Golf: a Leicester Cityt idéző meglepetésdiadal a Mastersen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.04.11. 03:36
null
A hagyományos Mester-öltöztetés: a címvédő Jordan Spieth felsegíti a zöld zakót Danny Willettre (Fotó: Reuters)
Meglepetés a Masters zárónapján: az utolsó forduló felénél még fölényesen vezető Jordan Spieth hibasorozatba keveredett, ezt kihasználva egy angol golfozó, a vasárnap (is) kiválóan játszó Danny Willett az élre ugrott, és megnyerte az év első kiemelt (major) férfi versenyét. Az egyesült államokbeli Augusta legutóbb húsz éve köszöntött brit győztest. Nagyjából olyasmi történt, mint amire a Leicester City készül a Premier League-ben. Bár igaz, Willett sheffieldi...

 

Egészen a kilencedik szakaszig úgy tűnt, hogy az utolsó fordulót az élen kezdő Jordan Spieth lehengerlő játékkal megvédi címét: egy bogey ugyan becsúszott, de öt birdie feledtette – a 22 éves amerikai öt ütéssel vezetett. De hát Augusta az utolsó napi drámák golfklubja – hogy másra ne emlékeztessünk, az utolsó angol győztes, Nick Faldo 1996-ban hatütésnyi hátrányt ledolgozva előzte meg szegény leblokkoló Greg Normant...

A golftörténelem ismételte önmagát: Spieth a 10-es szakaszon bogey-t ütött. A 11-esen is. A 12-esen pedig... katasztrófa: két labdát a vízbe vágott, és az elvárt három helyett hét ütés kellett neki a lyuk legyőzéséhez!

ÖSSZEFOGLALÓ JORDAN SPIETH UTOLSÓ FORDULÓJÁRÓL


 

A 13-ason és a 15-ösön birdie-vel javított, csakhogy itt már sejteni lehetett a többi greenről átszűrődő morajból, hogy valakinek nagyon jól megy. Talán ezért sem sikerült a Spieth mércéjével egyszerűnek tűnő gurítás a birdie-ért a 16-oson. Aztán jött az előző napokról megszokott bogey a 17-esen – Spieth végül örülhetett, hogy osztozhatott a második helyen.

Nagyjából akkor, amikor Spieth lőlapja csúnyulni kezdett, a pályán néhány lyukkal előrébb járó Danny Willett a harmadik és a negyedik birdie-jét ütötte. Hamarosan jött az ötödik is, és mivel bogey-t egyet sem ütött, 67 ütéssel, a nap legjobb eredményével ért be a klubházba, ahol már nem sokat kellett várnia arra, hogy a korábbi bajnok, az érthetően keserű Spieth is végezzen, és a hagyományoknak megfelelően felsegítse rá a győztesnek járó zöld zakót.

ÖSSZEFOGLALÓ DANNY WILLETT UTOLSÓ FORDULÓJÁRÓL


 

„Megrázta a kezem, kiváló sportemberhez és nagy bajnokhoz méltón elismerte, hogy jól játszottam – idézte fel Willett, mit mondott neki Spieth a csata végén. – Őrület, ami történt, elmondhatatlan, mit érzek. Valószínűtlen események során vagyunk túl. Mindig kell lennie egy győztesnek, szerencsére ez ma én lettem."

A két éve még százon kívüli, Augustába viszont már a világranglista 12. helyezettjeként érkező Willett korábban egyszer versenyzett a Mastersen, és kevésen múlt, hogy az idén sem indul – felesége ugyanis éppen vasárnapra várta első gyermeküket. A kis Zacharia azonban korábban jött a világra, így Willett – nem kevéssé feldobódva gyermeke születésén – útnak indult, s lám, nem üres kézzel tér haza.

„Két bogey után nem voltam elég fegyelmezett ahhoz, hogy ne a hibáimon rágódjak, hanem arra figyeljek, hogy még mindig több ütéssel vezetek a Mastersen – ezek már az immár kétszeres Masters-második Spieth szavai. – Nincs kétségem afelől, hogy képes vagyok a legjobb játékomat nyújtani major tornák hajrájában, és reménykedem abban, hogy sohasem leszek kénytelen még egyszer átélni a mostanihoz hasonló rettenetes harminc percet."

Az angoloknak kiváló napjuk volt: a győztes Willett mögött Lee Westwood holtversenyben második lett, míg a nap legjobb eredményén a győztessel osztozó két játékos közül Paul Casey (287 ütés) a negyedik, Matt Fitzpatrick (288) a hetedik helyet is megszerezte Angliának.

A szintén angol Justin Rose sem búslakodhat a tizedik helye miatt (289 ütés), amelyen többek között az északír Rory McIlroyjal és a versenyre világelsőként érkező ausztrál Jason Dayjel osztozik.

Az utolsó napnak a második helyről nekifutó Smylie Kaufman a nap legrosszabb eredményét (81 ütés) produkálva visszacsúszott a 29. helyre, a két harmadik közül Bernhard Langert a 24. helyre húzta vissza a 79 ütése, míg Macujama Hideki 73-mal az élbolyban maradt, holtversenyben hetedik lett.

LEHETETLEN HOLE-IN-ONE A 15. HELYEN VÉGZŐ LOUIS OOSTHUIZENTŐL


 

80. US MASTERS, AUGUSTA (a pénzdíj: 10 millió dollár; a győztes részesedése: 1.8 millió dollár)
Az élcsoport végeredménye

1. Danny Willett (angol) 283 ütés (70, 74, 72, 67)
2. Jordan Spieth (amerikai) 286 (66, 74, 73, 73)
Lee Westwood (angol) 286 (71, 75, 71, 69)
4. Paul Casey (angol) 287 (69, 77, 74, 67)
J. B. Holmes (amerikai) 287 (72, 73, 74, 68)
Dustin Johnson (amerikai) 287 (73, 71, 72, 71)

 

 

A 3. FORDULÓ ÖSSZEFOGLALÓJA

A versenyben maradt 57 golfozó közül mindössze ötnek sikerült az elvárt ütésszám (72) alatt teljesíteni a 18 szakaszos pályát a US Masters napos, de igen szeles szombati játéknapján. Az éllovas Jordan Spieth nem tartozik közéjük, igaz, együtésnyi előnyt így is megőrzött magának az egyesült államokbeli Augustában zajló, 10 millió dollár összdíjazású major viadal befejező napjára. Egy 24 éves újonc és egy 58 éves legenda eredt a nyomába – nem éppen a papírforma.

 

Jordan Spieth az első 12 szakasz után az elvárt ütésszámon állt (három birdie-nek örülhetett, egy bogey és egy dupla miatt bosszankodhatott), a következő négy lyukon azonban megmutatta, miért tartják Tiger Woods lehetséges utódjának.

A 22 éves amerikai a 12. és a 15. közötti négy szakaszon három birdie-t ütött – azaz mindhárom lyukba az elvártnál eggyel kevesebb ütéssel juttatta be a labdát –, úgy tűnt, meglép a mezőnytől, és óriási lépést tesz a címvédés felé, csakhogy elég volt két apró megingás, és az utolsó két lyuknál kénytelen volt elkönyvelni három plusz ütést. Végül 73-ból jött ki a szombatja, három nap után 213 ütéssel áll, előnye együtésnyi.

Miközben a második forduló utáni üldözők közül Scott Piercynek (79 ütés) és Danny Leenek (79) igencsak meggyűlt a baja a pályával szombaton, sőt Rory McIlroy (77) is birdie nélkül izzadta végig magát a 18 lyukon, azért voltak, akik lépést tartottak az éllovas amerikaival.

A 24 éves Smylie Kaufman tavaly ősszel aratta első győzelmét a PGA Touron, annak köszönheti élete első Masters-indulását, és szombaton máris beírta magát az idei torna nagykönyvébe: csütörtök óta az övé az első és egyetlen 70 alatti ütésszám! Egy bogey-ra négy birdie – ez volt a nyerő kombinációja (69). Korábban csak három újonc győztese volt a Mastersnek – lesz-e ő a negyedik?

SMYLIE KAUFMAN LEGJOBB SZOMBATI PILLANATAI


 

Vagy inkább a tapasztalat kerekedik felül? Bernhard Langer sem úszta meg bogey nélkül a szombatot, a hat birdie mégis széppé varázsolta a napját. A 58 éves német legenda az első naptól fogva jól üt, minden mozdulatán látszik, hogy jól ismeri Augustát, nyert már itt kétszer – csakhogy egyik diadalát sem tegnap ünnepelte (1985, 1993). Kitart-e az ereje az utolsó napra is?

EGY CHIP BERNHARD LANGERTŐL


 

A Langerrel holtversenyben álló japán Macujama Hideki eddig nagyon kiegyensúlyozottan játszik, és ha az utolsó három szombati szakaszból kettőt nem bogeyval teljesít, alighanem most többet írunk róla...

EGY LEJTŐS BIRDIE MACUJAMA HIDEKITŐL


 

Nem szabad még leírni a világelső Jason Dayt sem, aki eggyel több birdie-t (4) ütött szombaton, mint bogey-t (3), és az eddigi legjobb eredményét érte el a három napja tartó versenyen. Hozzá hasonlóan 71 ütéssel ért be a klubházba az angol Lee Westwood és a dél-afrikai Louis Oosthuizen is – utóbbi 220, előbbi 217 ütéssel áll három forduló után.

EGY GYÖNYÖRŰ BIRDIE JASON DAYTŐL


 

A verseny a vasárnapi negyedik fordulóval ér véget. Spieth a tavalyi Masters nyitánya óta minden forduló után az első helyen állt – a vasárnapi lesz sorozatban a hetedik augustai versenynapja, amelyet az élről kezd. A tornát négyszer megnyerő Tiger Woodsnak egész pályafutása során kilenc ilyen volt.

S VÉGÜL EGY REMEK EAGLE A SZOMBATON 72 ÜTÉSSEL ZÁRÓ BILL HAASTÓL


 

80. US MASTERS, AUGUSTA (a pénzdíj: 10 millió dollár; a győztes részesedése: 1.8 millió dollár)
Az élcsoport a 3. forduló után

1. Jordan Spieth (amerikai) 213 ütés (66, 74, 73)
2. Smylie Kaufman (amerikai) 214 (73, 72, 69)
3. Bernhard Langer (német) 215 (72, 73, 70)
Macujama Hideki (japán) 215 (71, 72, 72)
5. Jason Day (ausztrál) 216 (72, 73, 71)
Dustin Johnson (amerikai) 216 (73, 71, 72)
Danny Willett (angol) 216 (70, 74, 72)

 

A 2. FORDULÓ ÖSSZEFOGLALÓJA

EGY REMEK BIRDIE RORY McILROYTÓL


 

A szeles második nap igencsak próbára tette a golfozókat: a 72 ütésre kalibrált pályán egyetlen 70-es vagy annál alacsonyabb ütésszámot sem regisztráltak pénteken – ilyesmire legutóbb 44 esztendeje volt példa egy Masters-játéknapon.

Az első napon hibátlanul játszó Jordan Spieth pénteken is remekül kezdett – birdie az első és a harmadik szakaszon –, csakhogy az ötösön egy dupla bogeyval eljátszotta helyzeti előnyét, és a későbbi két birdie-je mellé begyűjtött négy újabb bogey miatt 74 ütéssel zárt (csütörtökön nyolccal kevesebb ütéssel ment végig a 18 lyukon).

A világranglista második helyén álló 22 éves címvédőnek ez volt a tizedik fordulója Augustában – és az eddigi legrosszabb eredménye.

Az egyetlen hiányzó major trófeáját üldöző Rory McIlroy a befejező hat szakaszon ütött három birdie-vel közelítette meg együtésnyire a nála négy évvel fiatalabb amerikait, akinek a nap egy pillanatában hétütésnyi előnye is volt vele szemben. Az utolsó két napon egymás mellett versenyeznek – nem akármilyen párharcnak ígérkezik!

A világelső ausztrál Jason Day sincs reménytelenül leszakadva, 145 ütéssel holtversenyben a 15. helyen áll.

Miközben a megelőző négy Masters-kiírásból kettőt megnyerő amerikai Bubba Watson 150 ütéssel még éppen megváltotta jegyét a szombat-vasárnapi játékra, a mezőny nagyjából fele a hagyományoknak megfelelően búcsúzni kényszerült.

Így járt például a háromszoros bajnok Phil Mickelson (151), aki 24-szer állt rajthoz itt, és csak harmadszor nem jutott be a cut-ba, valamint a 66 éves, a versenyen utoljára induló amerikai legenda, a kétszeres Masters-első Tom Watson (152).

Kiesett az első nap tragikus hőse, Ernie Els is, aki pénteken is rosszul kezdett (dupla bogey), mégis jobb eredményt (73) ért el, mint az éllovas – fájdalmára ezzel sem tudta ellentételezni a csütörtöki 80 ütést.

A versenyből még két forduló van hátra, zárás vasárnap.

80. US MASTERS, AUGUSTA
Az élcsoport a 2. forduló után

1. Jordan Spieth (amerikai) 140 ütés (66, 74)
2. Rory McIlroy (északír) 141 (70, 71)
3. Danny Lee (új-zélandi) 142 (68, 74)
Scott Piercy (amerikai) 142 (70, 72)

 

AZ 1. NAP ÖSSZEFOGLALÓJA

A címvédő amerikai Jordan Spieth remek játékkal rukkolt ki az év egyik hagyományosan legnagyobb golfversenye, az egyesült államokbeli Augustában zajló Masters csütörtöki nyitányán, a fő beszédtémát azonban nem ő, hanem Ernie Els szolgáltatta: a kiváló dél-afrikai játékos a viadal 82 éves történetének legrosszabb rajtját produkálta – az elvárt négy helyett csak a kilencedik ütésre talált be az első lyukba.

Az egykor világelső Ernie Els három ütésből érte el az első szakasz ütőterületét, ott azonban csak a hatodik (!) gurítással talált be a lyukba – pedig ahogyan a felvételen látszik, nem egészen félméternyi távolságot kellett leküzdenie. Ilyen rosszul még soha senki nem kezdte az év négy kiemelt versenyének egyikét, a mindig különleges atmoszférájú Masterst.

 


 

„Fogalmam sincs, ezek után hogyan voltam képes folytatni a versenyt – mondta a British Open és a US Open korábbi kétszeres győztese, kétszeres Masters-második. – De tudják, az ember imádja ezt a játékot, és tisztelnie kell a tornát, a versenytársakat... Ez az egész azonban megmagyarázhatatlan. Nem tudom szavakba foglalni, mik jártak a fejemben. A sportág elitjéhez tartozva az ember ilyen élményre vágyik a legkevésbé. Nagyon nehéz ezt feldolgozni."

A folytatásra magát a körülményekhez képest összeszedő Els 80 ütéssel a 81. helyen áll a 89 tagú mezőnyben, de nagyon kevés esélye maradt arra, hogy a második forduló után versenyben maradjon – igaz, Augusta látott már csodákat.

A világranglista első helyét két hete elveszítő Jordan Spieth nagyszerűen kezdte a négynapos viadalt, hat birdie-vel, bogey nélkül, 66 ütéssel ment végig a 18 lyukon, és kétütésnyi előnyben van az ír Shane Lowry, valamint az új-zélandi Danny Lee előtt.

A jelenlegi világelső, az ausztrál Jason Day a 14. lyukig tartotta a lépést, utána azonban több hibát is elkövetett, és 72-je révén hatütésnyi hátrányba került Spieth mögött.

A 22 éves Spieth harmadszor vesz részt a versenyen, első alkalommal második lett, tavaly nyert, és ha az idén is az első helyen végez, Jack Nicklaus, Nick Faldo és Tiger Woods után ő lesz a negyedik, aki képes megvédeni a bajnoki címét.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik