Képek: magasan a mélyben – világcsúcsot döntött a magyar!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.03.10. 10:37
Világrekordot állított fel február 21-én Tósoki Ernő, aki a Chilében található Ojos del Salado nevű vulkánon 6380 méteres tengerszint feletti magasságban – jelenlegi ismereteink szerint a világ legmagasabban fekvő merülhető állóvízében – sikeres búvármerülést hajtott végre. A magyar búvárt társa, Nagy Patrícia hegymászó, korábbi válogatott cselgáncsozó segítette a sikerhez – áll a Magyar Búvár Szakszövetség közleményében.

Tósoki Ernő beszámolója szerint az eddigi világrekordként nyilvántartott 5900 méter körüli eredményt érdemben 1982 óta nem tudta túlszárnyalni senki, noha egy 6400 méter körüli merülés lehetősége, mint következő lépés, már legalább tizenöt évvel ezelőtt kirajzolódott. az eddigi világrekordként nyilvántartott 5900 méter körüli eredményt érdemben 1982 óta nem tudta túlszárnyalni senki, noha egy 6400 méter körüli merülés lehetősége, mint következő lépés, már legalább tizenöt évvel ezelőtt kirajzolódott.

A merülés rendkívüli összetettségéről, nehézségeiről, rendhagyó kockázatairól és az Atacama sivatagban uralkodó körülményekről tanúskodik, hogy nem tudni olyan expedícióról, amely – az erős versenyhelyzet ellenére – a sikertelensége után ismételten próbálkozott volna.

Magasan a mélyben (Fotó: Magyar Búvár Szakszövetség)
Magasan a mélyben (Fotó: Magyar Búvár Szakszövetség)

A Tósoki-Nagy páros harmadszorra jutott el a merülésig, úgy, hogy a szokásos 8-12 fős expedíciókkal ellentétben csupán ketten vágtak neki a megpróbáltatásoknak.

A magyar búvárnak a merülés során kétméteres maximális mélységet sikerült elérnie (ami az extrém magasság miatt összehasonlíthatatlan egy tengerszinten végrehajtott merüléssel).

A csaknem nulla méteres látótávolság mellett a felszín alatt töltött idő körülbelül tíz perc volt, amit egy víz alatti videofelvétel elkészítése (ezt a technika végül meghiúsította), valamint a lecsapó hó- és jégvihar miatt több alkalommal is meg kellett szakítani.

Az időjárási körülmények végül a felszerelések teljes hátrahagyására kényszerítették a magyarokat, akik az azonnali ereszkedés mellett döntöttek, és felszereléseikért másnap kellett visszamászniuk.

Magasan a mélyben (Fotó: Magyar Búvár Szakszövetség)
Magasan a mélyben (Fotó: Magyar Búvár Szakszövetség)

A merülést speciális eljárások előzték meg és zárták, a merülés egyedi felszereléssel történt, százszázalékos orvosi oxigén használatával. Az 5500 méter feletti, extrém magashegyi búvárkodás során a siker esélye mindössze néhány százalék, így itt csak hosszú távra érdemes tervezni.

Magasan a mélyben (Fotó: Magyar Búvár Szakszövetség)
Magasan a mélyben (Fotó: Magyar Búvár Szakszövetség)

Tósoki Ernőék sikerét öt év előkészület – egyebek mellett heti hét nap edzés – és tapasztalatgyűjtés előzte meg, ennek köszönhető, hogy a magyar búvár lett az első a világon, aki 6000 méter feletti magasságban merült!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik