Birkózó-vb: csalódást keltő szabadfogású-rajt

KOHÁN GERGELY (PÁRIZS)KOHÁN GERGELY (PÁRIZS)
Vágólapra másolva!
2017.08.25. 14:26
Pénteken az utolsó fogásnem, a férfi szabadfogás küzdelmei is elrajtoltak a párizsi világbajnokságon, sajnos mérsékelt magyar sikerekkel: Molnár József és Ligeti Dániel első, Veréb István második mérkőzésén szenvedett vereséget.

A 61 kg-os Molnár Józseftől nem várhattunk csodát, hiszen rögtön nyitásként összeakadt a dagesztáni orosz iskola egyik legújabb csillagával, a mindössze 21 éves, de már Európa-bajnok Gadzsimurad Rasidovval, aki simán le is győzte technikai tussal (11:0) az abonyi birkózót.Molnár Józseftől nem várhattunk csodát, hiszen rögtön nyitásként összeakadt a dagesztáni orosz iskola egyik legújabb csillagával, a mindössze 21 éves, de már Európa-bajnok Gadzsimurad Rasidovval, aki simán le is győzte technikai tussal (11:0) az abonyi birkózót.

Sokkal jobban bíztunk ugyanakkor két szombathelyi szabadfogású klasszisunkban, Veréb Istvánban és Ligeti Dánielben – ám csalódásra ők sem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Az Eb-ezüstérmes, vb-bronzérmes nehézsúlyú Ligeti a nála valamivel alacsonyabb amerikaival (ez mondjuk nem nehéz, Ligeti majd két méter magas), a lengyel származású Nicholas Gwiazdowskival kezdett, akinek eddigi legjelentősebb nemzetközi eredménye gyakorlatilag az idei Spanyol Nagydíjon aratott győzelem – ám legnagyobb döbbenetünkre úgy kapkodta ki Ligeti lábát, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne. A hat perc alatt végig ezzel az egy fegyverrel, a lábra menéssel dolgozott, a szombathelyi óriás pedig egyszerűen nem tudott mit kezdeni ellenfele taktikájával, a vége 10:1 lett.

A riói olimpián hetedik helyen végző Ligeti aztán a pillanat hevében rendkívül elkeseredetten nyilatkozott a meccs után.

„Nem is tudom, mikor kaptam ki legutóbb ennyire simán, egyszerűen nem is értem... És még csak nem is a világ elitjébe tartozó birkózóról beszélünk. Sajnos az amerikaiak nagyon jól csinálják ezeket az akciókat, nekünk viszont a felkészülés során szinte egyáltalán nincs lehetőségünk birkózni velük – az meg, hogy megnézzük őket a Youtube-on, nem ugyanaz...”

„Hihetetlen, hogy a kisebb viadalok, meg az Eb-k rendre jól sikerülnek, de a két legfontosabb versenyen, a vébén meg az olimpián nem tudok maradandót alkotni, ez szánalmas, azt kell mondanom... Lehet, hogy még éretlen vagyok ehhez a birkózáshoz, vagy nem tudom.”

Földije, a vb-bronzérmes Veréb István jól kezdett, magabiztosan, szép akciókkal győzte le 7:3-ra az ukrán Ljubomir Szagliukot a 86 kilósok versenyében, és a 16 között is remek lábra menéssel és mögé kerüléssel szerzett 4:0-s vezetést az első három perc során a lengyel Zbigniew Baranowski ellen.

Már-már azt hittük, ez is sima lesz (lehet, maga Veréb is elhitte...), de sajnos nem így lett: a szünet után a lengyel bement egyszer lábra (4:2), ami még belefért volna, ám egy intéspont után (4:3), kicsivel több mint egy perccel a vége előtt Veréb kockázatos – és egy kicsit talán felesleges – akcióját megkontrázta Baranowski, aki ezt követően is a magyar kezdeményezéseiből és hibáiból élt, végül 9:5-re behúzta az összecsapást, nekünk pedig egyből lefagyott a mosoly az arcunkról...

Tényleg jól kezdtem, a második három percben viszont fáradtabban mozogtam és butaságokat csináltam: nem nekem kellett volna mennem előre, hiszen én vezettem; ugyanazt kellett volna csinálnom, mint előtte az ukrán ellen, hagyni, hogy ő kezdeményezzen, és én kontrázzak, de nem ez történt...” – mondta ugyancsak érthető módon csalódottan Veréb.

A jó hír, hogy Gwiazdowski elődöntős – a rossz, hogy a negyeddöntőben nagyon elfáradt, és a négy között a „legyőzhetetlen”, olimpiai, világ- és Európa-bajnok török Taha Akgüllel birkózik... –, Molnár legyőzője, Rasidov az olimpiai bajnok Vladimer Hincsegasvilit legyőzve szintén az elődöntőben folytatja, így ők még bizakodhattak valamennyire a vigaszágban; Baranowski viszont nagy csatában kikapott az amerikai Jʼden Coxtól, így Veréb István számára sajnos befejeződött a világbajnokság.

Végül Molnár József a vigaszágon rögtön az első meccsén kikapott 10:0-ra az amerikai Stiebertől, úgyhogy számára is véget ért a vb.

A szabadfogásúak első napján 57 kg-ban a japán Takahasi Juki, 61-ben az azeri Hadzsi Alijev, 86-ban az iráni Hasszan Aliazam Jazdanicsarati, míg nehézsúlyban a grúz Geno Petriasvili diadalmaskodott a párizsi birkózó-világbajnokságon.

SZADAFOGÁSÚ 57 KG
1. Takahasi Juki (Japán)
2. Thomas Gilman (Egyesült Államok)
3. Bekhbayar Erdenebat (Mongólia) és Andrij Jacenko (Ukrajna)
A döntőben: Takahasi–Gilman 6:0

SZABADFOGÁSÚ 61 KG
1. Hadzsi Alijev (Azerbajdzsán)
2. Gadzimurad Rasidov (Oroszország)
3. Yowlys Bonne Rodriguez (Kuba) és Vladimer Hincsegasvili (Grúzia)
A döntőben: Alijev–Rasidov tusgyőzelem, 5:30 percnél

SZABADFOGÁSÚ 125 KG
1. Geno Petriasvili (Grúzia)
2. Taha Akgül (Törökország)
3. Nicholas Gwiazdowski (Egyesült Államok) és Levan Berianidze (Örményország)
A döntőben: Petriasvili–Akgül 10:8

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik