüggesztették a versenyzési jogát…

A pozitív A-minta a 87 kilós emelőé volt (az MSSZ nem közölte a kapitánnyal a doppingesetet, ezért mondhatott furcsákat Gyurkovics Thaiföldön…), akinek szervezetében – mint utóbb kiderült – növekedési hormon nyomaira bukkantak. Következett az ilyenkor szokásos hosszadalmas jogi eljárás, amely után megszületett és immár jogerőre emelkedett a döntés: a Magyar Antidopping Csoport (MACS) honlapján a fegyelmi ügyek címszó alatt ma, azaz október 15-én feltüntette: a 31 éves Magátot (aki 2013 után másodszor vétett a szabályok ellen) négyéves, 2023-ban lejáró eltiltással büntette a doppingfegyelmi bizottság. Később ezt kijavította nyolcéves eltiltásra, amely 2027-ig marad érvényben.

EZ MÁR NEM CSAK ATIPIKUS…
Régi nóta, hogy a növekedési hormon kimutatása máig gondot okoz, 10-12 órával a beadása után el kell csípni a teszttel. Négy éve két kajakosnál, Horváth Bencénél és Szomolányi Máténál vetődött fel a használata: 2016 nyarán adtak atipikus vérmintát, ami nem merítette ki a doppingvétség fogalmát – vagyis szervezetükben megtalálható volt a tiltott szernek minősülő szintetikus növekedési hormon, de mennyisége nem érte el a küszöbértéket. Esetükben tehát nem indult eljárás, így Magát Krisztinának viszont vesztét okozta a növekedési hormon.

Információnk birtokában három napja kétszer is kerestük telefonon az érintettet, de nem vette fel, majd SMS-ünkre reagálva kifejtette, nem járul hozzá semmilyen róla szóló cikkhez, mert hosszú ideje nem közszereplő, és spekuláción alapuló írással ne bolygassuk meg a magánéletét. Érthetetlen, miért beszél spekulációról, és bár megértjük az aggodalmát, el kell fogadnia, hogy a most befejeződő ügy Magát Krisztina, az összetett Európa-bajnoki ezüstérmes súlyemelő ügye.

Éppen ezért kíváncsiak lettünk volna, fellebbezett-e a döntés ellen? Ő hibázott-e, vagy áldozat? Akar-e, tett-e feltáró vallomást általa tudott, doppingszabályzatot sértő tevékenységről, ami minden eltiltottnak lehetőség a szankció enyhítésére?

Tudni kell, nem Gyurkovics irányításával, hanem barátja, egyben edzője, Mohamed Hoszni útmutatásai alapján készült, 2019 nyarán is több hétig Egyiptomban tréningezett. Mint ismert, a nemzetközi szövetség (IWF) az év őszén két év eltiltással sújtotta az arab országot, miután – még 2016 végén – hét utánpótláskorú versenyzője is megbukott a doppingteszten, köztük két 14 éves lány… Egyiptom így a tokiói olimpiára sem küldhet súlyemelőt. Ez év elején kairói forrásokra hivatkozva tette közzé az insidethegames.biz, hogy több versenyző is panaszt tett a sportminisztériumban, azt állítva, hogy Mohamed Mussza szövetségi kapitány és Mohamed Hoszni (!) válogatott edző teljesítménynövelő szerekkel látja el a versenyzőket, de sikkasztással, közpénzekkel való visszaéléssel, hivatalos dokumentumok meghamisításával is meggyanúsították őket, és 15 napos őrizetüket is elrendelték.

Azóta nincs hír róluk, mindenesetre ebből is kitűnik, nem sok jót ígért az egyiptomi kapcsolat. Magát első eltiltása (2013. szeptember 23.–2015. szeptember 23.) kapcsán 2014 őszén úgy nyilatkozott Dobos Imre szövetségi elnök, hogy a kórházi kezelés (Magát térdsérüléssel bajlódott) során hibázhatott az injekciót beadó orvos – amikor pedig az orvos neve és elérhetősége után érdeklődtünk, a következő választ kaptuk: a kezelést Egyiptomban végezték…

Ez most nagyon fáj a 2018-as Eb ezüstérmesének… (Fotó: MTI)
Ez most nagyon fáj a 2018-as Eb ezüstérmesének… (Fotó: MTI)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik