Torna: prosztatarák miatt lemondott az USOC ügyvezető elnöke

Vágólapra másolva!
2018.03.01. 10:01
Egészségi okokra hivatkozva lemondott posztjáról Scott Blackmun, az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságának (USOC) ügyvezető elnöke.

A 60 éves sportvezető az USOC közleménye szerint prosztatarákkal küzd, ezért döntött úgy – a bizottság vezetőségével egyeztetve –, hogy távozik.

Blackmun az utóbbi időben támadások kereszttüzébe került, sportolók és politikusok is a lemondását követelték, ugyanis szerintük az USOC is felelős azért, hogy Lawrence G. Nassar, az amerikai tornászválogatott korábbi orvosa hosszú éveken át zaklathatta az általa kezelt sportolókat.

A hivatalos kommunikáció szerint ugyanakkor Blackmun lemondásának nincs köze az egész országot megrázó botrányhoz. Viszont a szerda esti közleményben az is szerepel: az USOC reformokat vezet be annak érdekében, hogy nagyobb védelmet kapjanak a versenyzők a zaklatásokkal szemben. A tervek szerint a szervezet az eddigieknél magasabb összeget fordít az áldozatok támogatására és segítésére, s a felvetődő zaklatási gyanúk kivizsgálására is nagyobb energiát fordít a jövőben.

Nassar januárban gyakorlatilag életfogytig tartó börtönbüntetést kapott, mivel 1998 és 2015 között legalább 265 tinédzsert, illetve fiatal nőt, köztük olimpiai érmeseket molesztált. Az áldozatok közül sokan a tornaszövetség felelősségét is felvetették az ügyben, miután szerintük a szervezet nem tett meg minden tőle telhetőt a panaszok kivizsgálására, illetve a visszaélések megakadályozására. Az ítélet után néhány nappal az amerikai tornaszövetség összes igazgatója lemondott, kedden pedig 30 év után távozott a szövetségtől a fejlesztésekért felelős elnök, Luan Peszek is.

Az USOC ügyvezetői posztját ideiglenesen Susanne Lyons veszi át.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik