Nemzeti vágta: a tradíció a régi – 25 lovas folytathatja

Vágólapra másolva!
2020.10.10. 19:59
null
A fesztivált a koronavírus-járvány miatt idén zárt kapuk mögött rendezik meg a Hősök terén (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)
Huszonöt lovas folytathatja vasárnap a 13. Nemzeti Vágta versenysorozatát, a kétnapos hagyományőrző fesztivál idén a közösségek zárt kapus ünnepe.

 

Huszonöt tagúra szűkült a szombati előcsatározások után a 72 versenyző települést felvonultató 13. Nemzeti Vágta mezőnye, a 12 előfutam mindegyikéből két-két, illetve a legjobb időt elérő harmadik helyezett lovas jutott a vasárnapi középdöntőbe. Az előző két év viadalát megnyerő Nagy Arnold a negyedik előfutamba kapott besorolást, Temerin lovasa a harmadik legjobb idővel jutott a középdöntőbe, a leggyorsabb Látrány lovasa, Kövesdy Zsolt volt, aki 76.03 másodperc alatt ért célba.

A magyar tradíciókra épülő, történelmi hangulatú, határokon átívelő hagyományőrző fesztivált a koronavírus-járvány miatt idén zárt kapuk mögött rendezik meg a Hősök terén, a megszokott pazar körítést ezúttal online és televíziós közvetítésen keresztül élvezhetik az érdeklődők.

Az első nap programját mások mellett történelmi felvonulás, méneshajtás, lovasíjász-bemutató és a megnyitóünnepség színesítette.

„Különleges körülmények között rendezzük az idei Nemzeti Vágta küzdelmeit. A viadalt is befolyásoló világjárványnak pozitív hozadéka is van: megnőtt bennünk az egymás iránti figyelem, egyre inkább közösségben gondolkodunk, és nagyobb felelősséget vállalunk a tetteinkért– emlékeztetett megnyitó beszédében Székely Tibor vágtafőkapitány.A Nemzeti Vágta a kezdetektől több mint egy lovasverseny; a rendezvény a közösségek ünnepe, amely mindig a közösség erejét és a felelősségvállalást helyezte a fókuszba.”

A Nemzeti Vágta résztvevői minden évben fejet hajtanak egy olyan személyiség előtt, aki életével, tevékenységével vagy halálával a magyar szabadság ügyét szolgálta – az idei esemény nemzeti vezéralakja az egykori miniszterelnök gróf Andrássy Gyula, aki huszártisztként szolgált az 1848–49-es szabadságharcban, s aki maga is kiváló lovas volt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik